ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Συνελήφθη ο γενικός συντονιστής ασφάλειας του δολοφονηθέντος προέδρου

Πορεία στη μνήμη του δολοφονηθέντος προέδρου της Αϊτής
Πορεία στη μνήμη του δολοφονηθέντος προέδρου της Αϊτής
ΑΡ

Στενεύει ο κλοιός γύρω απο τους εγκεφάλους που σχεδίασαν τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου, μετά και τη σύλληψη του γενικού συντονιστή ασφάλειας της προεδρίας.

Η αστυνομία της Αϊτής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι προχώρησε στη σύλληψη του συντονιστή της ασφάλειας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του την 7η Ιουλίου.

Ο Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ, ο οποίος τέθηκε αρχικά σε απομόνωση, βρίσκεται πλέον πίσω από τα σίδερα φυλακής στη Ντελμά, κοινότητα που γειτονεύει με το Πορτ-ο-Πρενς.

Φέρεται να ενέχεται στη συνωμοσία που οδήγησε στη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά βαριά οπλισμένης ομάδας μέσα στην κατοικία του.

«Επιβεβαιώνω ότι ο Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ συνελήφθη (...) στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της αϊτινής αστυνομίας Μαρί Μισέλ Βεριέ.

Ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Πορτ-ο-Πρενς, ο Μπεντ-Φορντ Κλοντ, είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες μετανάστευσης να απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα σε τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομίας επιφορτισμένους με την ασφάλεια του προέδρου.

Επρόκειτο για τους Ντιμιτρί Εράρ, επικεφαλής της μονάδας γενικής ασφάλειας του προεδρικού παλατιού (USGPN), Λεάντρ Πιερ Οσμάν, επικεφαλής της μονάδας προεδρικής ασφάλειας (USP), Αμαζάν Πολ Εντί, διοικητή της Cat Team – επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με την ασφάλεια του αρχηγού του κράτους – και Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ, γενικό συντονιστή της ασφάλειας του προέδρου.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη δολοφονία του προέδρου η αστυνομία εξέδωσε επίσης ένταλμα ερεύνης με στόχο τη Γουεντέλ Κοκ Τελό, μέλος του ακυρωτικού δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστικού οργάνου της χώρας. Η δικαστικός είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα με απόφαση του προέδρου Μοΐζ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής, ο Αριέλ Ανρί, δεσμεύθηκε ότι όλοι όσοι ενέχονται στη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ως αυτό το στάδιο, η αϊτινή αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη περίπου είκοσι κολομβιανών μισθοφόρων και διαβεβαιώνει πως αποκάλυψε συνωμοσία για την εξόντωση του προέδρου που οργανώθηκε από ομάδα Αϊτινών που έχουν δεσμούς με το εξωτερικό· όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στην υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες