ΚΟΣΜΟΣ

Νικητής ο Ρόμνεϊ στο Ιλινόι

Νικητής ο Ρόμνεϊ στο Ιλινόι

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Ιλινόι έναντι του κύριου αντιπάλου του Ρικ Σαντόρουμ, στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ρόμνεϊ συγκέντρωσε το 47% των ψήφων έναντι 35% του Σαντόρουμ, ενώ οι υπόλοιποι δυο υποψήφιοι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά, με τον Ρον Πολ να εξασφαλίζει μόλις 9% των ψήφων και τον Νιούτ Γκίνγκριτς 8%.

Γιορτάζοντας τη «σπουδαία νίκη» του ενώπιον των οπαδών του, ο Ρόμνεϊ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα, υπερασπιζόμενος τις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, με αναφορές στην προεδρία Ρίγκαν.

«Τα τρία χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα μας έφεραν ανεργία και μείωση των μισθών...είναι ώρα να πούμε: αρκετά», είπε ο Ρόμνεϊ, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι «επιτέθηκε εναντίον όλων των ελευθεριών μας».

Ο Ρικ Σαντόρουμ πάντως δεν καταθέτει τα όπλα. Ο υπερσυντηρητικός πρώην κυβερνήτης της Πενσιλβάνια στρέφει τώρα την προσοχή του σε άλλη μια μεγάλη πολιτεία του Νότου, τη Λουιζιάνα, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει στις εκλογές που θα διεξαχθούν εκεί το Σάββατο και θα κρατήσει ζωντανή την υποψηφιότητά του ως βιώσιμη εναλλακτική επιλογή. Οι συντηρητικοί του κόμματος καλούν τον Νιουτ Γκίνγκριτς να παραιτηθεί ώστε να μην μοιράζονται οι ψήφοι τους ανάμεσα σε αυτόν και τον Σαντόρουμ, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει κερδίσει μόλις δύο πολιτείες δεν δείχνει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο.