ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκατομμυριούχοι υπέρ της φορολόγησης πλουσίων, διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Τζεφ Μπέζος

ΗΠΑ: Εκατομμυριούχοι υπέρ της φορολόγησης πλουσίων, διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Τζεφ Μπέζος

Η είδηση παραπέμπει σε fake news είναι ωστόσο πέρα για πέρα αληθινή. Μία ομάδα εκατομμυριούχων διαδήλωσε έξω από τα σπίτια του Tζεφ Μπέζος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Πίσω από την…διαφορετική κινητοποίηση που έγινε χθες ανήμερα της Ημέρας του Φορολογίας βρίσκεται η οργάνωση Πατριώτες Εκατομμυριούχοι, άνθρωποι δηλαδή με ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια, ή που η αξία των περιουσιακών στοιχείων τους υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια. Πιέζουν για προοδευτικές αλλαγές στην πολιτική φορολόγησης γι’αυτό επέλεξαν συμβολικά την Ημέρα της Φορολογίας, κατά την οποία οι Αμερικανοί υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


«Σταματήστε τις ανοησίες. Φορολογήστε τους πλουσίους» έγραφε ένα απο τα πανό που κρατούσαν, ενώ σε ένα άλλο εμφανίζονται οι φωτογραφίες των χαμογελαστών Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Έλον Μασκ και το σχόλιο «Φορολόγησέ μας αν μπορείς», όπως και άλλη που αναφέρει «Φορολογήστε τους πλούσιους. Σώστε την Αμερική. Ναι, είναι αλήθεια τόσο απλό»....


Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την αύξηση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και Αμερικανούς με ετήσιο εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο των 2 τρισεκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις υποδομές.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος έχει πει ότι στηρίζει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, ο κολοσσός του όμως εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων σχετικά με τη φοροδιαφυγή.


«Καταλήγουμε με λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς και αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Δεν είναι τρόπος αυτός για να λειτουργήσει μία βιώσιμη κοινωνία » δήλωσε ο Mορις Περλ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Patriotic Millionaires και πρώην στέλεχος του κολοσσού BlackRock. «Ο Τζεφ Μπέζος είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης ηλιθιότητας του φορολογικού συστήματος της χώρας», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος στο CNBC η Έρικα Πέιν, ιδρύτρια και πρόεδρος των Patriotic Millionaires.


Ο ακραίος πλούτος του Μπέζος σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει περισσότερους φόρους, τόνισε η Πέιν, ενώ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει παραγγείλει θαλαμηγό μήκους 127 μέτρων, που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.


Η οργάνωση τάσσεται υπέρ της πρότασης που έχει κάνει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία προβλέπει συντελεστή ετήσιου φόρου πλούτου 2% για όσους έχουν περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων και 3% για περιουσία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο.


Σύμφωνα με υπολογισμούς του προοδευτικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής τον Φεβρουάριο, το 2020 η Amazon πλήρωσε μόλις 9,4% ομοσπονδιακό συντελεστή φόρου εισοδήματος, λιγότερο από το μισό του νόμιμου 21%.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 21% σε 28%, αντιστρέφοντας εν μέρει τις περικοπές που είχε «περάσει» ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι το 2017 όταν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ενέκριναν περικοπές φόρου, o ανώτατος εταιρικός φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ ήταν 35%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προβληματίζει η «χαλάρωση» - Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει «restart» στους ελέγχους