ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτερες γκάφες των πολιτικών μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα

Οι μεγαλύτερες γκάφες των πολιτικών μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα

Την... καταστροφή μπορεί να φέρει ένα ξεχασμένο ανοιχτό μικρόφωνο μέσω του οποίου μπορεί να αποκαλυφθούν πολλά.

Η πρόσφατη απροσεξία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από τον ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ χρόνο για την αντιπυραυλική ασπίδα επικαλούμενες τις εκλογές, νομίζοντας ότι μιλούσαν χωρίς ακροατές είναι η τελευταία σε μια σειρά από μεγάλες γκάφες που έχουν κάνει παγκόσμιοι ηγέτες.

Σε δημοσίευμά του, η εφημερίδα «Έθνος» θυμήθηκε τις μεγαλύτερες γκάφες που έχουν γίνει από πολιτικούς μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα.

«Μ... πρώτης τάξεως»

Πρώτος στη λίστα έρχεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ –και γνωστός γκαφατζής- Τζορτζ Μπους, που είχε αποκαλέσει ένα δημοσιογράφο ««μ.... πρώτης τάξεως», χαρακτηρισμό που επανέλαβε και το 2006, απευθυνόμενος στη Χεζμπολάχ.

«Πού τη βρήκες;»

Γκαφατζής απεδείχθη και ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που το 2010 είχε μια ατυχή συνομιλία με μια δυσαρεστημένη ψηφοφόρο. Λίγο αργότερα, έξαλλος ρώτησε το βοηθό του «που βρήκε αυτήν τη μισαλλόδοξη γυναίκα». Η οργή του μπορεί να ήταν δικαιολογημένη, αλλά ειπώθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους.

«Τόσο χάλια κουζίνα»

Κορυφαίο ήταν και το αυτογκόλ του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, που ήταν αντίθετος με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 στο Λονδίνο. Μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα, είχε πει το αμίμητο: «Αν είναι δυνατόν να πάρουν τους Αγώνες άνθρωποι με τόσο χάλια κουζίνα».

«Να μην κάνουν σεξ με ακατάλληλους ανθρώπους»

Βέβαια, για τους παλαιότερους, μεγάλη ήταν και η γκάφα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό κανάλι. Θεωρώντας ότι οι κάμερες και τα μικρόφωνα δεν τον έγραφαν, αποφάσισε να ανοίξει την καρδιά του. Έτσι, χαρακτήρισε ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του «μπάσταρδους» που πρέπει «να σταματήσουν να κάνουν σεξ με ακατάλληλους ανθρώπους». Από όσα είπε δεν έλειψαν και οι αναφορές στον εαυτό του. Δήλωσε... «λαπάς» που δεν ξέρει πώς θα κερδίσει τις εκλογές.