ΚΟΣΜΟΣ

Μπέζος: Πέταξε στο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου - Σταθμός για τον διαστημικό τουρισμό

Μπέζος: Πέταξε στο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου - Σταθμός για τον διαστημικό τουρισμό

Ο μεγιστάνας της Amazon Τζεφ Μπέζος έδωσε το παράδειγμα στους επίδοξους τουρίστες του διαστήματος πετώντας το απόγευμα της Τρίτης στο επίσημο όριο του διαστήματος.

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο δεύτερος δισεκατομμυριούχος, μετά τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, που πραγματοποίησε το… μαγικό ταξίδι στο διάστημα! Η εκτόξευση έγινε από το Τέξας, ενώ τον Τζεφ Μπέζος συνταξίδεψε ο αδερφός του Μαρκ, η 82χρονη πιλότος Γουάλι Φρανκ και ο 18χρονος Όλιβερ.

Ο Μπέζος, πέρασε λίγα λεπτά έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, στην πρώτη πτήση από την εταιρεία Blue Origin.

Το σκάφος New Shepard, σχεδιασμένο ειδικά για πτήσεις αναψυχής, εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.10 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της Blue Origin σε ερημική περιοχή του Δυτικού Τέξας.

Ανέπτυξε ταχύτητα τριπλάσια του ήχου, ή Mach 3, και έφτασε περίπου έξι χιλιόμετρα πάνω από τη λεγόμενη γραμμή Κάρμαν, το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Στο απόγειο της πτήσης, οι τέσσερις επιβάτες απόλαυσαν για 3 λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας και θαύμασαν την καμπυλότητα της Γης από ψηλά.

«Βλέπω το απέραντο γαλάζιο!» και «έχετε ένα ευτυχισμένο πλήρωμα εδώ!» ήταν μερικές από τις ενθουσιώδεις φράσεις που ακούστηκαν από την καμπίνα κατά την άνοδο.

Ο πύραυλος του New Shepard αποσυνδέθηκε από την κάψουλα και επέστρεψε αυτόνομα κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης, ενώ οι επιβάτες έπεσαν λίγο αργότερα με αλεξίπτωτο.

Η σημερινή εκτόξευση αποτελεί ένα ορόσημο στην "κούρσα των δισεκατομμυριούχων" για τη δημιουργία ενός τομέα διαστημικού τουρισμού ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, θα φθάσει τα 3 δισεκ. δολάρια ετησίως μέσα σε μια δεκαετία. Άλλος ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο Ίλον Μασκ, σχεδιάζει να στείλει ένα εξ ολοκλήρου αποτελούμενο από πολίτες πλήρωμα σε μια ακόμη πιο φιλόδοξη πτήση τον Σεπτέμβριο: μια πολυήμερη τροχιακή αποστολή με τη διαστημική κάψουλά του, Crew Dragon.

Στο Twitter, ο Μασκ ευχήθηκε στο πλήρωμα του Blue Origin "τα καλύτερα" για την εκτόξευση.

Η Blue Origin δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη μακροπρόθεσμη τιμολογιακή στρατηγική της ή για το πόσο γρήγορα θα εντατικοποιήσει τη συχνότητα των πτήσεών της. Ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Σμιθ έχει πει πως η επόμενη πτήση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο Σμιθ είπε πως η "προθυμία να πληρώσουν εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή" μεταξύ των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για μελλοντικές πτήσεις.

Η εταιρία φαίνεται να διαθέτει μια 'δεξαμενή' μελλοντικών πελατών. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι από τουλάχιστον 143 χώρες συμμετείχαν σε δημοπρασία για να γίνουν οι πρώτοι πελάτες επί πληρωμή, αν και ο νικητής της δημοπρασίας που προσέφερε 28 εκατ. δολάρια αποσύρθηκε τελικά από τη σημερινή πτήση.

Ο Μπέζος, ο οποίος ίδρυσε την Blue Origin το 2000, έχει καθαρή θέση 206 δισεκ. δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Μπλούμπεργκ (Bloomberg Billionaires Index). Παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα από διευθύνων σύμβουλος της Amazon, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρός της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χουλιάρας στο Newsbomb.gr για σεισμό στη Θήβα: Μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερης δόνησης