ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Το Παρίσι αναμένει γρήγορα μία «ισχυρή» κυβέρνηση στο Βερολίνο

O Eμανουέλ Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν
ΑΡ

Στο γρήγορο σχηματισμό μίας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία την επομένη των γερμανικών εκλογών προσβλέπει το Παρίσι.

Η Γαλλία ελπίζει να υπάρξει γρήγορα ένας «ισχυρός»καγκελάριος στη Γερμανία δίπλα της προκειμένου η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την επομένη των γερμανικών εκλογών.

«Υπάρχει ένα γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο France 2, ενώ η Γερμανία ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, νικητές των εκλογών με βραχεία κεφαλή, και οι συντηρητικοί διεκδικούν αμφότεροι την ηγεσία της μελλοντικής κυβέρνησης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να στηριχθούν σε άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφία, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εμφανίζονται ως οι μελλοντικοί ρυθμιστές.

Τα δύο στρατόπεδα ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λίγο πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, για έξι μήνες.

Ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν «από τώρα» με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα «προκειμένου να γνωριστούν» και να «μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα» μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Όλα είναι «δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά» δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός. Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας. «Θα υπάρξουν διαφορές μερικές φορές στη συζήτηση με τη Γαλλία τους προσεχείς μήνες», παραδέχθηκε ο Κλεμάν Μπον.

«Είναι αναμφίβολα πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ή των δημοσιονομικών κανόνων (...) και πιο εύκολο με το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας», είπε.

Εν αναμονή ενός νέου καγκελαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σε θέση δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Όμως στην Ευρώπη, το να είναι κάποιος μόνος του ισχυρός δεν σημαίνει και πολλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις, στην οικονομία, στην ενέργεια αν δεν έχει Ευρωπαίους εταίρους», είπε ο Κλεμάν Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει να προωθήσει διάφορα θέματα στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, από τον κατώτατο μισθό μέχρι τη ρύθμιση των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών ("GAFA") σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία: Νεκρός ένας άνδρας από τον φονικό σεισμό στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Τα πρώτα βίντεο από το σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Λέκκας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Κρήτη: Δεν τον περιμέναμε, δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος