ΚΟΣΜΟΣ

Πώς είναι να περνάς το lockdown στο απόλυτο σκοτάδι της Αρκτικής για 2 μήνες-Η Βαλεντίνα Μιόζο ξέρει

Αρκτικός Κύκλος
Instagram

Για τους περισσότερους από εμάς, η πανδημία ήταν συνυφασμένη με ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς. Για άλλους ωστόσο, ήταν η ευκαιρία να αναζητήσουν αυτή τη μοναξιά. Και πού καλύτερα θα γινόταν αυτό εκτός από τον Αρκτικό Κύκλο;

Στην πραγματικότητα, η Βαλεντίνα Μιόζο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN μετακόμισε στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας -μέσα στον Αρκτικό Κύκλο- στα μέσα της πανδημίας την περίοδο μάλιστα που η περιοχή λουζόταν από το φως του φεγγαριού. «Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν δύο μήνες μόνο σκοτάδι», λέει η Μιόζο από τη βόρεια Ιταλία.

«Ήταν ένα βάπτισμα του πυρός, αλλά το επέλεξε», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η Μιόζο, είδε τη ζωή της να ανατρέπεται από την πανδημία καθώς ήταν ξεναγός σε Ιταλούς για ταξίδια στο εξωτερικό. Αφού δεν μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμά της, συνέχισε το blogging. Έτσι, όταν προσεγγίστηκε μέσω του Instagram τον Σεπτέμβριο, να πάει στον Αρκτικό Κύκλο για να διευθύνει έναν ξενώνα, αποδέχτηκε την πρόκληση.

«Δεν φοβήθηκα καθόλου. Το είδα ως μια όμορφη ευκαιρία να επισκεφτώ μέρη που ίσως δεν θα είχα επιλέξει ποτέ», λέει.

«Δεδομένου ότι δεν μπορούσα να κάνω την ταξιδιωτική μου δουλειά, αυτός ήταν ένας τρόπος να ταξιδέψω και να ζήσω μια άλλη πραγματικότητα - φυσικά με έναν πιο στατικό τρόπο, αλλά σε ένα μέρος του κόσμου που δεν ήξερα και με γοήτευε», είπε στο CNN.

Μέσα σε δύο ημέρες, είχε αποδεχτεί. Ένα μήνα αργότερα, έφτασε στο Kongsfjord, περίπου 2.400 μίλια βόρεια του πρώην σπιτιού της κοντά στη Μόντενα της Ιταλίας.

Οι διαφορές δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Η Μόντενα είναι μια πόλη 185.000 κατοίκων γνωστή για το βραβευμένο φαγητό της. Το Kongsfjord, από την άλλη πλευρά, έχει μόλις 28 κατοίκους. «Το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ απέχει 40 χιλιόμετρα», είπε ο Μιόζο. «Το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι σχεδόν 200 μίλια, και το αεροδρόμιο - προφανώς είναι μικρό, τοπικό - είναι 25 μίλια».

Οι κάτοικοι ξεκινούν για το μανάβικο τους κάθε δύο ή δύο εβδομάδες - αρκεί οι δρόμοι να είναι καθαροί.

Ωστόσο, τίποτα δεν την εντυπωσίασε περισσότερο από το συνεχόμενο σκοτάδι, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ζώντας δύο μήνες εντελώς στο σκοτάδι. Δεν ήταν ενοχλητικό - στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο να ζήσεις με το φως».

«Όταν επισκέφθηκα ζεστές χώρες, ήμουν πιο κοινωνική, γνώριζα ανθρώπους και αντλούσα ενέργεια από τη ζέστη, τους άλλους και την ατμόσφαιρα. Όταν, όμως, βρέθηκα σε ένα μέρος σαν κι αυτό, εντελώς απομονωμένο, έμαθα να αντλώ ενέργεια από τον εαυτό μου - ειδικά όταν δεν υπάρχει φως για δύο μήνες και έπρεπε να ξυπνήσω», είπε η Μιόζο.

Από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουλίου, το Kongsfjord λούζεται στον ήλιο τα μεσάνυχτα. «Δεν υπάρχει ηλιοβασίλεμα και για δύο μήνες το σώμα δεν αποδέχεται ότι είναι βράδυ όταν ο ήλιος είναι έξω, οπότε είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς», τόνισε.

«Το κλίμα, το φως, το σκοτάδι, είναι όλα διαφορετικά. Εδώ, είναι πραγματική τούνδρα. Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν -και το τοπίο είναι πραγματικά άγριο. Κυκλοφορούν αρκτικές αλεπούδες και τάρανδοι παντού. Υπάρχουν φάλαινες, δελφίνια και πολλά θαλασσοπούλια, το μέρος είναι γνωστό για την παρατήρηση πουλιών. Επίσης, υπάρχουν φώκιες, που είναι υπέροχες» υπογραμμίζει περιγράφοντας το Αρτικτό τοπίο η Μιόζο.

Στην τούνδρα και συγκεκριμένα στο Kongsfjord που έζησε για η Ιταλίδα μπλόγκερ, δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, παρόλο που πολλές πόλεις της Νορβηγίας βρίσκονταν σε καραντίνα. «Δεν φορούσα μάσκα για επτά μήνες», είπε ο Μιόζο.

«Ήταν υπέροχο να μένω εδώ», τόνισε αλλά τώρα ετοιμάζεται να φύγει -τουλάχιστον προσωρινά.

«Έχω δημιουργήσει όμορφες σχέσεις και αλληλεγγύη με τους ανθρώπους του Kongsfjord -είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια, είμαι συνδεδεμένη με αυτούς τώρα- οπότε σίγουρα θα επιστρέψω στο μέλλον για επίσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μιόζο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.