ΚΟΣΜΟΣ

Πότε πέφτει στη Γη από το Διάστημα ο εκτός ελέγχου κινεζικός πύραυλος: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Κινεζικός πύραυλος Long March 5b
AP

Ραντάρ παρακολουθούν στενά τη σταδιακή πτώση στη Γη ενός μεγάλου τμήματος κινεζικού πυραύλου Long March-5b που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πρώτου τμήματος του νέο κινεζικού διαστημικού σταθμού τον προηγούμενο μήνα.  

H πτώση του δεν είναι ελεγχόμενη, και, ξεπερνώντας τους 20 τόνους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα εδώ και δεκαετίες που θα πραγματοποιήσουν ανεξέλεγκτη πτώση στην ατμόσφαιρα- κάτι που, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, θα μπορούσε να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ειδικοί σε θέματα κίνησης διαστημικών σκουπιδιών υποδεικνύουν τα ξημερώματα της Κυριακής ως τη χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένεται η επανείσοδος, ωστόσο αυτές οι προβλέψεις έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Αρχικά ο πύραυλος είχε τεθεί σε ελλειπτική τροχιά στις 29 Απριλίου και έκτοτε χάνει ύψος. Το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καεί κατά την τελική είσοδο στην ατμόσφαιρα, αν και υπάρχει περίπτωση κάποια κομμάτια- όπως μεταλλικά τμήματα με υψηλό σημείο τήξης και άλλα τμήματα με υψηλή αντοχή στη θερμότητα- να τα καταφέρουν να επιστρέψουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο ατύχημα (να χτυπηθεί κάποιος από κομμάτι του) θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλές, τόσο επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό όσο και επειδή το κατοικημένο τμήμα της ξηράς περιλαμβάνει πολύ μεγάλες ακατοίκητες εκτάσεις.

Η Κίνα έχει αντιδράσει έντονα στις επικρίσεις πως επέδειξε αμέλεια επιτρέποντας τη μη ελεγχόμενη επιστροφή ενός τόσο μεγάλου αντικειμένου, και ΜΜΕ της χώρας χαρακτηρίζουν τις δυτικές αναφορές στο θέμα ως «hype» (θόρυβο χωρίς πραγματικό λόγο).

Ωστόσο ο Dr. Τζόναθαν Μακντάουελ του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, ειδικός σε θέματα διαστημικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, είπε στο BBC News πως όντως το όλο συμβάν εκλαμβάνεται ως αμέλεια. «Είναι η δεύτερη εκτόξευση αυτού του πυραύλου. Τα συντρίμμια στην Ακτή Ελεφαντοστού πέρυσι ήταν από την προηγούμενη εκτόξευση- έναν βασικά όμοιο πύραυλο. Αυτά τα δύο περιστατικά (αυτό τώρα και εκείνο στην Ακτή Ελεφαντοστού) είναι τα δύο μεγαλύτερα αντικείμενα που αφήνονται εσκεμμένα να κάνουν επανείσοδο μη ελεγχόμενα από το Skylab το 1979».

Σημειώνεται πως έναν χρόνο πριν, όταν ένα παρόμοιο αντικείμενο επανήλθε στη Γη, κομμάτια που θεωρείται ότι προέρχονταν από τον πύραυλο βρέθηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, κατά την τελευταία δεκαετία περίπου 100 δορυφόροι και κομμάτια πυραύλων πραγματοποιούσαν επανείσοδο στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, με συνολική ετήσια μάζα περίπου 150 τόνων.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ερωτηθείς σχετικά την Πέμπτη, είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σχέδια για την κατάρριψη του αντικειμένου και ότι ελπίζεται πως θα πέσει στον ωκεανό, κάπου μεταξύ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευτεί από το νησί Χαϊνάν της Κίνας στις 29 Απριλίου, μεταφέροντας το τμήμα Tianhe του σταθμού, που προορίζεται να αποτελέσει τον χώρο διαμονής των τριών μελών του πληρώματος του μόνιμου κινεζικού διαστημικού σταθμού. Η εκτόξευση αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς 11 αποστολών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο σταθμός.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Για άλλες τρεις επιθέσεις ταυτοποιήθηκε ο 22χρονος - Οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα