ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένα μικρό χωριό της Ταϊβάν ξεπέρασε τη μετάλλαξη«Δέλτα»: Χρήσιμα μαθήματα για τον υπόλοιπο κόσμο

Πώς ένα μικρό χωριό της Ταϊβάν ξεπέρασε τη μετάλλαξη«Δέλτα»: Χρήσιμα μαθήματα για τον υπόλοιπο κόσμο

Μία μικρή αγροτική κοινότητα της Ταϊβάν με υποστελεχωμένο σύστημα υγείας έβαλε τα δυνατά της για να αντιμετωπίσει τον ιό. Η υποδειγματική αντιμετώπιση προσφέρει μαθήματα στον υπόλοιπο πλανήτη.

Στην κοινότητα Φανγκσάν της Ταϊβάν η εργάσιμη μέρααρχίζει πριν ξημερώσει και τελειώνει το μεσημέρι, όταν οι ψαράδες ή οι αγρότες μάνγκο και κρεμμυδιού κάθονται μαζί στη σκιά και μοιράζονται ένα πιάτο γαρίδες και τοπική μπύρα.

Η γενέτειρα του προέδρου της Ταϊβάν, περιλαμβάνει μια μεγάλη ακτή και τέσσερα μικρά χωριά που φιλοξενούν περίπου 5.500 ανθρώπους, στριμωγμένα μεταξύ βουνών και ωκεανών. Ήσυχο και γραφικό, δεν συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες που εστιάζουν συνήθως στο εθνικό πάρκο Kenting στα νότια.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο κάτι αξιοσημείωτο συνέβη εδώ. Η κοινότητα, μια από τις φτωχότερες στη φτωχότερη κομητεία της Ταϊβάν, νίκησε την παραλλαγή «Δέλτα» Το πώς το έκανε αυτό προσφέρει πολύ απλά μαθήματα για άλλες χώρες που αγωνίζονται να καταστείλουν το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού.

Ένας...απρόσμενος επισκέπτης

Τον Ιούνιο, εν μέσω της χειρότερης εξαρσης της πανδημίας Covid-19 στην Ταϊβάν με χιλιάδες κρούσματα του στελέχους «Άλφα», οι αρχές στη νότια κομητεία Pingtung εντόπισαν πολλά κρούσματα στο Fangshan, τα οποία δεν αποδίδονταν πουθενά.

Τουλάχιστον τρεις είχαν ιστορικό ταξιδιού, οπότε ο διευθυντής υγείας της περιοχής, Shy Cherng-Guei, ζήτησε γονιδιωματική αλληλουχία.

Δύο μέρες αργότερα τα αποτελέσματα «έδειξαν»Δέλτα. «Όλα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάναμε ήταν για τη μετάλλαξη Άλφα. Δεν είχαμε κανένα σημείο αναφοράς ή οποιονδήποτε μπορούσαμε να ρωτήσουμε » λένε οι τοπικοί αξιωματούχοι

Το Φανγκσάν είχε πολλά υπέρ: έναν αγροτικό πληθυσμό χαμηλής πυκνότητας με έναν υπαίθριο τρόπο ζωής και μεγάλο ομαδικό πνεύμα. Είχε όμως και πολλά εναντίον του. Το σύστημα υγείας του αναφέρεται ως ανεπαρκές, το 20% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για τη «Δέλτα». Επίσης σχεδόν κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος.

Αυτό που ακολούθησε ήταν εκπληκτικό κυρίως επειδή δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο. Όμως λειτούργησε και το ξέσπασμα καταπολεμήθηκε σε 19 ημέρες. Οι ασθενείς με κορονοϊοό έφθασαν τους 17 και καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.

Ο πρώτος ασθενής που εντοπίστηκε ήταν ο 63χρονος Τσανγκ Φενγκ-ναν, ένας από τους τρεις ή τέσσερις οδηγούς ταξί του χωριού του. Άλλα πρώιμα περιστατικά περιλάμβαναν μια 56χρονη γυναίκα και τον οκτάχρονο εγγονό της, οι οποίοι είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το Περού και τέθηκαν σε καραντίνα στο σπίτι.

Η «Δέλτα» εξαπλώνεται γρήγορα. Συνολικά 667 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα ή νοσηλεύτηκαν ως κρούσματα ή στενές επαφές. Μόνο οι επαφές του οδηγού εντοπίστηκαν μέσω ενός σημειωματάριου που διατηρούσε τις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις - αριθμούσαν περίπου 100 και περιελάμβαναν επιβάτες, φίλους και συγγενείς, καθώς και τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Ο Τσανγκ θεωρείται ότι κόλλησε από έναν επιβάτη που μετέφερε στο νοσοκομείο.

