ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οι «θεραπευτικές» κούκλες της Μπάρμπαρα Σμολίνσκα και η... μάχη κατά της κατάθλιψης

Πολωνία: Οι «θεραπευτικές» κούκλες της Μπάρμπαρα Σμολίνσκα και η... μάχη κατά της κατάθλιψης

Η Μπάρμπαρα Σμολίνσκα φιγουράρει στη λίστα του BBC με τις 100 γυναίκες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Με τα αληθοφανή μωρά της, η καλλιτέχνης από την Πολωνία βοηθάει χιλιάδες γυναίκες ανά τον πλανήτη να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα

Η Μπάρμπαρα Σμολίνσκα επιλέχθηκε στον κατάλογο του BBC, μαζί με καταξιωμένους συγγραφείς, κατόχους Νόμπελ και μια γυναίκα πρωθυπουργό για την ευεργετική δράση που έχουν οι ρεαλιστικές της κούκλες. Πρώην μουσικός και κοσμετολόγος, άλλάξε την καριέρα αλλά και τη ζωή χιλιάδων γυναικών ανά τον πλανήτη.

«Οι υπερρεαλιστικές «αναγεννημένες» κούκλες της Σμολίνσκα βοηθούν ορισμένες γυναίκες να αντιμετωπίσουν μια αποβολή ή την απώλεια ενός παιδιού και για κάποιες βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων άγχους, κατάθλιψης και γονιμότητας» γράφει το BBC.

Χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά βοηθήματα και πολύ συχνά επιστρατεύουνται από τις γυναίκες για αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, την απώλεια ενός παιδιού, το στρες και την κατάθλιψη.

«Είναι μεγάλη τιμή να με αναγνωρίζει το BBC και παράλληλα έκπληξη. Ποτέ δεν πίστευα ότι οι πράξεις και η δουλειά μου θα εκτιμούνταν τόσο πολύ, οπότε είμαι απίστευτα χαρούμενη και συγκινημένη» δήλωσε η ίδια.

Κατασκευασμένες από μαλακό βινύλιο και χαρακτηρισμένες από τα παράξενα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά τους, οι «αναγεννημένες κούκλες» όπως λέγονται, έγιναν δημοφιλείς για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990.

Η Σμολίνσκα τις «γνώρισε» πριν από οκτώ χρόνια. «Αυτό το πάθος με βρήκε τυχαία», λέει «Έψαχνα για ένα δώρο για τα γενέθλια της κόρης μου και έτυχε να ανακαλύψω τις αναγεννημένες κούκλες. Τις ερωτεύτηκα αμέσως».

H Mπάρμπαρα Σμολίνσκα παρουσιάζει τις ρεαλιστικές της κούκλες σε εκπομπή της πολωνικής τηλεόρασηςΙnstagram

Στην αρχή ξεκίνησε να τις συλλέγει, αλλά σταδιακά μπήκε στη διαδικασία κατασκευής τους. Τώρα, δεν μπορεί να φανταστεί οτι κάνει κάτι άλλο στη ζωή της. Αφού τις «πλάσει» αρχικά ο γλυπτης, εκείνη βάφει το χρώμα του δέρματος, εμφυτεύει τα μαλλιά τους υπομονετικά με μια λεπτή βελόνα και στη συνέχεια κάνει σιγά σιγά τη συναρμολόγηση.

Εντυπωσιακές στις λεπτομέρειες, οι κούκλες της Reborn Sugar Babies διαθέτουν ελιές, γρατσουνιές, σημάδια εκ γενετής κι άλλα...ρεαλιστικά ελαττώματα, ενώ ορισμένες είναι εξοπλισμένες με ειδικό μηχανισμό που δημιουργεί το αποτέλεσμα…μιας καρδιάς που χτυπά. Ορισμένες αναδίδουν ακόμη και οσμή.

Χρησιμοποιούνται σε ταινίες και φωτογραφίσεις, ακόμη και από ασκούμενους γιατρούς και μαίες, οι δημιουργίες της Σμολίνκσα όμως έχουν κερδίσει ιδιαίτερα τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν απώλεια ή τραύμα.

H Mπάρμπαρα Σμολένσκι με ένα απο τα δημιουργήματά τηςΙnstagram

Μέσο ανακούφισης και θεραπείας για πολλές γυναίκες, οι κούκλες αυτέ αποτελούν μία πετυχημένη εναλλακτική αντιμετώπιση του τραύματος, με πολλές από τις κατόχους να λένε ότι τις έσωσαν ακόμη και από την αυτοκτονία.

Η τιμή τους ξεκινά από τα 400 ευρώ και οι κούκλες της Σμολίνσκα έχουν αποσταλεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης από τον Καναδά και τη Βραζιλία μέχρι τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Στην Πολωνία, όπου τα ποσοστά γονιμότητας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, πολλές γυναίκες γράφει το BBC αποκτούν τα ρεαλιστικά μωρά. Συχνά τα αντιμετωπίζουν σαν αληθινά παιδιά, γιορτάζουν γενέθλια και επετείους και ηρεμούν με τον…καρδιακό παλμό τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Αρνητές του κορονοϊού «απήγαγαν» διευθυντή Γυμνασίου και του πέρασαν χειροπέδες

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού

Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της