ΚΟΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρό: Τη δηλητηρίασε ο Μπόμπι Κένεντι για να σώσει τη φήμη της οικογένειας; Νέα θεωρία σοκ

Μέριλιν Μονρό: Τη δηλητηρίασε ο Μπόμπι Κένεντι για να σώσει τη φήμη της οικογένειας; Νέα θεωρία σοκ

Ο θάνατος της Μέριλιν Μονρό στις 5 Αυγούστου του 1962 εξακολουθεί να πυροδοτεί δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Ένα νέο βιβλίο το οποίο συνυπογράφει ένας πρώην αστυνομικός του Λος Άντζελες, επιχειρεί να ρίξει φως στο τραγικό τέλος της διάσημης ηθοποιού.Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι βρήκε στα αρχεία της αστυνομίας έναν απόρρητο φάκελο που κατονόμαζε τον Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφό του JFK, ως δολοφόνο της Μέριλιν.

Η επίσημη έρευνα για το θάνατο της Μέριλιν Μονρό κατέληξε ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλλά 60 χρόνια μετά πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το είδωλο του Χόλιγουντ δολοφονήθηκε.

Το πρώην μέλος της αστυνομίας του Λος Άντζελες, Μάικ Ροθμίλερ, που έγραψε μαζί με τον Ντάγκλας Τόμπσον το βιβλίο «Βόμβα: Η Νύχτα που ο Μπόμπι Κένεντι Σκότωσε τη Μέριλιν Μονρό», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, αποφάσισε να αποκαλύψει, όπως ισχυρίζεται την αλήθεια.

H Mέριλιν στην εμβληματική φωτογραφία το 1954Α.Ρ

Τα απόρρητα έγγραφα που βρήκε στα αρχεία της αστυνομίας του Λος Άντζελες «μαρτυρούν» ότι η Μέριλιν δολοφονήθηκε για να προστατευθεί η δυναστεία των Κένεντι.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπόμπι Κένεντι ήταν εκείνος που έριξε δηλητήριο στο ποτό της και τη σκότωσε μπροστά στα μάτια του γαμπρού του, ηθοποιού Πίτερ Λόφορντ, που είχε παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή του, Πατρίσια (!).

Ο συγγραφέας υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας

Ο αστυνομικός κράτησε το στόμα του κλειστό επί δεκαετίες, φοβούμενος για τη ζωή του, καθώς ανώτεροι αστυνομικοί της εποχής ήταν ακόμα ζωντανοί και ήταν σε θέση να απειλήσουν τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σαράντα χρόνια μετά, εξακολουθούσε να είναι νευρικός, διστάζοντας να αποκαλύψει αυτά που ήξερε, λαμβάνοντας προφυλάξεις και διατηρώνας ακόμα τα ευρήματα του σε ασφαλές μέρος. Αλλά τώρα, και με την ευλογία της συζύγου του Νάνσυ, αποφάσισε ότι είναι καιρός ο κόσμος να μάθει την αλήθεια όπως λέει. «Αν παρουσίαζα τα αποδεικτικά στοιχεία μου σε οποιοδήποτε δικαστήριο, θα με καταδίκαζε» λέει.

Μια ζεστή αυγουστιάτικη νύχτα του 1982 - λίγες μόνο εβδομάδες αφού ο Λόφορντ του είχε εξομοληθεί τι πραγματικά συνέβη - ο πρώην αστυνομικός είπε πως έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας.

Ένας ένοπλος σε μοτοσικλέτα άνοιξε πυρ στο αυτοκίνητό του με ένα ημι-αυτόματο πιστόλι. Ο Ροθμιλερ χτυπήθηκε στην πλάτη και τα πλευρά και υπέστη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, αλλά επέζησε.

Τα απόρρητα έγγραφα και το ημερολόγιο της Μέριλιν

Ως μέλος του Τμήματος Πληροφοριών για το Οργανωμένο Έγκλημα της αστυνομίας του Λος Άντζελες ο Ροθμίλερ έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες απόρρητους φακέλους. Ανάμεσά τους το 1978, σε ηλικία 27 ετών ανακάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία για όσα συνέβησαν στο σπίτι της Μονρό στην Καλιφόρνια τη μέρα του θανάτου της, αλλά και το αντίγραφο ενός εγγράφου με τον τίτλο “το ημερολόγιο της Μέριλιν Μονρό». Διάβασε τις τελευταίες σημειώσεις της. Στις 3 Αυγούστου του 1962, ένα 24ωρο πριν το θάνατό της, έγραφε:

«Ο Πίτερ [Λόφορντ] μου είπε ότι ο Ρόμπερτ [Κένεντι] θα έλθει αύριο. Δεν ξέρω αν θα το κάνει». Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ο Ροθμίλερ διαπίστωσε ότι η Μέριλιν θεωρούσε τον Μπόμπι κάτι παραπάνω από φίλο.

Ο αδελφός του JFK ήταν παντρεμένος με επτά παιδιά αλλά η σταρ του Χόλιγουντ πίστευε ότι ο Μπόμπι θα εγκατάλειπε τη γυναίκα του Έθελ για να την παντρευτεί. «Ο Μπόμπι είναι ευγενικός», έγραφε. «Με ακούει. Μου φέρεται καλύτερα από τον Τζον [Κένεντι]. Λέει ότι με αγαπάει κι ότι θέλει να με παντρευτεί. Τον αγαπώ. Ο Τζον δεν τηλεφώνησε. Ο Μπόμπι μου τηλεφώνησε».

Άγαλμα της ηθοποιού στο ΣικάγοΑ.Ρ

Μία εβδομάδα πριν το θάνατό της η Μέριλιν έγραψε στο ημερολόγιό της: «Ο Φρανκ [Σινάτρα] με κάλεσε στον ξενώνα. Μου είπε ότι θα διασκεδάσουμε και να μην αναφέρω ποτέ τον Σαμ [Τζιανκάνα, επικεφαλής της μαφίας του Σικάγο] στον ξενώνα. Είναι μαφιόζος».

Η επόμενη καταχώρησή της υποδηλώνει τη σύγχυσή της: «Ο Φρανκ, ο Πίτερ κι άλλοι ήταν εκεί. Ο Φρανκ είπε ότι δεν μπορώ να κρατήσω κλειστό το γ@..ένο στόμα μου. Μου είπε να βγω έξω. Δεν ξέρω γιατί μου φέρεται έτσι. Τι μου συνέβη; Μέθυσα. Δεν θυμάμαι. Έκανα σεξ;»

Ο θυμός της μεγάλωνε τις μέρες που ακολούθησαν: «Δεν απαντούν στα τηλεφωνήματά μου. Ο Μπομπ και ο Τζον με χρησιμοποίησαν. Είπα στον Πίτερ ότι με αγνοούν. Δεν θα το ανεχθώ αυτό. Θα μιλήσω σε όλους για μας». Προσπαθώντας να καταλάβει τι είχε συμβεί ο Ροθμίλερ έψαξε στα αρχεία για στοιχεία κι ανακάλυψε φήμες ότι η Μέριλιν είχε κάνει κατ’ εντολή του Μπόμπι έκτρωση στα μέσα Ιουλίου του 1962.

Η συνάντηση με τον Λόφορντ

Ο νεαρός αστυνομικός κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια του παζλ τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ένα Σάββατο που είχε ρεπό, επισκέφθηκε την έπαυλη Playboy του Χιου Χέφνερ στο Λος Άντζελες.

Εκείνος τον ξενάγησε στους χώρους όταν το μάτι του πήρε σε μια γωνιά τον Πίτερ Λόφορντ καθισμένο μπροστά σε μια τηλεόραση. Ήταν τόσα πολλά αυτά που ήθελε να ρωτήσει το τελευταίο άτομο που σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας είχε δει τη Μέριλιν πριν το θάνατό της, αλλά και τον Ρόμπερτ Κένεντι εκείνο το μοιραίο βράδι. Ο ηθοποιός έδειχνε πολύ μεθυσμένος κι ο αστυνομικός άδραξε την ευκαιρία και γλίστρησε στην τσέπη του την κάρτα του με τις λέξεις : «τηλεφώνησέ μου» γραμμένες στο πίσω μέρος.

Μια εβδομάδα αργότερα εκείνος, ανήσυχος και πεπεισμένος ότι ο Ροθμίλερ ήταν πράκτορας της CIA, του τηλεφώνησε. Κανόνισαν να συναντηθούν σ’ ένα πάρκο λίγες μέρες μετά. Ο Ροθμίλερ του είπε ότι ερευνούσε τον θάνατο της Μέριλιν Μονρό και διαβεβαίωσε τον ηθοποιό ότι δεν είχε πάνω του «κοριούς», ούτε κατέγραφε τη συνομιλία τους. Έγραψε από μνήμης, όσα εκείνος του εκμυστηρεύθηκε, μόλις τέλειωσε η συνέντευξη.

Στην αρχή ο Λόφορντ υποστήριξε την επίσημη εκδοχή για τον θάνατο της Μέριλιν. Αλλά όταν ο Ροθμίλερ μπλόφαρε ότι ξέρει όλη την αλήθεια επειδή τάχα η αστυνομία είχε βάλει «κοριούς» στο σπίτι του, εκείνος ξετύλιξε το νήμα των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία της σταρ αρχίζοντας από όσα συνέβησαν στο πάρτι του Σινάτρα.

Ο βιασμός της Μέριλιν

Ο ξενώνας βρισκόταν σ’ ένα θέρετρο – καζίνο ιδιοκτησίας του Σινάτρα και της μαφίας στα σύνορα της Νεβάδα με την Καλιφόρνια. Η Μέριλιν έφθασε εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου με το ιδιωτικό τζετ του Σινάτρα. Ήταν παρών και ο Λόφορντ ως μέλος του Rat Pack -της παρέας των Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις τζούνιορ, Τζόι Μπίσοπ και Πίτερ Λόφορντ, που ήταν οι καλύτεροι “διασκεδαστές” της εποχής- , αλλά κρατούσε αποστάσεις μετά από έναν καυγά του με τον Σινάτρα.

Είδε τον τραγουδιστή να προσφέρει άφθονο αλκοόλ στη Μέριλιν και μάντεψε τι θα ακολουθούσε. Την μετέφεραν ημιαναίσθητη σ’ ένα πίσω δωμάτιο, όπου τη βίασε ο Τζιανκάνα. Στη συνέχεια την κακοποίησε μια ομάδα ανδρών και γυναικών και τράβηξαν φωτογραφίες της πιθανώς για να μπορέσουν στη συνέχεια να την εκβιάσουν.

Όταν η Μέριλιν ξύπνησε, ο Σινάτρα την κατσάδιασε μπροστά σε όλους προειδοποιώντας την να μη μιλήσει πουθενά για τις σχέσεις της με τους αδελφούς Κένεντι και την έστειλε την επομένη στο σπίτι της.

Αλλά οι απειλές, η σεξουαλική βία και οι εκβιασμοί δεν ήταν αρκετοί για να της κλείσουν το στόμα. Αντίθετα την εξόργιζαν περισσόερο και την έκαναν να θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια για τους Κένεντι.

Η μοιραία επίσκεψη του Κένεντι στο σπίτι της Μέριλιν

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Λόφορντ στον Ροθμίλερ, ο Μπόμπι Κένεντι αποφάσισε να επισκεφθεί προσωπικά τη Μονρό. Έφθασε αεροπορικώς στο Λος Άντζελες το Σάββατο 4 Αυγούστου του 1962, όπου τον συνάντησε ο γαμπρός του.

Της τηλεφώνησαν και λίγο αργότερα έφθασαν στο σπίτι της. Ο Μπόμπι της ζήτησε να του δώσει το ημερολόγιό της, αλλά εκείνη οργίστηκε κι άρχισε να κουνάει ένα κουζινομάχαιρο. Ο Λόφορντ επενέβη και έβγαλε τον Κένεντι έξω.

Επέστρεψαν, όμως, το βράδυ κι εκείνη έδειχνε χαμένη – προφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ ή χαπιών – αλλά όχι μεθυσμένη. Γι’ άλλη μια φορά άναψαν τα αίματα. «Τι θέλω;», ούρλιαζε η Μέριλιν. «Δεν θέλω να μου φέρονται σαν γ@μ...ένη πόρνη και να με αγνοούν». Ο Κένεντι έσφιξε τη γροθιά του μπροστά στο πρόσωπό της, την άρπαξε απ’ τους καρπούς και την έβριζε, αλλά εκείνη του ξέφυγε και τον χαστούκισε.

Όσο ο Κένεντι έψαχνε στο σπίτι για το ημερολόγιο, ο Λόφορντ καθόταν μαζί της στον καναπέ του καθιστικού προσπαθώντας να την ηρεμήσει. Ο καβγάς, όμως, συνεχίστηκε με απειλές με τον Κένεντι να πηγαίνει στην κουζίνα και τον Λόφορντ να τον ακολουθεί και να τον εκλιπαρεί να φύγουν προτού οι γείτονες φωνάξουν την αστυνομία.

Εκείνος ανακάτευε μ’ ένα κουτάλι ένα ποτήρι νερό και φάνηκε να ρίχνει κάτι μέσα. «Τι κάνεις εκεί;», τον ρώτησε ο Λόφορντ. «Τίποτα», του απάντησε κοφτά. Όταν γύρισαν στο καθιστικό η Μέριλιν έκλαιγε.

«Πιες το, θα νιώσεις καλύτερα», της είπε ο Κένεντι. Υποθέτοντας ότι το ποτήρι περιείχε και κάποιο ηρεμιστικό ο Λόφορντ την παρότρυνε να το πιει. Κατέβασε μια γουλιά, αλλά παραπονέθηκε ότι είχε δυσάρεστη γεύση. Ο Κένεντι της είπε να το πιει όλο. Εκείνη άδειασε το ποτήρι κι έγειρε πίσω.

Οι δύο άνδρες έψαξαν με την ησυχία τους το σπίτι, αλλά δεν βρήκαν το ημερολόγιο. Όταν επέστρεψαν στο λίβινγκ ρουμ εκείνη παρέμενε ακίνητη. Έδειχνε να κοιμάται. Ο Κένεντι την κούνησε κι εκείνη ψέλλισε λόγια ακατανόητα, προτού δείχνει να λιποθυμάει. «Τι της έδωσες;» ρώτησε ο Λόφορντ. Ο Κένεντι την κοίταζε, γύρισε προς το μέρος του, αλλά δεν είπε τίποτε. «Δεν αναπνέει», είπε ο Λόφορντ. «Τι θα κάνουμε;»

-«Άστην», του απάντησε ο Κένεντι. Πήγαν στην πόρτα, όπου συνάντησαν δύο άνδρες. Ο Λόφορντ νόμισε στην αρχή ότι ήταν γείτονες, αλλά μετά κατάλαβε ότι ήταν μάλλον αστυνομικοί με πολιτικά ή μυστικοί πράκτορες. Στην ερώτηση του ποιοι είναι, ο Κένεντι δεν απάντησε. Μπήκε στο αυτοκίνητο και του ζήτησε να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Ο Λόφορντ είχε πάθει σοκ. Ήξερε ότι η Μέριλιν είχε πεθάνει και προσπαθούσε να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του. Συγχυσμένος προσπαθούσε να βρει ποιον δρόμο έπρεπε να ακολουθήσει για το αεροδρόμιο.

Ο επίλογος

Για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Μπόμπι Κένεντι αρνιόαν ότι ήταν στο Λος Άντζελες τη νύχτα που πέθανε η Μέριλιν Μονρό. Το πρωί της επόμενης ημέρας ωστόσο στις 5 Αυγούστου, δεν ήταν μακριά -μόλις 310 μίλια από το μοιραίο σπίτι, σε μια εκκλησία κοντά στο Σαν Φρανσίσκο με τη σύζυγό του και τέσσερα από τα παιδιά τους.

Ο Πίτερ Λόφορντ πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το 1984, αλλά ο Ροθμίλερ ουδέποτε αμφισβήτησε την αλήθεια όσων του είχε εκμυστηρευθεί. . «Όλα τα χρόνια που έπαιρνα καταθέσεις από θύματα και ανέκρινα υπόπτους λίγες φορές είχα δει αυτή την αντίδραση. Ήταν σαφές ότι [ο Λόφορντ] κουβαλούσε επί χρόνια το βάρος της ενοχής, που κατέστρεψε την καριέρα του και δυστυχώς τον ίδιο. Αλλά τώρα έδειχνε ανακουφισμένος και γαλήνιος, απελευθερωμένος από το τρομερό φορτίο που κουβαλούσε»

Ο Ροθμίλερ πιστεύει ότι το «ρόφημα» που έδωσε στη Μέριλιν ο Μπόμπι Κένεντι περιείχε ένα θανατηφόρο δηλητήριο στρατιωτικής ποιότητας, το οποίο πιθανώς είχε προμηθευτεί από CIA - μια ουσία που οι τοξικολογικές υπηρεσίες της εποχής δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων - Τι ισχύει για ταξίδια με πλοία, διασκέδαση, εργασία