ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Το λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό που σκέπασε το φέρετρό του

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου
AP

Η Βρετανία λέει σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον πρίγκιπα Φίλιππο

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 ώρα Ελλάδος, η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου της Βρετανίας, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Η τελετή γίνεται στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ.

Στην τελετή υπάρχει και ελληνικό στοιχείο, λόγω της καταγωγής του δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα.

Το φέρετρο του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ - που έφυγε από τη ζωή στα 99 του χρόνια- είναι τυλιγμένο με την προσωπική σημαία του, που έχει και ελληνικό στοιχείο.

Η σημαία αυτή έχει τέσσερα διαφορετικά τμήματα. Επάνω αριστερά απεικονίζονται τρία λιοντάρια και καρδιές, από το δανέζικο οικόσημο. Δεξιά, υπάρχει ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο, από την ελληνική σημαία.

Οι λευκές και μαύρες ρίγες που βρίσκονται κάτω αριστερά στη σημαία αντιπροσωπεύουν την οικογένεια Μαουντμπάτεν και δεξιά υπάρχει ένα κάστρο, για το Εδιμβούργο του οποίου ήταν δούκας ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Το φέρετρο που μετέφερε την σορό του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο Land Rover για την βασιλική πομπή που κατέληξε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Η Βρετανία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου που κηδεύεται σήμερα.

Η κηδεία ακολουθεί τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου με στρατιωτική δομή η οποία και χαιρετίζει το «το θάρρος και την πίστη του». Η επιλογή της μουσικής και των ύμνων που θα παιχτούν είναι επίσης δικές του.

Κανένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας δεν θα διαβάσει κάποιο κείμενο ή θα μιλήσει στην κηδεία για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δε συνηθίζεται σε βασιλική κηδεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Τουρκία: Έσφαξε τη γυναίκα του επειδή του ζήτησε διαζύγιο