ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γερμανία: «Τζαμάϊκα, Κένυα ή Μίκι Μάους;» - Τα πιθανά σενάρια στη μετά Μέρκελ εποχή

Εκλογές στη Γερμανία: «Τζαμάϊκα, Κένυα ή Μίκι Μάους;» - Τα πιθανά σενάρια στη μετά Μέρκελ εποχή

Τρεις εβδομάδες και κάτι πριν από τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να δίνουν μάχη στις δημοσκοπήσεις, οι προβλέψεις για τον μετακλογικό συνασπισμό έχουν γίνει πιο πολύπλοκες από ποτέ.

Μέχρι πρόσφατα, το μόνο ερώτημα που απασχολούσε τους περισσότερους παρατηρητές των εκλογών ήταν αν οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU)-που ηγούνταν των δημοσκοπήσεων με ποσοστό έως 29 % στα μέσα Ιουλίου-θα σχημάτιζαν κυβέρνηση μόνο με τους Πράσινους ή και τους συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για να δημιουργήσουν μια σταθερή πλειοψηφία.

Έκτοτε, οι Χριστιανοδημοκράτες υπέστησαν μια θεαματική κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις καθώς ο υποψήφιος τους, αρχηγός του κόμματος, Αρμίν Λάσετ, υπέπεσε σε μία σειρά γκάφες και στρατηγικά λάθη και έγινε στόχος έντονης κριτικής. Ως αποτέλεσμα, λένε οι δημοσκόποι, το CDU έχασε περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του, οι οποίοι στήριζαν το κόμμα λόγω της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει αυτούς τους ψηφοφόρους χωρίς να υποστηρίζουν πραγματικά την ιδεολογία του κόμματος», δήλωσε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων INSA. «Όταν αυτό το στοιχείο εξαφανίζεται, η αναστάτωση δεν αργεί να έρθει».

Η προέλαση του SPD

Οι αναλυτές δεν συζητούν πια σε τι συνασπισμό θα ηγηθούν οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά πλέον αν, μετά από 16 χρόνια υπό τη Μέρκελ, η κεντροδεξιά θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Σε μια σειρά από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ένα κόμμα που θεωρούνταν από καιρό «νεκρό» βρίσκονται στην πρώτη θέση, λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του Όλαφ Σολτς, υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου στον τρέχοντα συνασπισμό μεταξύ του CDU, του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του SPD.

Από τα μέσα Ιουλίου, το SPD ενισχύθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 24% στη δημοσκόπηση του POLITICO, ενώ το μπλοκ CDU/CSU έπεσε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι, οι οποίοι ξεπέρασαν τους Χριστιανοδημοκράτες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο, με άνοδο έως και 25 %, έχουν υποχωρήσει πίσω από το όριο του 20 % και βρίσκονται στην τρίτη θέση. Η άνοδος του SPD οφείλεται περισσότερο στα λάθη των ανταγωνιστών λέει η Isabelle Borucki, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Siegen.

«Προς το παρόν, το SPD βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα νούμερα δημοσκοπήσεων θα παραμείνουν σταθερά και θα αντικατοπτριστούν στα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα», είπε.

Σε μια εποχή αναταραχής σε όλο τον κόσμο, το SPD, το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας, αντιπροσωπεύει την ασφάλεια για τους ψηφοφόρους που διστάζουν να παραδώσουν τα ηνία στον Λάσετ, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, ή στην άπειρη υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Γερμανία κατευθύνεται προς έναν τριμερή συνασπισμό για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποιος θα ηγηθεί της συμμαχίας και ποια κόμματα θα συμμετέχουν στο συνασπισμό.

Το μόνο που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα είναι ότι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία υποστηρίζεται από περίπου το 11 % των ψηφοφόρων σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν θα αποτελέσει μέρος της κυβέρνησης για τον απλό λόγο ότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί της.

Εκτός από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (SPD, CDU/CSU και οι Πράσινοι), υπάρχουν το FDP και η Αριστερά, ένα αριστερό κίνημα που δημιουργήθηκε από τις στάχτες του πρώην κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης επινόησαν μια ανεπίσημη συντομογραφία (που αγκαλιάζει τα εθνικά στερεότυπα), βασισμένη στα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων. Ακολουθεί μια περιγραφή των πιθανών συνδυασμών, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε σεναρίου.

Τα χρώματα των κομμάτων είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Αριστερά = σκούρο κόκκινο.

Τζαμάικα

Ονομάστηκε έτσι, επειδή τα χρώματα των κομμάτων-μαύρο, πράσινο, κίτρινο-θα αντιστοιχούσαν σε αυτά της σημαίας της Τζαμάικα. Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες βρεθούν στην πρώτη θέση, μια συμμαχία της Τζαμάικα θεωρείται από πολλούς ως ο πιο πιθανός συνασπισμός.

