ΚΟΣΜΟΣ

Γρηγόρης Αγγελίδης: Ο Έλληνας της Μπούντεσταγκ που διεκδικεί την επανεκλογή του

Αγγελίδης Γερμανία εκλογές Μπούντεσταγκ επανεκλογή
Ο ομογενής βουλευτής του FDP διεκδικεί την επανεκλογή του στη Μπούντεσταγκ
Facebook

Ποιος είναι ο ομογενής βουλευτής, Γρηγόρης Αγγελίδης, που διεκδικεί την επανεκλογή του στη Μπούντεσταγκ.

Την Κυριακή οι Γερμανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου καγκελαρίου, ενώ όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα εκλογικό θρίλερ. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποιοι θα καταφέρουν να βρεθούν ή να ξαναβρεθούν στα έδρανα της Μπούντεσταγκ, εκεί όπου συναντούμε τον μοναδικό ελληνικής καταγωγής εν ενεργεία ομοσπονδιακό βουλευτή, τον Γρηγόρη Αγγελίδη.

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης είναι βουλευτής από το το 2017 με τους Φιλελεύθερους (FDP) και εκλέγεται στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Ποιος είναι ο ομογενής βουλευτής της Μπούντεσταγκ

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μεταναστών. Όπως εξηγεί στη Deutsche Welle «Οι γονείς μου κατάγονται από το Κιλκίς» εξηγεί στη Deutsche Welle.

«Αρχές του '60 ήρθαν μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη.»

Αρχές του '70, όταν ο μικρός Γρηγόρης φτάνει σε σχολική ηλικία οι γονείς του τον στέλνουν στην Ελλάδα: «Όπως πολλοί γκασταρμπάιτερ τότε ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο.»

Τρία χρόνια επισκέπτεται ο Γ. Αγγελίδης στην Ελλάδα το δημοτικό. Όταν επιστρέφει στο Ανόβερο οι γονείς του τον δηλώνουν σε οικοτροφείο. Εδώ «τελειοποιεί» τα επόμενα δύο χρόνια τα γερμανικά του. Στη συνέχεια επισκέπτεται τα δημόσια γερμανικά σχολεία, παίρνει το απολυτήριο λυκείου, μαθαίνει το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου στην Dresdner Bank, εργάζεται στη συνέχεια στην Credit Suisse Γερμανίας και από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα θα αναπτύξει μια πλούσια εθελοντική δραστηριότητα. Πρότυπο του είναι ο πατέρα του.

Παρ' ότι εργαζόταν στο κατάστημα του 70 ώρες την εβδομάδα έβρισκε το χρόνο για εθελοντική προσφορά σε ελληνικούς συλλόγους και στην εκκλησία. «Ομολογουμένως αυτό με επηρέασε πάρα πολύ», παραδέχεται ο Γ. Αγγελίδης.

Το μήνυμα του για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Μάλιστα, ο κ. Αγγελίδης είχε στείλει και το δικό του μήνυμα για την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του οθωμανικού ζυγού.

Ειδικότερα, είχε αναφέρει:

«Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Γιορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και το Οθωμανικού ζυγού. Το 1821 η ιδέα και μόνο μιας επανάστασης, φάνταζε εξωπραγματική, όμως οι πρωτεργάτες αυτής δεν έπαψαν να πιστεύουν στο όνειρο μιας ελεύθερης Ελλάδας. Με αρετή, θάρρος, τόλμη, αίμα και το βλέμμα πάντα στραμμένο στην ελευθερία, οι αγωνιστές αυτοί έδειξαν σε όλο τον κόσμο για άλλη μια φορά πολεμούν σαν Έλληνες και όχι οι Έλληνες σαν ήρωες.

Κάθε χρόνο τόσο η 25η Μαρτίου όσο και οι άλλες εθνικές μας εορτές μας θυμίζουν το μεγαλείο που βρίσκεται μέσα μας και το ιερό καθήκον να ξεχάσουμε τις διαφορές μας και να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του σήμερα. Να διαφυλάξουμε την ελευθερία για τις επόμενες γενιές κι έτσι να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας. Αυτό μας θυμίζει και ο εθνικό μας ύμνος, ο ύμνος στην ελευθερία. Ο ύμνος με τον οποίο μεγάλωσα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και στους φιλέλληνες συμμάχους που βοήθησαν σημαντικά για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως η Ελλάδα δεν είναι περιορισμένη στα γεωγραφικά της σύνορα. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην ψυχή οποιουδήποτε, ο οποίος παλεύει και οραματίζεται για μια ελεύθερη, για μια καλύτερη ζωή. Χρόνια πολλά, ζήτω το Έθνος!».

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γερμανία και την Ευρώπη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 για την επόμενη μέρα των εκλογών και αν θα αλλάξει η πολιτική στη Γερμανία, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι «θα αλλάξει η πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει. Η πολιτική που έκανε η κυρία Μέρκελ τα τελευταία 16 χρόνια, που της έλειπε η δυναμικότητα, μια καθαρή όψη για το μέλλον, νομίζω ότι αυτό το σκηνικό θα αλλάξει».

Διευκρίνισε ότι «αναμένουμε να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της Ευρώπης» και σε ζητήματα όπως της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής, σε θέματα συνόρων και μεταναστευτικού.

Ερωτηθείς για το αν η Γερμανία θα προτάξει την επιστροφή στην αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Αγγελίδης «Είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση στην οποία, από την μια πλευρά θα κοιτάμε να υπάρχει μια καλή ισορροπία, δηλαδή να μην ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε, από την άλλη όμως θα πρέπει να δούμε που θα γίνουν επενδύσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερες δουλειές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.