ΚΟΣΜΟΣ

National Interest: Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το stealth μαχητικό F-35

F-35
AP

«Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το stealth μαχητικό F-35» τιτλοφορείται άρθρο στο National Interest, το οποίο υπογράφει η Σάρα Γουάιτ, Senior Research Analyst στο Lexington Institute.

Όπως σημειώνει η αναλύτρια, οι εξελίξεις με την Τουρκία ως προς τη θέση και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ σημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι πρακτικά η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας».

«Εξαιτίας της κάπως υπερμεγέθους φύσης του ρόλου αυτού για μια μικρή χώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μαχητικό με μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κινήσεων από τη Ρωσία και την Τουρκία. Ένα τέτοιο πολεμικό αεροσκάφος θα είναι η άγκυρα της συμμαχικής αεροπορικής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό καθιστά σχετικά εύκολη την απόφαση πώλησης του stealth μαχητικού F-35 στην Ελλάδα» γράφει σχετικά.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα ελληνικά εξοπλιστικά, και συγκεκριμένα στην αγορά των γαλλικών Rafale και την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, καθώς και στις ελληνικές προθέσεις για αγορά του F-35.

«Μέρος της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν η διασφάλιση της αποτροπής μιας σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειοκαι η εστίαση της προσοχής τους στην αποτροπή ενός κοινού αντιπάλου, της Ρωσίας. Μα η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή- η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποδείχτηκε λύση- τσιρότο για μια αντιπαλότητα με βαθιές ρίζες» σημειώνεται σχετικά.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στην εκπαραθύρωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 μετά την αγορά των S-400. «Ωστόσο εξακολουθεί να είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να εμποδιστεί ο πρόεδρός της να “αποστατήσει” και να τρέξει στην αγκαλιά της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν. Ακόμα και μετά την αγορά των S-400, η Τουρκία συνέχισε να συγκρούεται με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και την κυριαρχία στην Κύπρο».

«Αυτό σημαίνει πως, από άποψης προστασίας του μεσογειακού θεάτρου του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία είναι “non starter”. Η Ελλάδα με βοήθεια από την Ιταλία και πιθανώς τη Ρουμανία, πιέζεται να καλύψει το κενό που αφήνει η Τουρκία. Η απόκτηση του F-35 είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα λόγω της δυνατότητας του μαχητικού να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα ρωσικά ραντάρ ενώ συλλέγει πληροφορίες. Ίσως ακόμα πιο σημαντικό σε αυτό το θέατρο είναι το ότι, χωρίς το F-35, η Τουρκία έχει μόνο μια γερασμένη δύναμη F-16» σημειώνει η αναλύτρια.

Η ρωσική επιθετικότητα στη Μεσόγειο χαρακτηρίζεται ως ένα «όλο και πιο ρεαλιστικό σενάριο».

«Μόλις τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία υπέδειξε στην Κύπρο πως είναι πρόθυμη να “μεσολαβήσει” εκ μέρους της Τουρκίας ως προς την αντιπαράθεσή τους (και την αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία, με την Κύπρο ως αντιπρόσωπο) σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στα κυπριακά ύδατα. Το ίδιο αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανησυχητικό. Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Κύπρος δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, η Ρωσία γρήγορα έσπευσε στον ρόλο τον ενδιάμεσου. Η Ρωσία όχι μόνο συμπορεύεται όλο και περισσότερο με απολυταρχικές κυβερνήσεις στην περιοχή...μα έχει επίσης προσπαθήσει να επηρεάσει χώρες όπως η Ιταλία μέσω της δωρεάς ιατρικών προμηθειών κατά το αποκορύφωμα της μάχης της Ευρώπης με τον κορονοϊό. Από πλευράς της, η ιταλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να επανατονίσει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ αφού έλαβε αυτήν τη στήριξη».

Ακολούθως η αναλύτρια υπογραμμίζει η αύξηση της πίεσης από τη Ρωσία προς τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως, παρά την αποκλιμάκωση, ο μεγάλος αριθμός ρωσικών δυνάμεων σε Ντονμπάς και Κριμαία καθιστούν άλλη μια τέτοια κλιμάκωση μάλλον αναπόφευκτη.

«Ωστόσο φαίνεται πως η Lockheed Martin θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια για να δημιουργήσει τις υποδομές που θα εξυπηρετούσαν την παρουσία F-35 στην Ελλάδα. Δεδομένου του ευμετάβλητου χαρακτήρα της περιοχής, ενδείκνυνται οποιαδήποτε βιώσιμα βήματα για την επιτάχυνση της παράδοσης και ένταξης σε υπηρεσία ελληνικών F-35» καταλήγει η Γουάιτ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία, τουρισμός, μετακίνηση εκτός νομού, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα