ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: 100 ημέρες στο Λευκό Οίκο - Από την ορκωμοσία στην αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων

Τζο Μπάιντεν: 100 ημέρες στο Λευκό Οίκο - Από την ορκωμοσία στην αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων

O Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμπλήρωσε χθες το ορόσημο των 100 ημερών στο Λευκό Οίκο. Ειναι ένα διάστημα που θεωρείται καθοριστικό για το σύνολο της θητείας κάθε πλανητάρχη, απο την εποχή του Ρούζβελτ.

Ο «μύθος των 100 ημερών» συνοδεύει κάθε Αμερικανό πρόεδρο από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Χρησιμοποιείται σα «μονάδα μέτρησης» για τις επιτυχίες και τις παραλείψεις του σε μία περίοδο κατά την οποία η δύναμη, η επιρροή και η δημοτικότητά του βρίσκονται θεωρητικά στο υψηλότερο επίπεδο της θητείας του.

Το New Deal του Ρούζβελτ και το «ραντεβού» των 100 ημερών

Το Μάρτη του 1933, ο Ρούζβελτ υποσχόταν στον αμερικανικό λαό το περίφημο New Deal, με στόχο να ανακουφιστούν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας και να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία, μετά το Κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση που ακολούθησε.

Ο 32ος Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να δράσει άμεσα και στις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του, «πλημμύρισε» το Κογκρέσο με επείγοντα νομοθετικά μέτρα.

Από τότε οι τρεις μήνες και κάτι στην αρχή της θητείας, θεωρούνται το πιο κρίσιμο και καθοριστικό δείγμα γραφής ενός Αμερικανού προέδρου.

Πάνω απο τους μισούς Αμερικανούς «στηρίζουν» Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν γιόρτασε τα «γενέθλια των 100 ημερών» με τους μισούς και πλέον Αμερικανούς να επιδοκιμάζουν τη θητεία του. Το 55% των πολιτών τον στηρίζει σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 65% για τους χειρισμούς του στο μέτωπο της πανδημίας.


Η δημοτικότητά του «πέφτει» ωστόσο στους χειρισμούς του στο μεταναστευτικό, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των Μεξικανών που συρρέουν στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο Μπάιντεν ωφελήθηκε κατά κάποιο τρόπο από τις συγκυρίες λένε οι αναλυτές. Είχε μήνες να προετοιμάσει την απάντησή του στην πανδημία του κορονοϊού πριν γίνει πρόεδρος και ορισμένα εμβόλια είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

«Παρέλαβε επίσης μία οικονομία που έχει το πλεονέκτημα να συγκρίνεται με την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020, όταν χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις και σχολεία έβαλαν λουκέτο» γράφει το Reuters.

Το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας και...η γενοκτονία των Αρμενίων


Το πιο σημαντικό του έργο μέχρι στιγμής είναι αναμφίβολα το γιγαντιαίο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, εκτός από τη δυναμική του στάση απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «σφράγισε» κατά κάποιο τρόπο τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Σε ενα ξεκάθαρο δείγμα επιδείνωσης των διμερών σχέσεων και της «δύσκολης» πλέον θέσης της Τουρκίας, μίας χώρας που ήταν κάποτε ένας από τους στενότερους στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπάιντεν έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή που εξέδωσε έκανε μάλιστα αναφορά στην Κωνσταντινούπολη και όχι «Ιστανμπούλ».

Ποια είναι η αποτίμηση των 100 πρώτων ημερών

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, οι προεκλογικές υποσχέσεις σε μεγάλο βαθμό τηρήθηκαν και το πρόγραμμα ανοσοποίησης των Αμερικανών προχωράει παρά τα εμπόδια.
Μεγάλες όμως είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα ο Τζο Μπάιντεν. Το μεταναστευτικό και η κρίση στα σύνορα με το Μεξικό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Πολλοί είναι εκείνοι πλέον που τον κατηγορούν ανοιχτά ότι δημιούργησε τις ροές μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό και «προκάλεσε» τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν «εγκλωβισμένα» σε προσωρινές δομές. Πολλά επίσης είναι τα ανοιχτά μέτωπα και στην εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα δοκιμάζονται, ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Ουκρανία είναι ορατός, ενώ στοίχημα αποτελεί και η επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, την οποία υποσχέθηκε πρόσφατα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τον μακροβιότερο πόλεμο της Αμερικής, αποσύροντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που παραμένουν στη χώρα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που η χώρα θα τιμά την 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.