ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οργή της Ακσενέρ για το «παλάτι» του Ερντογάν - «Ξοδεύει 860.000 ευρώ την ημέρα»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παλάτι Τουρκία

Επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Μεράλ Ακσενέρ για το νέο «παλάτι» του προέδρου της Τουρκίας

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Μεράλ Ακσενέρ, της επικεφαλής του Καλού Κόμματος της Τουρκίας, για το «παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά της προτροπής της συζύγου του, Εμινέ, προς τους πολίτες «να μειώσουν τις μερίδες φαγητού τους» ώστε να μην πετιέται άσκοπα φαγητό.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα κόμματός της η κυρία Ακσενέρ έδειξε κάτι που θύμιζε... πιατάκι φλιτζανιού, λέγοντας ότι «αυτές είναι οι μερίδες του λαού, στη Μαλάτεια αυτή τη μερίδα μού έδειξαν!»

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε οδηγίες για την εξοικονόμηση πόρων, «όμως η αξιοπιστία εξαιρέθηκε από αυτή την οδηγία».

«Δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση στο (θερινό) παλάτι. Ο λαός είναι υποχρεωμένος να κάνει οικονομία, να μειώνει τις μερίδες του, όμως αυτός ο φίλος μας (Ερντογάν) μπορεί να αγοράσει μερικά ακόμα αεροπλάνα, μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή του στο νέο θερινό του παλάτι που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τους και να δαπανά 860.000 ευρώ. Κάθε μέρα 860.000 ευρώ. Αντιστοιχεί σε 3.700 μισθούς!» υποστήριξε η Ακσενέρ.

Οι πρώτες εικόνες από το υπερπολυτελές θερινό παλάτι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα Σεφίρ Μπιρκιγιέ, ο οποίος τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Το θερινό παλάτι του Τούρκου προέδρου βρίσκεται στη Μαρμαρίδα, έχει εμβαδόν 10.966 τ.μ., και διαθέτει 300 δωμάτια και ιδιωτική παραλία. Το κτιριακό αυτό σύμπλεγμα, έμενε κρυφό από τα μέσα ενημέρωσης ώσπου το αποκάλυψε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του έργου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σοζτζού, το παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 2018 και 2021 και κόστισε 640 εκατομμύρια τουρκικές λίρες οι οποίες καταβλήθηκαν από τον προϋπολογισμό της Προεδρίας.

Η κατασκευή του έργου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το οποίο ανέλαβε η εταιρεία Rönesans, ολοκληρώθηκε με μεγάλη μυστικότητα.

Είναι γνωστό πάντως ότι ήδη έχουν φιλοξενηθεί εκεί ορισμένοι αρχηγοί κρατών.

To 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ.

Ο αρχιτέκτονας Σεφίκ Μπιρκιγιέ είναι ο ίδιος που σχεδίασε και το προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα. Επίσης έχει σχεδιάσει 7 τζαμιά, μεταξύ των οποίων το μεγάλο τζαμί στο Ταξίμ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Ερντογάν.

Οι εικόνες του θερινού παλατιού του Ερντογάν κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και είναι το πρώτο σε trend στο Twitter στην Τουρκία ως “Yazlık Saray”.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραφήνα: Μέσος όρος τα 17 έτη στα 14 θετικά κρούσματα από την Ίο – Άλλα 12 σε καραντίνα στο νησί