ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Διμερείς κανονισμοί για το «πράσινο διαβατήριο» εάν μέχρι τις 25/5

Αυστρία: Διμερείς κανονισμοί για το «πράσινο διαβατήριο» εάν μέχρι τις 25/5

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΕάν μέχρι τις 25 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αποκαλούμενο "πράσινο διαβατήριο" -- το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ή ανάρρωσης από νόσηση, ή πρόσφατου τεστ -- τότε θα προχωρήσουν διμερείς ρυθμίσεις μεταξύ των χωρών διακοπών, υποστήριξε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ σε σημερινή συνέντευξή της στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Στην Αυστρία, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός και αθλητισμός πρόκειται να ξανανοίξουν σε μιάμιση εβδομάδα, στις 19 Μαΐου, τα βήματα ανοίγματος θα πρέπει να συνοδεύονται από σχεδιασμούς ασφάλειας, αλλά πολλές λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να φαίνονται ασαφή από την άποψη των διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, "πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια" αναμένεται για αύριο, Δευτέρα, πάντως το "πράσινο διαβατήριο" στην Αυστρία θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή από τις αρχές Ιουνίου, ενώ μία πανευρωπαϊκή καθιέρωσή του με ενιαία μορφή και σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί για την ίδια μία "πρόκληση".

Επίσης, η εκάστοτε κατάσταση των μολύνσεων είναι ένας παράγοντας και όσον αφορά την επιφύλαξη ότι σε ορισμένες χώρες μόνο ο δεύτερος εμβολιασμός μετράει για πιο εκτεταμένες προσβάσεις, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι κανείς βασίζεται στην τοπική εμπειρογνωμοσύνη, και πως είναι σαφές ότι οι μολύνσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως με τον πρώτο εμβολιασμό - γι 'αυτό πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν μέτρα ασφαλείας.

Όσον αφορά τις επερχόμενες ρυθμίσεις στην ίδια την Αυστρία, η υπουργός Τουρισμού παρέπεμψε στην τελική διαβούλευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και στον κανονισμό του οποίου έπεται η δημοσιοποίηση.

Ως προς τις επιφυλάξεις, ότι οι κανονισμοί για τους καταναλωτές, αλλά και για τους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, είναι πολύ περίπλοκοι ( για παράδειγμα: διαφορετικά τεστ και διαφορετικές περίοδοι ισχύος), επισήμανε την προοπτική για "περισσότερη ελευθερία", που θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό τεστ εισόδου και μέτρων ασφαλείας.

Όπως ανέφερε η ίδια, η γαστρονομία και ο ξενοδοχειακός κλάδος -- εκτός από τη δυνατότητα των διαφόρων πιστοποιητικών -- θα εφοδιάζονται με δωρεάν τεστ, ωστόσο, τα εκάστοτε τεστ επί τόπου θα ισχύουν μόνο για το αντίστοιχο κατάστημα ή επιχείρηση (όπου πραγματοποιήθηκε ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος).

Κατά την είσοδο στο εστιατόριο, οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδείξουν το αρνητικό τεστ, ή το πιστοποιητικό ανάκτησης ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και στη συνέχεια θα οδηγούνται σε τραπέζι, και αυτό, κατά την άποψή της, "θα λειτουργήσει πολύ καλά".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα μέσα Απριλίου, η υπουργός Τουρισμού είχε ανακοινώσει ότι η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός "πράσινου διαβατηρίου" για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά από πρόσκληση της ίδιας, για πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία, συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του "πράσινου διαβατηρίου" σε τηλεδιάσκεψή τους στις 29 Μαρτίου

Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι το "πράσινο διαβατήριο" θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την "πίσω πόρτα", και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς τον χρήστη τεχνικής λύσης, αναφερόταν στον κατάλογο προτεραιοτήτων.

Επίσης, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του "πράσινου διαβατηρίου", οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού.

Ο στόχος είναι εξάλλου να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του "πράσινου διαβατηρίου".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.428 νέα, 728 διασωληνωμένους και 51 νέους θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ροή Ειδήσεων