ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απέλασε Ιταλό διπλωμάτη

Ρωσική σημαία
AP

Η Ρωσία απέλασε έναν Ιταλό διπλωμάτη τη Δευτέρα και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Εξωτερικών της σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε ως αβάσιμη κίνηση από πλευράς της Ρώμης την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών τον προηγούμενο μήνα.  

Η απέλαση μόνο ενός διπλωμάτη- του Ιταλού αναπληρωτή ναυτικού ακολούθου- μπορεί να υποδεικνύει μια επιθυμία από τη Μόσχα να μην προβεί σε επιθετικά αντίποινα εναντίον μιας χώρας με την οποία η Μόσχα παραδοσιακά είχε πιο θερμές σχέσεις από ό,τι με πολλές άλλες χώρες της Δύσης.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η ρωσική κίνηση ήταν αβάσιμη και άδικη.

Η ιταλική αστυνομία ανέφερε τον Μάρτιο πως είχε συλλάβει έναν πλοίαρχο του ιταλικού ναυτικού που έδινε μυστικά έγγραφα σε Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο, με αντάλλαγμα χρήματα.

Το περιστατικό αυτό ήταν το πιο πρόσφατο σε μια σειρά κατηγοριών για κατασκοπεία τους τελευταίους μήνες εναντίον Ρώσων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα πως θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, κάνοντας τη Μόσχα να προβεί σε αντίποινα.

Η μεγαλύτερη διπλωματική αντιπαράθεση της Μόσχας ως τώρα ήταν με την Τσεχία, που απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες και διέταξε τη Ρωσία να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού της προσωπικού από την Πράγα.

Η Πράγα κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πως είναι πίσω από μια θανατηφόρα έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών το 2014. Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης