ΚΟΣΜΟΣ

«Δάσκαλε…που δίδασκες»: Οι Σάσεξ υπογράφουν «ντιλ» με κολοσσό που η Μέγκαν είχε επικρίνει ως έφηβη

«Δάσκαλε…που δίδασκες»: Οι Σάσεξ υπογράφουν «ντιλ» με κολοσσό που η Μέγκαν είχε επικρίνει ως έφηβη

Νέα βόμβα από το πολυσυζητημένο ζευγάρι Μέγκαν-Χάρι που δεν προλαβαίνει όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας και συμβόλαια για να…βγάλει τα προς το ζην, μετά το πολύκροτο «διαζύγιο» με το Μπάκιγχαμ.

Μία νέα επιχειρηματική συμφωνία ανακοίνωσε ο Πρίγκηπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν, μετά την αποχώρησή τους απο το Παλάτι και την εγκατάστασή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ –μέσα από το ίδρυμά τους Archewell Foundation- ανακοίνωσαν συνεργασία με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, Procter & Gamble με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων, της ανεκτικότητας στο διαδίκτυο και της υγιούς επίδρασης του αθλητισμού.

Το ζεύγος Σάσεξ ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να «χτίσει πιο συμπονετικές κοινότητες» καθώς επίσης για τη δημιουργία ενός πιο «δίκαιου μέλλοντος για γυναίκες και κορίτσια».

Η πολυετής συμφωνία τους ωστόσο προκαλεί ήδη επικρίσεις καθώς όπως αναφέρει η Daily Mail, η εταιρεία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο για παιδική και καταναγκαστική εργασία, για δοκιμές σε ζώα αλλά και για σκάνδαλα καθορισμού των τιμών.

Οταν η Μέγκαν δήλωνε έξαλλη με διαφήμιση της εταιρείας

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια η Μέγκαν Μαρκλ έχει επιτεθεί στο παρελθόν στην εταιρεία, ζητώντας της να αποσύρει μια «πολύ σεξιστική» διαφήμιση για ένα απορρυπαντικό πιάτων όταν ήταν μόλις 11 ετών.

H νεαρή ΜέγκανΑ.Ρ

To 1993 η Μέγκαν Μαρκλ είχε γράψει επιστολή διαμαρτυρίας στην Procter & Gamble για να καταγγείλει μία σεξιστική διαφήμιση που έλεγε μεταξύ άλλων ότι «Οι μητέρες της Αμερικής δίνουν μάχη με τα λίπη σε κατσαρόλες και τηγάνια».

Τους είχε ζήτησε να αλλάξουν την αγγελία σε «άνθρωποι σε όλη την Αμερική» και η εταιρεία συμμορφώθηκε. Το 1993 εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη, δηλώνοντας «οργισμένη» για την αγγελία της P&G για το Ivory Clear. «Όταν το άκουσαν, τα αγόρια στην τάξη μου άρχισαν να λένε: Ναι, εκεί ανήκουν οι γυναίκες - στην κουζίνα » είχε δηλώσει.

H επιστολή της έφηβης ΜέγκανDaily Mail

Υπενθυμίζοντας την επιστολή το 2018, η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι στα 11 δεν νομίζω ότι ήξερα καν τι σημαίνει σεξισμός» Και συνέχισε: «Απλώς ήξερα ότι κάτι μέσα μου κλώτσησε και μου είπε ότι όλο αυτό ήταν λάθος. «Και το χρησιμοποίησα ως ηθική μου πυξίδα και από την ηλικία των 11, από εκείνη την ηλικία κιόλας μπόρεσα να αλλάξω αυτό το διαφημιστικό» Αν υπάρχει ένα λάθος, αν υπάρχει έλλειψη δικαιοσύνης και ανισότητα, τότε κάποιος πρέπει να κάνει κάτι. Και γιατί όχι εγώ;» σκέφτηκα.

Το «χρυσό ντίλ» με τον πολυεθνικό κολοσσό

Όσοι θυμούνται λοιπόν αυτή την εποχή, εξεπλάγησαν με τη νέα συμφωνία. Οι Σάσεξ μέσα από τη συνεργασία τους με την εταιρεία τόνισαν ότι θα εργαστούν για την οικοδόμηση ισότητας.

Η Procter & Gamble είναι πιο γνωστή για την κατοχή μεγάλων εμπορικών σημάτων όπως Crest, Oral B, Gillette, Pampers .Το τεράστιο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει φροντίδα μωρών, γυναικών και οικογενειών, προϊόντα ομορφιάς, υφάσματα και είδη σπιτιού, προϊόντα ξυρίσματος και υγειονομικής περίθαλψης. Το 2019 ανέφερε καθαρές πωλήσεις ύψους 67,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το Ίδρυμα Archewell πιστεύει ότι με την κοινή δράση και μέσω της συμπόνοιας προς τους άλλους, μπορούμε να καταφέρουμε συστημικές πολιτιστικές αλλαγές. «Προς το σκοπό αυτό και για την οικοδόμηση πιο συμπονετικών κοινοτήτων, το Archewell Foundation ανακοίνωσε σήμερα μια πολυετή παγκόσμια συνεργασία με την Procter & Gamble». Θα «δώσει έμφαση στις φωνές των εφήβων κοριτσιών» για να βεβαιωθεί ότι «η άποψή τους και η εμπειρία που ζουν θα ακουστεί στα τραπέζια λήψης αποφάσεων».

Το ίδρυμα δεσμεύθηκε επίσης να συνεργαστεί με άνδρες και αγόρια για να ενθαρρύνει την ισότητα των φύλων. «Μαζί θα υπογραμμίσουμε τη σημασία της συμμετοχής ανδρών και αγοριών στην προσπάθεια για την ισότητα των φύλων σε ολόκληρη την κοινωνία και θα ενθαρρύνουμε την κοινή φροντίδα στο σπίτι, ώστε όλοι στην οικογένεια να μπορούν να ευδοκιμήσουν».

Οι επικρίσεις και τα πρόστιμα

Το 2011 η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 211,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καρτέλ καθορισμού τιμών με την Unilever και τη Henkel.

Στη συνέχεια, το 2016 επικρίθηκε ευρέως μετά από μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την παιδική και καταναγκαστική εργασία.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο πάροχος φοινικέλαιου Wilmar International, ο οποίος προμήθευε πρώτες ύλες στην Procter & Gamble, κέρδισε χρήματα από την εργασία παιδιών, ηλικίας 8 έως 14 ετών. Η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων PETA έχει κατηγορήσει επίσης την εταιρεία για την πρακτική των δοκιμών σε ζώα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ποιοι σκότωσαν την Καρολάιν; Αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