«Νιώθαμε σαν στρατιώτες»

Η απάντηση των τοπικών Αρχών είχε μερικά απλά βασικά στοιχεία: ταχύτητα, αποφασιστικότητα και υποδειγματική συνεργασία της κοινότητας με περιορισμούς και εντοπισμό επαφών. Η τοπική απάντηση με πόρους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν βασική, καθώς περιόρισε τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Αλλά η συνεργασία των ανθρώπων και η υφιστάμενη υγιεινή (μάσκες και πλύσιμο χεριών) «μας έδωσαν πολύ χρόνο για να αντιδράσουμε» λένε οι αρμόδιοι

Πριν βγουν τα αποτελέσματα των γονιδιωματικών εξετάσεων, ο δικαστής Παν ανακοίνωσε τριήμερο κλείσιμο δύο χωριών, μέσω του ηχείου της κοινότητας και αμέσως άρχισαν να παραδίδονται κουτιά με τρόφιμα και καθημερινά είδη σε κάθε νοικοκυριό.

Οι αρχές δημιούργησαν ένα κέντρο διοίκησης και οι και ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας συνομιλούσαν κάθε βράδυ για να αποφασίσουν και να θεσπίσουν νέα μέτρα. «Νιώθαμε σαν να είχαν ανατεθεί αποστολές σε στρατιώτες», λέει ο Lu Meng-lun, ο οποίος ηγήθηκε του κέντρου διοίκησης.

Πάνω από 14.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ. Η κεντρική κυβέρνηση ανακατεύθυνε 1.200 δόσεις εμβολίων για όλους τους ενήλικες που είχαν αρνητικό τεστ. Πέρασαν τρεις ημέρες για την απολύμανση του χωριού.

Αίσθηση οργής

Σε έναν βουδιστικό ναό με θέα το χωριό, ο φύλακας λέει ότι είναι περήφανος για την κοινότητα, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη. «Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι πόροι και επιδοτήσεις σε όσους επηρεάστηκαν από τον ιό ή έχασαν έσοδα», λέει. Το ξέσπασμα και ο αποκλεισμός συνέπεσαν με την κρίσιμη ετήσια συγκομιδή μάνγκο, καταστρέφοντας πολλούς τοπικούς αγρότες.

Αξιωματούχοι και ηγέτες έσπευσαν να επαινέσουν τους ανθρώπους που ενώθηκαν για το κοινό καλό, αλλά πλέον τίθενται επιτακτικά ζητήματα της επίσημης οικονομικής αποζημίωσης.

Ο οδηγός ταξί Τσανγκ είναι έξαλλος. Εξακολουθεί να υφίσταται ορισμένες επιπτώσεις από τον Covid-19 και η ηλικιωμένη μητέρα του είναι ακόμα άρρωστη. Λέει ότι δεν έχει λάβει ούτε μία κλήση από τότε που πήρε εξιτήριο πριν από δύο μήνες και η αίτηση οικονομικής βοήθειας για τη φροντίδα της μητέρας του απορρίφθηκε.

Αισθάνεται θλιμμένος αφού βοήθησε τους ερευνητές - συχνά στη μέση της νύχτας - ενώ ήταν ο ίδιος άρρωστος, για να «εγκαταλειφθεί» τώρα. Επίσης αδυνατεί να δουλέψει γιατί οι άνθρωποι φοβούνται πολύ για να μπουν στο ταξί του.

Πολλοί στο Φανγκσάν κατηγορούν το κυβερνητικό Κεντρικό Κέντρο Επιδημικής Διοίκησης (CECC) για το ξέσπασμα. «Το CECC χρωστάει στους ανθρώπους εδώ μια μεγάλη συγγνώμη», λέει οργισμένος ο επικεφαλής της αναπτυξιακής ένωσης της περιοχής Huang Lung-sien.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο άμεσος εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, προειδοποίησε τον κόσμο ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες ήταν να διστάσουν.

«Να είστε γρήγοροι, μην μετανιώνετε. Πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Ο ιός θα σας κατακτήσει αν δεν κινηθείτε γρήγορα». Η περιπέτεια της Ταϊβάν με τη Δέλτα προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα μαθητές σε ένα σχολείο του Βορρά και τις οικογένειές τους ως στενές επαφές ενός κρούσματος.

Η απάντηση της κοινότητας που νίκησε την μετάλλαξη δεν ήταν τέλεια, αλλά λειτούργησε καλύτερα απο πολλές κυβερνητικές απαντήσεις

«Δεν πίστευα ότι η μετάδοση θα μπορούσε να σταματήσει τόσο γρήγορα», λέει ο γενικός διευθυντής υγείας της περιοχής. «Η μετάδοση της Δέλτα στον έξω κόσμο ήταν τρομακτική. Όταν νικήσαμε τον ιό, ένιωθα ότι ονειρευόμουν ».

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην άνοδο του Κηφισού λόγω τροχαίου

«Για τη γυναίκα μου»: Έμπλεξε άσχημα ο Πέτρος Φιλιππίδης...

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ - Θα μεταδοθεί live από YouTube