ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο αντί της AstraZeneca στους κάτω των 40

Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο αντί της AstraZeneca στους κάτω των 40
AP

Στους περισσότερους ενήλικες κάτω των 40 ετών στη Μ. Βρετανία θα παρέχεται εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω της σχέσης με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.  

Όπως μετέδωσε το BBC, η αρμόδια υπηρεσία λέει ότι έχουν υπάρξει 242 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά από τη χορήγηση 28,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος στα γκρουπ μικρότερων ηλικιών.

Τα χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων και η διαθεσιμότητα εναλλακτικών εμβολίων έπαιξαν επίσης ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.

Ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ, της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) είπε ότι «η ασφάλεια παραμένει νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 συνεχίζουν να τίθενται υπό έλεγχο, συστήνουμε στους ενήλικες 18-39 ετών να προσφέρεται εναλλακτική στο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμη και δεν προκαλεί καθυστέρηση του εμβολιασμού».

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης που εμφανίζονται σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι 1 στις 100.000 για ανθρώπους στα 40, αλλά αυξάνεται σε 1 στις 60.000 για αυτούς στα 30.

Οι περισσότερες θρομβώσεις σημειώθηκαν μετά την πρώτη δόση, και αυτοί που έχουν πάρει ήδη μία δόση συστήνεται να λάβουν και τη δεύτερη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Μία ακόμη γυναίκα αναγνώρισε τον 22χρονο - Στις 5 οι καταγγελίες σε βάρος του