ΚΟΣΜΟΣ

Παραγωγή οξυγόνου στον Άρη από το Perseverance της NASA

Perseverance
AP

Όργανο στο όχημα Perseverance της NASA ήταν σε θέση να παράγει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του «Κόκκινου Πλανήτη», σε μια ιστορική εξέλιξη.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχή επίδειξη τεχνολογίας κατά την αποστολή, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε πτήση μίνι ελικοπτέρου τη Δευτέρα.

Την παραγωγή οξυγόνου έκανε μια μονάδα/ συσκευή μεγέθους τοστιέρας στο όχημα, όνοματι Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment).

Παρήχθησαν 5 γραμμάρια του αερίου, που αντιστοιχούν σε αυτό που ένας αστροναύτης στον Άρη θα χρειαζόταν να αναπνέει για περίπου 10 λεπτά.

Η NASA θεωρεί ότι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές θα διαθέτουν μεγαλύτερης κλίμακας εκδόσεις του Moxie αντί να μεταφέρουν από τη Γη όλο το οξυγόνο που χρειάζονται.

Σημειώνεται πως το οξυγόνο είναι και βασικό μέρος της χημείας που απαιτείται για έναν πύραυλο: Η ώθηση επιτυγχάνεται καίγοντας ένα καύσιμο παρουσία ενός οξειδωτή, που θα μπορούσε να είναι απλό οξυγόνο.

Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα σε συγκέντρωση 96%. Το οξυγόνο είναι σε ποσοστό μόλις 0,13%, συγκριτικά με το 21% της ατμόσφαιρας της Γης.

To Moxie μπορεί να αφαιρεί άτομα οξυγόνου από μόρια διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα και δύο άτομα οξυγόνου. Το απόβλητο της όλης υπόθεσης είναι μονοξείδιο του άνθρακα, που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Η ομάδα της NASA πίσω από το Moxie λειτουργεί τη μονάδα αυτή σε διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας, για να διαπιστωθεί πόσο καλά δουλεύει. Ελπίζεται πως θα είναι δυνατή η παραγωγή 10 γραμμαρίων οξυγόνου την ώρα.

«Το Moxie δεν είναι απλά το πρώτο όργανο που παράγει οξυγόνο σε έναν άλλο κόσμο, είναι η πρώτη τεχνολογία του είδους της που θα βοηθήσει τις μελλοντικές αποστολές να “ζουν από την περιοχή τους” χρησιμοποιώντας στοιχεία του περιβάλλοντος ενός αλλου κόσμου, κάτι που είναι γνωστό και ως in-situ resource utilisation» είπε η Τρούντι Κορτές, διευθύντρια επιδείξεων τεχνολογίας στο Space Technology Mission Directorate της NASA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Βούλα: Η κατάθεση για το μυστηριώδη θάνατο 31χρονου σεφ