ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ηγετικού στελέχους του ELN

Αστυνομικοί στην Κολομβία
Αστυνομικοί στην Κολομβία
ΑΡ

Ένας από τους κυριότερους διοικητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών η οποία συνεχίζει να δρα στην Κολομβία, πέθανε χθες Τρίτη.

Ο ηγέτης του ΕLN πέθανε μια εβδομάδα και πλέον αφότου τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό των ένοπλων δυνάμεων και κρύφτηκε στη ζούγκλα για να μην πέσει στα χέρια των στρατιωτικών που τον καταδίωκαν, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο Όγλι Άνχελ Παντίγια Ρομέρο, γνωστός επίσης με το nom du guerre «Φαμπιάν», έγινε στόχος, μαζί με αρκετούς από τους άνδρες του, βομβαρδισμού του στρατού το Σαββατοκύριακο της 18ης και της 19ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα έξι αντάρτες να σκοτωθούν και άλλοι έξι να τραυματιστούν στο διαμέρισμα Τσοκό (βορειοδυτικά), στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό, προπύργιο των γκεβαριστών ανταρτών.

«Βρέθηκε βαριά τραυματισμένος χθες (σ.σ. προχθές Δευτέρα), κρυμμένος κάτω από θάμνους και βλάστηση. Ήταν πολύ κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε ο βομβαρδισμός», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο.

«Υπέκυψε στα τραύματά του στις 05:20 (τοπική ώρα) σε νοσοκομείο της Κάλι», πρόσθεσε. Οι αρχές υποπτεύονταν πως βρισκόταν στον τόπο του βομβαρδισμού, διότι βρήκαν είδη που του ανήκαν πάνω σε άλλα θύματα.

Σύμφωνα με τον κολομβιανό υπουργό Άμυνας, «επρόκειτο για πολύ επικίνδυνο εγκληματία, δράστη πολλών φόνων, απαγωγών», «διακινητή ναρκωτικών», υπεύθυνο για τον εκτοπισμό «χιλιάδων ανθρώπων». Σε βάρος του «Φαμπιάν» εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για ανταρσία, απαγωγές, διακίνηση όπλων και ανθρωποκτονίες, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για το πιο βαρύ χτύπημα που υφίσταται ο ELN μετά τον θάνατο, τον Οκτώβριο του 2020, του διοικητή «Ουριέλ», ή Αντρές Βανέγας, εμβληματικού αξιωματικού της οργάνωσης ανταρτών. Ο Ουριέλ σκοτώθηκε στα 41 του χρόνια κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στην ίδια περιοχή, την Τσοκό.

Ο Φαμπιάν, όπως ο Ουριέλ, ενσάρκωνε τη νέα γενιά αξιωματικών του ELN, οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1964 και τη διοικούσαν μέχρι πρότινος κυρίως ηλικιωμένοι αντάρτες, που σήμερα έχουν ηλικία κατά μέσον όρο εξήντα και πλέον ετών.

«Αυτός ο κακοποιός (...) είχε μετατραπεί σε στόχο υψηλής αξίας», συνόψισε ο επικεφαλής του κολομβιανού στρατού, ο στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο.

«Η επιχείρηση χρειάστηκε συμπληρωματικές προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας» και «πολλή δουλειά της υπηρεσίας πληροφοριών (...) που επέτρεψε τον εντοπισμό του στη ζούγκλα», κατόπιν «επιχείρηση της αεροπορίας» και «έφοδο των ειδικών δυνάμεων», με «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο περί επιχείρησης «που διήρκεσε για πάνω από δέκα ημέρες».

«Μπορέσαμε εντέλει να βρούμε αυτό το πρόσωπο (τη Δευτέρα) μετά το μεσημέρι, κατόπιν να το διακομίσουμε με ελικόπτερο-ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κάλι» όπου υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσε. «Με τον θάνατό του, το δυτικό μέτωπο (του ELN) έχει πλέον εξαρθρωθεί εντελώς», κατέληξε ο επικεφαλής του στρατού της Κολομβίας.

«Η γιαγιά»

Ο «Φαμπιάν» είχε «υπό τον έλεγχό του στην Τσοκό έξι δομές του ELN: τέσσερα μέτωπα και δύο λόχους με πάνω από 450 πολεμιστές», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας, ο στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας.

«Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο βρίσκεται ο ELN στην Τσοκό είναι για την εμπορία ναρκωτικών, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τις κοινότητες αυτής της περιοχής», υποστήριξε ο στρατηγός Βάργκας, ανακοινώνοντας παράλληλα πως προσφέρεται αμοιβή 200.000 και πλέον ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της φερόμενης ως διαδόχου του «Φαμπιάν», της Εμίλσεν Οβιέδο Σιέρα, επίσης γνωστής με το προσωνύμιο «La Abuela» («Η γιαγιά»).

Εμπνεόμενος από τη δράση του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα», την επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, ο ELN χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα των Άνδεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2016.

Ωστόσο εκατοντάδες αποστάτες των FARC συνεχίζουν τη δράση τους σε διάφορες περιοχές, όπου, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη εκμετάλλευση μεταλλείων και εκβιάσεις.

Συγκρούονται για τα έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές με τον ELN, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρόσφατα η κυβέρνηση απέδωσε στον ELN, που μετρά κάπου 2.300 μαχητές και διαθέτει δίκτυα υποστήριξης σε αστικές ζώνες, αρκετές αιματηρές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Σε βάρος όλων των ηγετικών στελεχών του εκκρεμούν πολλαπλά εντάλματα σύλληψης.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, διέκοψε το 2019 τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του προκατόχου του, του Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018) με τον ELN, που διεξάγονταν στην Κούβα, μετά τη βομβιστική επίθεση τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς εναντίον αστυνομικής σχολής στην Μπογοτά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 δόκιμοι.

Έχει απαιτήσει η Αβάνα να παραδώσει στην Μπογοτά τα μέλη της αντιπροσωπείας των ανταρτών που παραμένουν στη νήσο της Καραϊβικής, κάτι που η κυβέρνηση της Κούβας αρνείται, επικαλούμενη τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της στο μεταξύ λήξασας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Κολομβία βιώνει το τρέχον διάστημα τη χειρότερη αναζωπύρωση της βίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του 2016 και τον αφοπλισμό του μεγαλύτερου μέρους των μαχητών των FARC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»