ΚΟΣΜΟΣ

Το viral βίντεο: «Ο Τσάρλι μου δάγκωσε το δάχτυλο» πουλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία

Το viral βίντεο: «Ο Τσάρλι μου δάγκωσε το δάχτυλο» πουλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία

Ένα από τα διασημότερα και πιο διασκεδαστικά βίντεο που αναρτήθηκαν ποτέ στο Youtube «έπιασε» αστρονομικό νούμερο σε δημοπρασία, συνεχίζοντας την παράδοση με τους μανιώδεις συλλέκτες των ψηφιακών έργων τέχνης που γίνονται ανάρπαστα.

Το 2007, δύο αδέλφια ονόματι Τσάρλι και Χάρι έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα «διασημότητες».

Ο πατέρας τους είχε ανεβάσει στο Youtube ένα βίντεο στο οποίο ο Τσάρλι, μωρό ακόμα, δαγκώνει το δάχτυλο του αδελφού του, ενώ ακολουθεί η χαριτωμένη αντίδραση του τελευταίου. «Τσάρλι, με δάγκωσες! Αυτό πόνεσε πολύ, Τσάρλι!», ακούγεται να λέει αγανακτισμένος.


Το βίντεο με τίτλο «Ο Τσάρλι δάγκωσε το δάχτυλό μου» (Charlie bit my finger) έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα βίντεο στην δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς 883 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο το είδαν και διασκέδασαν με το τρυφερό στιγμιότυπο. Και μάλιστα σε εποχές πως ο όρος «viral» δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο.

Την Κυριακή, στη 14η επέτειο από την κυκλοφορία του, το «μνημείο της κουλτούρας» του διαδικτύου κατέβηκε από το youtube για να λάβει μέρος σε δημοπρασία και έγινε ανάρπαστο από τους ψηφιακούς συλλέκτες της νέας εποχής.

Το βίντεο των 55 δευτερολέπτων διεκδίκησαν 11 συνολικά συλλέκτες και τελικά πωλήθηκε στην τιμή των 761 χιλιάδων δολαρίων. Νέος ιδιοκτήτης του ένας μυστηριώδης αγοραστής που διαχειρίζεται το λογαριασμό "3fmusic".

Η οικογένεια Davies-Carr ανακοίνωσε ότι θα το διαγράψει μετά τη δημοπρασία, λέγοντας ότι ο υψηλότερος πλειοδότης θα γίνει «ο μοναδικός ιδιοκτήτης αυτού του αξιαγάπητου τμήματος της ιστορίας του διαδικτύου» που έχει φυσικά στο μεταξύ αντιγραφεί, κοινοποιηθεί και αναδημοσιευτεί πολλές φορές στον παγκόσμιο ιστό.

Τα αγαθά της ψηφιακής εποχής που γίνονται ανάρπαστα


Το βίντεο προστίθεται σε μία μεγάλη συλλογή «NFT» όπως λέγονται πλέον τα αγαθά που δύσκολα γίνονται αντικείμενο συναλλαγής. Το NFT, το ακρωνύμιο του non-fungible token είναι ένα ψηφιακό αγαθό, ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας που αποθηκεύεται μέσα στο blockchain.

Τον περασμένο Μάρτιο, το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, πουλήθηκε αντί 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν επιχειρηματία από τη Μαλαισία. Και μία crypto – απόδοση του meme «Nyan Cat» από το 2011, «έπιασε» 590.000 δολάρια σε πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Επίσης ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πραγματοποίησε την πρώτη NFT δημοπρασία του με ένα ακόμα έργο του Beeple, το «Everydays: The First 5000 Days» στις 11 Μαρτίου.

Αν και η ιδέα να αγοράσει κανείς κάτι που αναπαράγεται αέναα μπορεί να προκαλεί σύγχυση, μια ακόρεστη επιθυμία για NFTs κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε αγορές σε όλο τον κόσμο καθώς οι αγοραστές δίνουν μάχη για να αποκτήσουν το πιστοποιημένο πρωτότυπο.

Ιδιαίτερα δημοφιλή αποδεικνύονται τα αναμνηστικά στο Διαδίκτυο, όπως είναι τα memes, τα GIF, οι φωτογραφίες και τα βίντεο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Χαρδαλιάς: Βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση στις επιχειρήσεις της συζύγου του