ΚΟΣΜΟΣ

Bραζιλία: Δεν επαρκούν οι τάφοι για τους νεκρούς της πανδημίας – «Ο χειρότερος Μάρτιος της ζωής μας»

Bραζιλία: Δεν επαρκούν οι τάφοι για τους νεκρούς της πανδημίας – «Ο χειρότερος Μάρτιος της ζωής μας»

Ο μήνας που τελείωσε ήταν μακράν ο χειρότερος που έχει ζήσει η Βραζιλία, με φόντο την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που κατέρριψε όλα τα αρνητικά ρεκόρ στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιοεί ότι πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον στα όριά τους, ενώ η κατάσταση είναι τόσο δραματική που σε πολλά κοιμητήρια σκάβουν τάφους και πραγματοποιούν νεκρώσιμες τελετές ακόμη και μέσα στη νύχτα.

Μέσα σε έναν χρόνο, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 321.515 ανθρώπους στη Βραζιλία απολογισμό που ξεπερνούν μόνο οι ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα να φθάσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς ως τον Ιούλιο. Η χώρα καταγράφει πλέον κατά μέσοι όρο 3.500 νεκρούς και περισσότερα από 75 χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Το σύστημα υγείας καταρρέει, το οξυγόνο σε πολλά νοσοκομεία έχει εξαντληθεί, ενώ οι γιατροί σε πολλές πολιτείες της χώρας είναι για μία ακόμη φορά αναγκασμένοι να επιλέγουν σε ποιους ασθενείς θα προσφέρουν φροντίδα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο νεκροταφείο του Σάο Πάολο άρχισε να πραγματοποιεί εκταφές αφαιρώντας τα οστά και τοποθετώντας τα σε αριθμημένες σακούλες, προκειμένου να ελευθερώσει χώρο και να αντιμετωπίσει την αυξημένη τάση, λόγων θανάτων από την Covid - 19.

Δεκάδες εργαζόμενοι ντυμένοι με λευκή προστατευτική ενδυμασία εργάζονται στις εκταφές στο Νεκροταφείο Vila Nova Cachoeirinha. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και σε άλλα κοιμητήρια της μεγαλούπολης και μάλιστα τις νυχτερινές ώρες, καθώς οι Αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας μόνο έναν παράγοντα να σκοτώνει τόσο κόσμο μέσα σε έναν μήνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Νικολέλις, ο πρώην συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε αρκετές πολιτείες, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει οι κλίνες ΜΕΘ να διατίθενται στους ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν. «Έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση απόλυτα τραγική, που θυμίζει αυτήν στην Ιταλία» στις αρχές του 2020», λέει η επιδημιολόγος Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Βραζιλία σε πολλούς παράγοντες: τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, την εμφάνιση πολύ πιο μολυσματικών μεταλλάξεων και την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Στο στόχαστρο ο πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρο ο οποίος είχε αποκαλέσει τον κορονοϊό «γριπούλα», ζήτησε από τους πολίτες να μην…κλαψουρίζουν για την πανδημία και βιάζεται να ανοίξει εκ νέου την οικονομία.

Με βαρύτατες εκφράσεις κατά του Μπολσονάρο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον κατηγόρησε για τη «μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία» της χώρας και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειας των 300.000 νεκρών από τον κορονοϊό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Εύβοια: Πώς σκοτώθηκαν τρεις εργάτες σε στύλο της ΔΕΗ - Συλλήψεις για τρία πρόσωπα