ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα «πέταξε το γάντι» στις ΗΠΑ με δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα «πέταξε το γάντι» στις ΗΠΑ με δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων
AP

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στην Ιαπωνική Θάλασσα, ανέφεραν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, η πρώτη δοκιμή τέτοιου είδους από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα καταδίκασαν τη δοκιμή.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μερικές ημέρες αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο μη βαλλιστικούς πυραύλους στην Κίτρινη Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η US Pacific Command ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η δοκιμή υπογραμμίζει την «απειλή που το παράνομο πρόγραμμα όπλων της Βόρειας Κορέας αποτελεί για τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε υποβαθμίσει την προηγούμενη δοκιμή, που είχε λάβει χώρα μέσα στο σαββατοκύριακο, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν τη θεωρούσαν πρόκληση. Επίσης, η εξέλιξη λαμβάνει χώρα μερικές ημέρες αφού οι ΗΠΑ δέχτηκαν τον πρώτο Βορειοκορεάτη κρατούμενο, μετά την έκδοση του Μουν Τσολ Μιούνγκ από τη Μαλαισία. Ο Μουν είναι ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται για ξέπλυμα χρημάτων μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για την παροχή αντικειμένων πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα.

Το συμβάν εξόργισε τη Βόρεια Κορέα, σε βαθμό που απέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μαλαισία.

Η νέα δοκιμή αποτελεί σημαντικότερο ζήτημα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς δεν μπορούν να την «προσπεράσουν» εύκολα, δεδομένου ότι παραβιάζει τις κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με παρόμοιες δοκιμές όπλων το 2019.

Η συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη το 2018 ήταν πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα δοκίμαζε μακράς εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους ή πυρηνικά όπλα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με μικρότερης κλίμακας δοκιμές.

Ωστόσο η ομάδα του Μπάιντεν επέστρεψε πρόσφατα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, έχοντας υποσχεθεί πως «η Αμερική έχει επιστρέψει» και υποστηρίζει τους συμμάχους της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε