ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά αεροπλάνα για να καλύψουν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

B-52
AP

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατέψουν την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.  

Όπως αναφέρει το BBC, βαριά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη αποστέλλονται για την προστασία των στρατευμάτων και των συμβασιούχων (contractors).

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν εδώ και περίπου 20 χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει θέσει ως προθεσμία την 11η Σεπτεμβρίου- την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 9/11, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο πόλεμος.

Ωστόσο η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων γίνεται εν μέσω κλιμάκωσης της βίας, με τις αφγανικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή για επιθέσεις αντιποίνων.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι δεν δεσμεύονται πλέον από μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας δεν θα στοχοποιούσαν διεθνή στρατεύματα.

Τι δυνάμεις αναπτύσσονται

Έξι βομβαρδιστικά B-52 και 12 μαχητικά F-18 έχουν αποσταλεί για να καλύψουν την αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτικών και 16.000 συμβασιούχων, είπε ο Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου.

Ο στρατηγός Μάιλι πρόσθεσε πως, ενώ οι Ταλιμπάν αντάρτες εξαπολύουν 80-120 επιθέσεις κάθε ημέρα εναντίον αφγανικών κυβερνητικών στόχων, δεν υπάρχουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από τότε που άρχισε η απόσυρση την 1η Μαΐου.

«Με εξέλιξη κάτω της μίας εβδομάδας, η απόσυρση γίνεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς» είπε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε δημοσιογράφους.

Περίπου 3.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα, ταυτοποιήθηκε γρήγορα ως υπεύθυνος.

Οι ισλαμιστές Ταλιμπάν, που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν και προστάτευαν τον μπιν Λάντεν, αρνήθηκαν να τον παραδώσουν. Έναν μήνα μετά τη 9/11, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Αφγανιστάν.

Στον πόλεμο μπήκαν και άλλες χώρες και οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν γρήγορα. Ωστόσο δεν εξαφανίστηκαν: Ανέκτησαν την επιρροή τους και ετοιμάστηκαν για μακρόχρονη αναμέτρηση.

Έκτοτε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να εμποδίσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και να σταματήσουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Η απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων λαμβάνει χώρα με φόντο σκληρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς δεν υπάρχει ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ είναι δικαιολογημένη, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα γίνει ξανά βάση για τζιχαντιστές.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι έχει πει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι απόλυτα ικανές να συγκρατήσουν τους αντάρτες. Ωστόσο πολλοί δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία, καθώς πιστεύουν ότι η απόσυρση των ξένων δυνάμεων θα μπορούσε να βυθίσει ξανά τη χώρα σε μια σκοτεινή περίοδο, όπως τότε που είχαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Μία ακόμη γυναίκα αναγνώρισε τον 22χρονο - Στις 5 οι καταγγελίες σε βάρος του