ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Pfizer αναμένει «ανθεκτική ζήτηση» του εμβολίου της για χρόνια, σαν αυτά της γρίπης

Εμβόλιο Pfizer
AP

Η Pfizer ανακοίνωσε πως αναμένει «ανθεκτική ζήτηση» του εμβολίου της για τον κορονοϊό, εκτιμώντας πως θα ενισχύει τα έσοδά της για χρόνια- παρόμοια με αυτό που συμβαίνει με τα εμβόλια της γρίπης.

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2021, το εμβόλιο απέφερε έσοδα 3,5 δισ. δολαρίων, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευδαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Τα έσοδα από αυτόν τον κλάδο αναμένεται να αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεων της εταιρείας για το πλήρες έτος φέτος.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί, για 1,6 δισ. δόσεις που προορίζονται για παράδοση αυτή τη χρονιά.

Η Pfizer ανέφερε πως αναμένει να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες αυτή τη χρονιά, και είναι σε συνομιλίες με διάφορες χώρες για το 2022 και αργότερα.

«Με βάση όσα έχουμε δει, πιστεύουμε ότι μια ανθεκτική ζήτηση για το εμβόλιό μας για την Covid-19- παρόμοια με αυτήν των εμβολίων για τη γρίπη- είναι πιθανό αποτέλεσμα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Άλμπερτ Μπουρλά.

Οι τοποθετήσεις αυτές στην πράξη φαίνονται να αντανακλούν την εκτίμηση πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, και ότι θα φτάσει να αντιμετωπίζεται όπως άλλες ασθένειες.

Το δύο δόσεων εμβόλιο ήταν το προϊόν της Pfizer με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα έξοδα και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ της Pfizer και του εταίρου της, της γερμανικής BioNTech.

Η Pfizer ανέβασε την Τρίτη την εκτίμησή της για πωλήσεις του εμβολίου την Τρίτη κατά άνω του 70%, στα 26 δισ. δολάρια, και σημείωσε πως η ζήτηση από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που προσπαθούν να σταματήσουν την πανδημία εκτιμάται πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξή της για χρόνια.

Σημειώνεται πως η εταιρεία αναμένει ως τα τέλη του μήνα να αιτηθεί πλήρη έγκριση του εμβολίου για άτομα άνω των 16 στις ΗΠΑ, ενώ περιμένει την απόφαση των αμερικανικών αρχών ως προς την επέκταση της έκτακτης χρήσης του για παιδιά ηλικιών 12-15.

Η Pfizer έχει πει πως αναμένει κέρδος από το εμβόλιο, ενώ κάποιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Johnson & Johnson, έχουν πει ότι θα πωλείται χωρίς κέρδος (not-for-profit basis) μέχρι το τέλος της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 556 νέα κρούσματα στην Αττική και 181 στην Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά η διασπορά