ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Ο κορονοϊός είναι πλέον το ίδιο φονικός με την «Μεγάλη Γρίπη» του 1918

HΠΑ: Ο κορονοϊός είναι πλέον το ίδιο φονικός με την «Μεγάλη Γρίπη» του 1918

Η Covid-19 έχει πλέον σκοτώσει τόσους Αμερικανούς όσους και η πανδημία της γρίπης το 1918-19, σύμφωνα με νέες καταγραφές.

Περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο - το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, με το νέο κορονοϊο να μετατρέπεται πλέον στη χειρότερη πανδημική ασθένεια όλων των εποχών.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ πριν από έναν αιώνα ήταν μόλις το ένα τρίτο από σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι η γρίπη είχε λάβει μεγαλύτερη, πιο θανατηφόρα έκταση στη χώρα.

Αλλά η κρίση της Covid-19 είναι από κάθε άποψη μια τεράστια τραγωδία από μόνη της, ειδικά δεδομένης της απίστευτης προόδου στην επιστημονική γνώση από τότε και της αδυναμίας να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα εμβόλια που διατίθενται.

«Οι μεγάλες τσέπες της αμερικανικής κοινωνίας - και, χειρότερα, οι ηγέτες τους – τα πετάξαν όλα αυτά», δήλωσε ο Δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ιστορικός ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Όπως και η γρίπη του 1918-1919, ο κορονοϊός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μετατραπεί σύντομα σε εποχιακό ιό καθώς η ανθρώπινη ανοσία ενισχύεται μέσω του εμβολιασμού και της επανειλημμένης μόλυνσης. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει σαν κρυολόγημα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι’αυτό», λέει ο Rustom Antia, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory, ο οποίος μιλάει για ένα αισιόδοξο σενάριο όπου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε μερικά χρόνια.

Προς το παρόν, η πανδημία πλήττει με σφοδρότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη του κόσμου. Ενώ η αύξηση των λοιμώξεων που τροφοδοτούνται από τη Δέλτα μπορεί να έχει κορυφωθεί, οι θάνατοι στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι από 1.900 την ημέρα κατά μέσο όρο-το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου-και ο συνολικός απολογισμός της χώρας ξεπέρασε τους 675.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος.

Ο χειμώνας μπορεί να φέρει μια νέα έξαρση, με το μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον να προβλέπει επιπλέον 100.000 θανάτους.

Η πανδημία της γρίπης το 1918-19 σκότωσε 50 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως σε μια εποχή που ο κόσμος είχε το ένα τέταρτο του πληθυσμού που έχει τώρα. Οι θάνατοι παγκοσμίως από την Covid-19 ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια.

Ο απολογισμός των νεκρών της «Μεγάλης Γρίπης» των αρχών του αιώνα είναι μια πρόχειρη εικασία, δεδομένων των ελλιπών αρχείων της εποχής και της κακής επιστημονικής κατανόησης του τι προκάλεσε την ασθένεια. Ο αριθμός των 675.000 νεκρών προέρχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πριν από την Covid-19, η γρίπη του 1918-19 θεωρούνταν παγκοσμίως η χειρότερη πανδημική ασθένεια στην ανθρώπινη ιστορία. Αν η τρέχουσα μάστιγα τελικά αποδειχθεί πιο θανατηφόρα είναι ασαφές. Από πολλές απόψεις, η γρίπη του 1918-1919-η οποία κακώς ονομάστηκε ισπανική γρίπη επειδή έλαβε για πρώτη φορά ευρεία κάλυψη ειδήσεων στην Ισπανία-ήταν χειρότερη.

Δεν υπήρχε εμβόλιο για να την επιβραδύνει και δεν υπήρχαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων. Και, φυσικά, ο κόσμος ήταν πολύ μικρότερος.

Σήμερα ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια και οι μαζικές μεταναστεύσεις απειλούν να αυξήσουν τον απολογισμό της τρέχουσας πανδημίας. Μεγάλο μέρος του κόσμου δεν είναι εμβολιασμένο. Και ο κορονοϊός...είναι γεμάτος εκπλήξεις.

«Ξέρουμε ότι όλες οι πανδημίες τελειώνουν», δήλωσε ο Δρ Τζέρεμι Μπράουν, διευθυντής έρευνας έκτακτης ανάγκης στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τη γρίπη. «Μπορούν να κάνουν όμως τρομερά πράγματα την περίοδο της έξαρσής τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο: Σήκωσαν όπλα οι Τούρκοι – «Έπεσε ξύλο» από τα ελληνικά μαχητικά

Ώρες αγωνίας στην Πάτρα: Στις 12 θα επιχειρήσουν να «ξυπνήσουν» τον 6χρονο Φώτη οι γιατροί

GNTM 4: «Τρελάθηκε» ο Γιώργος Καράβας – «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πλάσμα» (vid)