Αστροναύτες NASA
Η NASA επιλέγει νέους αστροναύτες που θα εκπαιδεύονται για μελλοντικές αποστολές
Πηγή: ASSOCIATED PRESS
ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Γιατροί, πιλότοι, φυσικός - Το νέο «αίμα» των αστροναυτών

Η NASA επέλεξε 10 νέους υποψηφίους αστροναύτες για να εργαστούν στο διάστημα.

Η NASA επέλεξε 10 νέους αστροναύτες, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατιωτικοί πιλότοι, για να εκπροσωπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εργαστούν προς όφελος της ανθρωπότητας στο διάστημα. H αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρουσίασε τα νέα μέλη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ellington Field κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον.

«Σήμερα καλωσορίζουμε 10 νέους εξερευνητές, 10 μέλη της γενιάς Artemis, της κατηγορίας υποψηφίων αστροναυτών 2021», είπε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον. Οι υποψήφιοι αστροναύτες παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2022 για να ξεκινήσουν δύο χρόνια εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση των υποψηφίων αστροναυτών εμπίπτει σε πέντε μεγάλες κατηγορίες:

  • λειτουργία και συντήρηση των πολύπλοκων συστημάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού,
  • εκπαίδευση για διαστημικούς περιπάτους,
  • ανάπτυξη σύνθετων δεξιοτήτων ρομποτικής,
  • ασφαλής λειτουργία εκπαιδευτικού τζετ T-38 και
  • δεξιότητες ρωσικής γλώσσας.

Οι νέοι αστροναύτες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 12.000 υποψηφίους. Μετά την εκπαίδευσή τους, θα μπορούν να τους ανατεθούν αποστολές που περιλαμβάνουν διεξαγωγή έρευνας στο διαστημικό σταθμό, εκτόξευση από αμερικανικό έδαφος σε διαστημόπλοια που κατασκευάστηκαν από εμπορικές εταιρείες, καθώς και αποστολές στο βαθύ διάστημα σε προορισμούς όπως η Σελήνη, στο διαστημόπλοιο Orion της NASA και τον πύραυλο Space Launch System.

«Καθένας από εσάς έχει καταπληκτικό υπόβαθρο», είπε στους έξι άνδρες και τις τέσσερις γυναίκες που επιλέχθηκαν η Παμ Μέλροι, πρώην αστροναύτης της NASA και αναπληρώτρια διοικητής. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η NASA ζήτησε από τους υποψηφίους να κατέχουν μεταπτυχιακό σε έναν τομέα STEM και χρησιμοποίησε ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης. Με την προσθήκη αυτών των 10 μελών η NASA έχει επιλέξει μέχρι τώρα 360 άτομα στο σώμα των αστροναυτών της από το 1959.

Εκτός από τους πιλότους μάχης και τους πιλότους δοκιμαστικών πτήσεων, ανάμεσα στους υποψήφιους αστροναύτες βρίσκονται ένας φυσικός, ένας ειδικός σε γεωτρήσεις κι ένας χειρουργός πτήσης της NASA.

«Έχουμε κάνει γιγαντιαία άλματα τα τελευταία 60 χρόνια, εκπληρώνοντας τον στόχο του Προέδρου Κένεντι να προσγειώσει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι», δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου Johnson, Vanessa Wyche. «Σήμερα φτάνουμε πιο μακριά στα αστέρια καθώς προχωράμε προς τη Σελήνη για άλλη μια φορά και στον Άρη με τη νεότερη κατηγορία υποψηφίων αστροναυτών της NASA».

Η τελευταία ομάδα υποψηφίων αστροναυτών έρχεται καθώς η NASA προετοιμάζεται για τις πιο τρομακτικές προκλήσεις της στο διάστημα από τότε που οι Αμερικανοί προσγειώθηκαν στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια του προγράμματος Apollo της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

NASA: Αυτοί είναι οι 10 νέοι υποψήφιοι αστροναύτες

Οι 10 υποψήφιοι αστροναύτες για τη «σειρά» του 2021 είναι:

  • Nichole Ayers, 32 ετών
  • Marcos Berríos, 37 ετών
  • Christina Birch, 35 ετών
  • Deniz Burnham, 36 ετών
  • Luke Delaney, 42 ετών
  • Andre Douglas, 35 ετών
  • Jack Hathaway, 39 ετών
  • Anil Menon, 45 ετών
  • Christopher Williams, 38 ετών
  • Jessica Wittner, 38

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους έχουν υπόβαθρο στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού. Ο Νέλσον, ανακοίνωσε επίσης ότι δύο άτομα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Nora Al Matrooshi και ο Mohammad Al Mulla, θα εκπαιδευτούν με τους υποψήφιους αστροναύτες της NASA.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ορισμένοι από τους υποψηφίους αστροναύτες ρωτήθηκαν ποια αποστολή διαστημικών πτήσεων ελπίζουν να λάβουν. «Οποιαδήποτε αποστολή μπορεί να μου ανατεθεί», είπε ο Δρ. Berrios, πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η τελευταία τάξη αστροναυτών της NASA εισήχθη το 2017. Δύο από τα μέλη της, ο Raja Chari και η Kayla Barron, βρίσκονται επί του παρόντος στο διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτοί και άλλα μέλη της 22ης σειράς, θα μπορούσαν επίσης να είναι επιλέξιμα για ταξίδια στο φεγγάρι.

Με πληροφορίες από: nytimes, nasa

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.