ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε, έπειτα από ένα θανατηφόρο δυστύχημα

Πορτογαλία υπουργός Εσωτερικών παραίτηση
Παραιτήθηκε ο Εντουάρντο Καμπρίτα.
Associated Press/Armando Franca

Παραιτήθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας παραιτήθηκε σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες αφότου ο οδηγός του ενεπλάκη σε ένα τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε ένας εργάτης οδοποιίας, την ώρα που ο κυβερνητικός αξιωματούχος καθόταν στο πίσω κάθισμα του υπουργικού οχήματος.

Ο Εντουάρντο Καμπρίτα δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί από τότε που συνέβη το θανατηφόρο δυστύχημα.

Εκείνος αρνείτο επανειλημμένως να το κάνει, όμως σήμερα, οι δημόσιοι κατήγοροι απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του για ανθρωποκτονία από αμέλεια, λέγοντας πως οδηγούσε πάνω από το όριο ταχύτητας, «με περίπου 163 χιλιόμετρα την ώρα», σύμφωνα με πορτογαλικά ΜΜΕ, όταν έπεσε πάνω στον 43χρονο εργάτη, πατέρα δύο παιδιών.

Μετά το δυστύχημα, η διαχείριση της υπόθεσης αυτής επικρίθηκε σφόδρα. Ο υπουργός κατηγορήθηκε ότι απαρνήθηκε τις ευθύνες του αλλά και για έλλειψη ευαισθησίας προς την οικογένεια του θύματος. Την επομένη του δυστυχήματος, το υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να δικαιολογηθεί, εξηγώντας πως δεν υπήρχε σήμανση στον αυτοκινητόδρομο που θα προειδοποιούσε τους οδηγούς για τις εργασίες καθαρισμού που γίνονταν.

«Περισσότερο από τον καθένα, λυπάμαι για αυτήν την τραγική, ανεπανόρθωτη απώλεια», είπε ο Καμπρίτα στην ομιλία που εκφώνησε για την παραίτησή του. Νωρίτερα σήμερα, είπε σε δημοσιογράφους ότι ήταν «απλά ένας επιβάτης» στο όχημα που ενεπλάκη στο δυστύχημα.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω αυτή η υπόθεση να χρησιμοποιηθεί πολιτικά για να τιμωρηθεί το έργο της κυβέρνησης (...)».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε, ενώ η Πορτογαλία ετοιμάζεται για τις πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, τις οποίες κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας, αφότου η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό.

Ο Καμπρίτα ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών το 2017, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει την Πορτογαλία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία και οι συνοριακές υπηρεσίες, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλων, μεταξύ άλλων εκείνο με έναν Ουκρανό που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

«Ανέλαβα αυτόν τον ρόλο σε ένα ιδιαίτερο δύσκολο πλαίσιο για τη χώρα, σε μια κατάσταση εθνικού τραύματος», είπε σήμερα. «Έκτοτε, έχω εργαστεί εντατικά για να διασφαλίσω ότι η Πορτογαλία είναι μια ασφαλής χώρα».

Λίγο μετά την παραίτηση του Καμπρίτα, ο πρωθυπουργός Κόστα είπε σε δημοσιογράφους ότι αποδέχεται την παραίτησή του και ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της χώρας. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Καμπρίτα για το έργο του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Επίσκεψη Πάπα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛ.ΑΣ. – Όλα τα μέτρα

ΕΟΚ: Έστειλε εξώδικο στον Δημήτρη Καρβέλα που «έσβησε» από καρκίνο, γιατί δεν πήγαινε στο γραφείο