Μετά από οκτώ χρόνια του τρέχοντος «μεγάλου συνασπισμού», τόσο το CDU όσο και το SPD επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους. Εκτός από την καγκελαρία, η πρόβλεψη είναι ότι το CDU/CSU θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομίας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ένα ενισχυμένο περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο και το υπουργείο εξωτερικών και το FDP θα διοικεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πλεονεκτήματα: Η συμμαχία θα είχε μεγάλη πλειοψηφία στη Bundestag και θα έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως το περιβάλλον και οι μεταφορές.
Μειονεκτήματα: Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των Πρασίνων και των άλλων δύο κομμάτων είναι σημαντικές σε τομείς όπως η φορολογία και η ένταξη στην Ε.Ε, ειδικά με το FDP, κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε κόντρες εντός του συνασπισμού. Μετά τις τελευταίες εκλογές το 2017, αυτά τα τρία κόμματα προσπάθησαν αρχικά να σχηματίσουν συνασπισμό, μέχρι που ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αποχώρησε.

Φανάρι

Ένας συνασπισμός μεταξύ του SPD, του FDP και των Πρασίνων, θα είναι πιθανός πιστεύουν πολλοί παρατηρητές εάν οι Σοσιαλδημοκράτες ξεπεράσουν το CDU/CSU και βρεθούν στην πρώτη θέση. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί αντιτίθενται στην ένταξη του κόμματος της Αριστεράς στην κυβέρνηση, αυτός ο συνδυασμός πιθανότατα θα απολάμβανε ευρείας υποστήριξης.

Πλεονεκτήματα: Μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ευρεία λαϊκή υποστήριξη.
Μειονεκτήματα: Έντονες πολιτισμικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς (SPD και Πράσινοι) και του FDP, ειδικά σε βασικά ζητήματα όπως οι φόροι και το έλλειμμα.

R2G

Η συντομογραφία για τα χρώματα «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο» θα ήταν η πιο αριστερή από τις διαθέσιμες επιλογές.

Πλεονεκτήματα: Ιδεολογική συνοχή σε βασικά ζητήματα όπως οι φόροι, η κοινωνική πρόνοια και η πολιτική για τους πρόσφυγες.
Μειονεκτήματα: Ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μεγάλες διαφορές μεταξύ της Αριστεράς, η οποία θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, και των άλλων δύο σε διάφορα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της διατλαντικής σχέσης. Η μεγαλύτερη ανησυχία: ο συνασπισμός θα κινδύνευε να προκαλέσει βαθιά πόλωση στη γερμανική κοινωνία.

Μίκυ Μάους

Γνωστός και ως ο συνασπισμός «Deutschland» επειδή τα χρώματα (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) αντιστοιχούν σε αυτά της γερμανικής σημαίας, αλλά και ως Μίκι Μάους καθώς παραπέμπουν στα ρούχα που φορούσε το διάσημο ποντίκι της Disney.

Ο κεντρώος συνασπισμός «Μίκι» με μεγάλη πλειοψηφία στη Μπουντεστάγκ θα ήταν η πλησιέστερη εναλλακτική λύση στον σημερινό μεγάλο συνασπισμό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το σενάριο αυτό είναι ελάχιστα πιθανό.

Πλεονεκτήματα: Συναινετικός συνασπισμός με ευρεία δημόσια υποστήριξη.
Μειονεκτήματα: Οι μακροχρόνιες ιδεολογικές διαφορές θα οδηγούσαν στη διατήρηση του status quo αντί να οδηγήσουν σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η περιβαλλοντική πολιτική, η Ευρώπη και η οικονομία.

Κενύα

Ένας μεγάλος συνασπισμός, η «Κένυα» θα συνένωνε το CDU/CSU και το SPD με τους Πράσινους. Aυτό το σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν το SPD έκοβε πρώτο το νήμα και οι Χριστιανοδημοκράτες ήταν πρόθυμοι να παίξουν δεύτερο ρόλο. Αλλά αυτό το «αν» είναι μεγάλο.

Πλεονεκτήματα: Μεγάλη, μέτρια πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ, χωρίς πολλές δυνατότητες για βαθιές συγκρούσεις εντός του συνασπισμού.
Μειονεκτήματα: Όπως και με τον «Μίκυ Μάους», η Κένυα είναι ουσιαστικά η συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού που πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την ίδια έλλειψη φιλοδοξίας και οράματος που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των τελευταίων ετών.

Πηγή: Politico

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.