Σεντάτ Πεκέρ: Ο αρχιμαφιόζος που έγινε ο «εφιάλτης» του Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Σεντάτ Πεκέρ: Ο αρχιμαφιόζος που έγινε ο «εφιάλτης» του Ερντογάν

Πληροφοριοδότης ή πρώην κατάδικος που διψάει για εκδίκηση; Ένας γραφικός «Τόνι Σοπράνο της Τουρκίας» η ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του την τύχη της κυβέρνησης Ερντογάν; Κατάσκοπος ξένων μυστικών υπηρεσιών ή «όργανο» της τουρκικής ελίτ με συγκεκριμένη αποστολή;

Οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ, τον άνθρωπο που έχει κάνει τον «σουλτάνο» της γείτονος να χάσει τον ύπνο του, είναι πολλοί.

Το ίδιο και οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες, γύρω από τους στόχους και τους πιθανούς συνεργάτες του.

Τα βίντεο, που ανεβάζει εδώ και εβδομάδες στο YouTube έχουν γίνει viral εντός και εκτός Τουρκίας και ο ίδιος αποτελεί «φαινόμενο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το σκηνικό στα βιντεοσκοπημένα του μηνύματα είναι ίδιο και απαρράλαχτο.

Ο Πεκέρ με ένα γιλέκο ή ένα μισοκουμπωμένο πουκάμισο που αποκαλύπτει μία χρυσή αλυσίδα και ένα βαρύ μενταγιόν, χλευάζει τους αντιπάλους του πίσω από ένα γραφείο.

Στο φόντο υπάρχουν πάντα σημειώσεις, βιβλία και κομπολόγια…Οι αναρτήσεις του συγκεντρώνουν εκατομμύρια «κλικ». Και προσφέρουν θέμα συζήτησης επί εβδομάδες.

Με μία κάμερα και ένα τρίποδo, ο 49χρονος Πεκέρ μεταδίδει με συνέπεια ένα «τούρκικο σίριαλ» ...σε συνέχειες.

Το κάθε επεισόδιο διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Αγαπημένη του θεματολογία, οι σχέσεις κράτους- μαφίας και οι σκοτεινές δοσοληψίες ανάμεσα σε υπουργούς, μέλη της οικονομικής και πολιτικής ελίτ και ανθρώπους των μίντια με «νονούς» του υποκόσμου.

Στόχος του μεταξύ άλλων ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ αλλά και ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο τελευταίος αναγκάστηκε να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του μαφιόζου και να τον απειλήσει με σύλληψη.

Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο Σοϊλού τον είχε «καλύψει» στο παρελθόν.

Τον είχε ενημερώσει όπως λέει για ένταλμα σύλληψης εναντίον του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαφύγει.

Οι αποκαλύψεις -που δεν επιβεβαιώνονται- «καίνε» στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, αλλά αποκαλύπτουν και ένα βαθύ ρήγμα στους κόλπους του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Μέχρι πρόσφατα, ο Πεκέρ μαγνητοσκοπούσε τα επίμαχα βίντεο, από ένα ξενοδοχείο στο Ντουμπάι όπου φέρεται να είχε καταφύγει. Πλέον έχει αλλάξει βάση -όπως είπε- υπό τον φόβο της σύλληψης.

Η φυλακή και το «φλερτ» με την εξουσία

Ο ίδιος άλλωστε είναι συνηθισμένος στη «νομαδική ζωή».

Από το 1998 μπαινοβγαίνει στη φυλακή για κατηγορίες που περιλαμβάνουν εκβιασμό, πλαστογραφία, ληστεία, υποκίνηση σε δολοφονία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μπαινόβγαινε σε σαλόνια και χώρους δεξιώσεων και στήριζε φανατικά το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

Από το 2015 ποζάρει σε φωτογραφίες και βίντεο με διασημότητες, καθώς και πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο «αδερφός Ερντογάν» όπως τον αποκαλεί.

Είχε οργανώσει μάλιστα πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν, συγκεντρώνοντας χιλιάδες οπαδούς.

Απειλούσε μάλιστα δημόσια να κρεμάσει τους πολιτικούς αντιπάλους της
κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως «θα λουστεί με το αίμα τους».

Συγκεκριμένα είχε απειλήσει να δολοφονήσει 1000 και πλέον ακαδημαϊκούς και διανοούμενους, μετά την έκκλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του «κουρδικού».

Στην ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση εναντίον του δεν έκανε καν τον κόπο να εμφανιστεί στο δικαστήριο, στις 13 Ιουλίου του 2018.

Το όνομα του Πεκέρ είχε επίσης εμφανιστεί στις έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τούρκου Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί «νονοί της μαφίας» – αρκετοί με υπερεθνικιστικό υπόβαθρο - επέστρεψαν σταδιακά στη δημόσια ζωή.

Ο ένας είναι ο Aλαατίν Τσακιτζί, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή πέρυσι στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Διαβόητο στέλεχος της τουρκικής μαφίας, έχει προσωπική φιλική σχέση με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Nτεβλέτ Μπαχτσελί.

Ζευγάρι Τούρκων πιστό στο «ραντεβού» με τον ΠεκέρΑ.Ρ

Ο «φιλάνθρωπος επιχειρηματίας»

Ο Πεκέρ παραμένει ωστόσο ιδιαίτερη περίπτωση. Έχει λάβει ακόμη και επιχειρηματικά βραβεία από διάφορα ιδρύματα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον τίτλο του «πιο φιλάνθρωπου επιχειρηματία» από την Milliyet Daily το 2017.

Άγνωστο για ποιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γεννήθηκε το 1971, στο Ανταπαζαρί, στην τουρκική επαρχία του Σαγγάριου. Πέρασε πολύ χρόνο στη Γερμανία.

Και τη δεκαετία του 1990 ανέβηκε στην κλίμακα του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2008, παντρεύτηκε την δικηγόρο του Οζγκέ Γιλμάζ και η γαμήλια τελετή, συγκέντρωσε πλήθος διασήμων.

«Χρήσιμος για το καθεστώς;»

Ορισμένοι αναλυτές δίνουν μία διαφορετική εκδοχή του «σίριαλ Πεκέρ». Είναι «χρήσιμος» για το καθεστώς, λένε.

Με τα βίντεό του προσφέρει στο κοινό…θέαμα, αποδιοπομπαίους τράγους και μία βαλβίδα αποσυμπίεσης, σε μία κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση, κατά την οποία η πανδημία δοκιμάζει την χώρα και η οικονομία
κλυδωνίζεται.

Το τελευταίο διάστημα πάντως κυκλοφόρησαν στην Τουρκία φήμες πως ο Τούρκος «αρχιμαφιόζος» Σεντάτ Πεκέρ και ο Ερντογάν, «τα βρήκαν».

Λίγο πριν δημοσιεύσει ένα ακόμη βίντεο, υποστήριξε ότι δεν θέλει να κάνει ζημιά στη χώρα εν όψει της διαπραγμάτευσης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν…

Η άλλη εξήγηση ειναι οτι έχει στενέψει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω του.

Πρόσφατα ανακρίθηκε απο την αστυνομία του Ντουμπάι και αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος στο Τwitter, μετά την έντονη φημολογία που κυκλοφόρησε γύρω απο την τύχη του και την πιθανή του σύλληψη απο «κομάντο» της τουρκικής ΜΙΤ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν αγνοούσε για καιρό τα επίμαχα βίντεο, αναγκάστηκε να λύσει ωστόσο το σιωπή του στις 26 Μαϊου, κάνοντας λόγο για συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας.

«Θα κυνηγήσουμε τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων σε
οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν έχουν καταφύγει» διαβεβαίωνε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr