ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο με φωτογραφία του πατριάρχη στη Ρωσία

Σκάνδαλο με φωτογραφία του πατριάρχη στη Ρωσία

Ένα «ατυχές σφάλμα» παραδέχτηκε ότι διέπραξε το γραφείο Τύπου του Πατριάρχη Κύριλλου, όταν «εξαφάνισε» από τον καρπό του ένα πανάκριβο ρολόι σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η φωτογραφία, που προκάλεσε σάλο στη Ρωσία, απεικονίζει τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας να μην φορά τίποτε στον καρπό του, την ώρα που στο γραφείο όπου ακουμπούσε είναι εμφανής η αντανάκλαση ενός ρολογιού.

«Μια από τις βασικές μας αρχές είναι ότι αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα που αλλοιώνουν τις φωτογραφίες για να αλλάξουμε το περιεχόμενό τους (...) διαπράχθηκε μια τεράστια παραβίαση της δεοντολογίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας στο πρακτορείο Interfax.

Μετά τις διαμαρτυρίες, η φωτογραφία αντικαταστάθηκε από την κανονική.

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις επειδή φορούσε ένα ρολόι αξίας άνω των 30.000 δολαρίων.

Επίσης, ο Κύριλλος, που φέρεται να πρόσκειται στον ισχυρό άνδρα της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορείται από τα μέσα ενημέρωσης ότι πλούτισε στη δεκαετία του 1990 πουλώντας καπνό και αλκοόλ.

Στα τέλη Μαρτίου δε, ξέσπασε σκάνδαλο όταν έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα διαμένει σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες συνοικίες της Μόσχας και το οποίο ανήκει στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Τέλος, ο Πατριάρχης επικρίθηκε για την αδιαλλαξία του απέναντι σε τρεις νεαρές Ρωσίδες, που ανήκουν στο πανκ συγκρότημα Pussy Riot, οι οποίες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε επτά χρόνια κάθειρξη εξαιτίας μιας «πανκ προσευχής» που τραγούδησαν στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρα στη Μόσχα και η οποία καταφέρεται εναντίον του Πούτιν.