ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία: Το Δελχί «πνίγεται» απο το τοξικό νέφος- Κλείνουν σχολεία και κολέγια λόγω ρύπανσης

Πυκνό νέφος καλύπτει το Δελχί
Πυκνό νέφος καλύπτει το Δελχί
A.P

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μαστίζει τo Δελχί και τις γύρω περιοχές, έφτασε σε τέτοιο σημείο στις αρχές του Νοεμβρίου που ήταν ορατή ακόμα και από το Διάστημα. Οι αρχέςστην πρωτεύουσα της Ινδίας κλείνουν επ'αόριστον σχολεία και κολέγια.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Δελχί, έκλεισαν επ' αόριστον όλα τα σχολεία και τα κολέγια εν μέσω της επιδείνωσης των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης απαγορευτεί έως τις 21 Νοεμβρίου, με εξαίρεση τα έργα που σχετίζονται με τις μεταφορές και την άμυνα. Μόνο πέντε από τους 11 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στην πόλη επιτρέπεται να λειτουργήσουν.

Στο Δελχί, τα επίπεδα των PM2,5 - μικροσωματιδίων που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες των ανθρώπων -είναι πολύ υψηλότερα από τις οδηγίες ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αρκετά σημεία της πόλης κατέγραψαν νούμερα κοντά ή περισσότερα από 400 την Τρίτη, κατάσταση που χαρακτηρίζεται «σοβαρή».

Ένας αριθμός μεταξύ μηδέν και 50 θεωρείται «καλός» και μεταξύ 51 και 100 είναι «ικανοποιητικός», σύμφωνα με τον δείκτη ποιότητας αέρα.

Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως οι εκπομπές οχημάτων και βιομηχανικών ρύπων, η σκόνη και οι καιρικές συνθήκες καθιστούν το Δελχί την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου.

Ο αέρας γίνεται ιδιαίτερα τοξικός τους χειμερινούς μήνες καθώς οι αγρότες σε γειτονικές πολιτείες καίνε τα υπολείμματα καλλιεργειών. Τα πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali, που συμβαίνει την ίδια περίοδο, μόνο επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα. Η χαμηλή ταχύτητα του ανέμου παίζει επίσης ρόλο καθώς παγιδεύει τους ρύπους στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Φέτος, η ρύπανση πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποίηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο έδωσε εντολή στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να λάβουν «επικείμενα και έκτακτα» μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την ακρόαση, συγκλήθηκε συνάντηση από την Επιτροπή Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα του Δελχί και ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα.

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την επιτροπή περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου φορτηγών στο Δελχί και στις γειτονικές πολιτείες Uttar Pradesh, Punjab, Haryana και Rajasthan έως τις 21 Νοεμβρίου, εκτός από εκείνα που μεταφέρουν βασικά προϊόντα.

Η επιτροπή κάλεσε επίσης το Δελχί και άλλες πολιτείες να «ενθαρρύνουν» την εργασία από το σπίτι κατά 50% σε όλα τα ιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στην Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη! Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)

Πανδημία: Όχι σε νέα μέτρα και lockdown σε μη εμβολιασμένους – Τα πρώτα φύλλα πορείας σε γιατρούς