ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: H κυβέρνηση αποσύρει νομοσχέδιο για τη φορολογία μετά από μαζικές, αιματηρές διαδηλώσεις

Κολομβία: H κυβέρνηση αποσύρει νομοσχέδιο για τη φορολογία μετά από μαζικές, αιματηρές διαδηλώσεις

Μετά απο ημέρες οργισμένων διαδηλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία αποφάσισε να αποσύρει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας, εν μέσω πανδημίας. Οι επικριτές του λένε οτι θα προκαλούσε δυσβάσταχτο επιπλέον βάρος στα φτωχότερα στρώματα που δοκιμάστηκαν εν μέσω πανδημίας.

Ο Ιβάν Ντούκε, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τη σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με πολυήμερες, μαζικές και αιματηρές διαδηλώσεις και συνάντησε σθεναρή αντίσταση στο κοινοβούλιο.


Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να συγκροτήσει νέες προτάσεις και να επιδιώξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Κόμματα, τοπικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ενώσεων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών πρόσφεραν χρήσιμες ιδέες τις τελευταίες ημέρες, αναγνώρισε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Προηγουμένως είχε επιμείνει στην αύξηση της φορολογίας για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Βίαιες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κολομβίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ωστόσο βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι με το νομοσχέδιο. Τα συνδικάτα, που οργάνωσαν τις διαμαρτυρίες, δήλωσαν ότι θα επηρέαζε δυσανάλογα τους φτωχότερους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19.


«Είναι στιγμή για την προστασία των πιο ευάλωτων, μια πρόσκληση για ανοικοδόμηση και όχι για μίσος και καταστροφή» είπε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κολομβίας.
Οι κινητοποιήσεις, που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζονταν χθες Κυριακή σε ορισμένες πόλεις της χώρας των Άνδεων, παρά την αναγγελία της κυβέρνησης.

Επεισόδια, νεκροί και τραυματίες

Οι διαδηλώσεις πήραν τεράστιες διαστάσεις στο τέλος της εβδομάδας. Αμαυρώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από επεισόδια – πυρπολήσεις λεωφορείων, λεηλασίες καταστημάτων, αποκλεισμοί δρόμων – με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, αν και δεν έχει δοθεί ακόμη σαφής επίσημος απολογισμός.

Η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις σε κάποιες πόλεις όπου η αστυνομία αδυνατούσε να ελέγξει την κατάσταση. Στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, όπου ξέσπασαν τα πιο εκτεταμένα επεισόδια, αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στον δήμο Σοάτσα.


Η εισαγγελία ωστόσο ανέφερε χθες το απόγευμα ότι διενεργεί έρευνες για 14 θανάτους σε εθνικό επίπεδο. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας, ειδικά στην Κάλι, ενώ μιλούν για πάνω από είκοσι θανάτους. Ο διευθυντής της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του θα συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα της εισαγγελίας.

Οι πολίτες πανηγύρισαν...με κατσαρόλες την απόσυρση του νόμου

Ο αρχηγός του κράτους άρχιζε να υπαναχωρεί την Παρασκευή, όταν είπε πως θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα – η κατάργηση της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ πολλών κοινωφελών υπηρεσιών και η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων – που προηγουμένως η κυβέρνησή του διεμήνυε πως δεν είχε σκοπό να αποσύρει.


«Ζητώ από το Κογκρέσο να αποσύρει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και να επεξεργαστεί κατεπειγόντως νέο, που θα αποτελεί καρπό συναίνεσης, για να αποφευχθεί η οικονομική αβεβαιότητα», ανέφερε ο Ντούκε.

Ο πρόεδρος δεσμεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου πως όλες οι πόλεις όπου υπήρχαν φόβοι για επεισόδια θα λάμβαναν τη βοήθεια του στρατού αν το ζητούσαν.
Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, Κλαούδια Λόπες, απέρριψε την προσφορά.

Μέλη της κολομβιανής εθνικής αντιπροσωπείας, συνδικάτα και άλλες οργανώσεις χαρακτήρισαν νίκη την αναγγελία του Ιβάν Ντούκε για την απόσυρση της επίμαχης μεταρρύθμισης.

Σε ορισμένες γειτονιές οι πολίτες πανηγύρισαν χτυπώντας μαγειρικά σκεύη σαν κρουστά, διαδεδομένος τρόπος έκφρασης στη Λατινική Αμερική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Μάσκες μέχρι μέσα Σεπτέμβρη εκτός και αν…