ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2021: Πού βρίσκονται οι ΗΠΑ ένα χρόνο μετά την εκλογή Μπάιντεν

Ένας χρόνος Τζο Μπάιντεν
Ένας χρόνος Τζο Μπάιντεν
AP Photo/Patrick Semansky

Ανασκόπηση 2021: Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και το Newsbomb.gr πραγματοποιεί ανασκόπηση στο πρώτο έτος της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Το 2021 μας αποχαιρετά και το Newsbomb.gr καταγράφει τον πρώτο χρόνο του Τζο Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν, εκλέχθηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, ωστόσο ανέλαβε τυπικά τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου του 2021. Το Newsbomb.gr καταγράφει έργα και ημέρες του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε επεισοδιακά για τον νέο πλανητάρχη καθώς η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 7 Ιανουαρίου αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ, με τραγικό απολογισμό 4 νεκρούς και 69 τραυματίες. «Δεν ήταν διαδηλωτές, μην τολμήσετε να τους αποκαλέσετε διαδηλωτές».«Ήταν ένας ταραχώδης όχλος, εξεγερμένοι, εγχώριοι τρομοκράτες. Είναι τόσο βασικό. Είναι τόσο απλό», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. «Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι δεν το βλέπαμε να έρχεται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε.

Πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2021, ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλησε να... σφίξει τα λουριά στην Τουρκία, δίνοντας προς τον Ταγίπ Ερντογάν ξεκάθαρο μήνυμα για τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία. «Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πανδημία του κορονοϊού, καταγράφοντας έως εκείνη τη στιγμή 500.000 θύματα. «Καλώ όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν μαζί μας καθώς θυμόμαστε τους πάνω από 500.000 συμπολίτες μας που χάσαμε εξαιτίας της COVID-19, να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή κατά τη δύση του ηλίου», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

mpainten-dorea-embolia-anaptyssomenes-xores.jpg
Ο Τζο ΜπάιντενAP

Η περίοδος... χάριτος, ωστόσο, για τον 79χρονο πρόεδρο κράτησε λίγο, καθώς στις αρχές Μαρτίου δέχτηκε την πρώτη του (και μάλιστα ηχηρή) ήττα στο Κογκρέσο, καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της γυναίκας που προόριζε για τη θέση της υπεύθυνης του κρατικού προϋπολογισμού, μετά τις έντονες αντιδράσεις γερουσιαστών. Η Νίρα Τάντεν, πρώην βοηθός στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον και πρόεδρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» δέχθηκε πυρά κατά τη διαδικασία επικύρωσής της, λόγω επικριτικών σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν για Γερουσιαστές και των δύο Κομμάτων.

joe-biden.jpg
Η περίοδος... χάριτος για τον 79χρονο πρόεδρο τελείωσε στις αρχές ΜαρτίουAP

Και αν η Ρωσία και η Τουρκία έμοιαζαν (και είναι) κόκκινο πανί για τον Μπάιντεν, δεν ισχύει το ίδιο για τη Βόρεια Κορέα, όπου στα μέσα Μαρτίου το επιτελείο του προέδρου προσπάθησε να προσεγγίσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία αντίδραση από την Πιονγιάνγκ», δήλωσε αξιωματούχος του Μπάιντεν στο Reuters.

Αναμφίβολα, ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός στη θητεία Μπάιντεν, καταγράφηκε τον Απρίλιο, όπου ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε την γεννοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, προκαλώντας... εγκεφαλικά στην Άγκυρα, ενώ στο κείμενο που εξέδωσε για την αναγνώριση αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη με το όνομά της και όχι ως «Ινσταμπούλ», εξοργίζοντας τον Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ απο το Αφγανιστάν, αποσύρωντας όλα τα στρατεύματα μετά από 20ετή παραμονή στην Ασία. Μια κίνηση, ωστόσο, η οποία έφερε εκ νέου τους Ταλιμπάν στην εξουσία, βυθίζοντας ξανά το πολύπαθο Αφγανιστάν στον τρόμο και την αναρχία...

Στις αρχές Μαΐου, με τον κορονοϊό να έχει «γονατίσει» τον πλανήτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων του κορονοϊού, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μαζικών εμβολιασμών. Μια κίνηση, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαιρέτησε με μεγάλη ικανοποίηση...

Βέβαια, όπως κάθε Αμερικανός πρόεδρος, έτσι και ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει στο Ισραήλ στη διαμάχη με την Παλαιστίνη, τονίζοντας πως η χώρα έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι η διαμάχη θα τερματιστεί συντομότερα παρά αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Βέβαια, δεν εισακούστηκε ποτέ, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, ο στρατός του Ισραήλ εισέβαλε στην Γάζα...

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Μπάιντεν, όπως και ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, επέμεινε να βρεθεί η προέλευση του κορονοϊού, «σημαδεύοντας» και εκείνος το εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν.

Οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου, έφεραν στο προσκήνιο και ένα νέο θέμα, αυτό της υγείας του Μπάιντεν. Συνομιλίες μπροστά στις κάμερες έφεραν την αντιπολίτευση σε θέση να ζητήσει εξετάσεις για... άνοια του προέδρου. «Νομίζω ότι αποδεικνύει κάθε μέρα ότι κάτι συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να το καταλάβεις αυτό. Απλώς δεν γερνάει φυσιολογικά σε αυτό το σημείο», είπε ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Αύγουστο, η αξιοπιστία του Μπάιντεν δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα. Μετά τη λήξη της διορίας για τους πλειστηριασμούς, εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν στον δρόμο, με τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει ξεκινήσει την επέλασή της. Ο πρόεδρος δεν έκανε το παραμικρό για αποτρέψει αυτη την ανθρωπιστική κρίση...

Τα... φιάσκα συνεχίστηκαν για τον Μπάιντεν, καθώς η απόρρητη έκθεση που ζήτησε για τον κορονοϊό έπεσε στο «κενό», καθώς τα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες, όχι μόνο δεν συνέδεσαν την Ουχάν και την Κίνα με τον ιό αλλά κατέληγαν σε θολά και αόριστα συμπεράσματα. Μέχρι και σήμερα, η προέλευση του κορονοϊού παραμένει άγνωστη...

Μεγαλύτερο, ωστόσο ήταν εκείνο στο τέλος του Αυγούστου. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχώρησαν τελικά από το Αφγανιστάν, ωστόσο οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν πολύ νωρίτερα από όσο πίστευαν με αποτέλεσμα άτακτης υποχώρησης. Μάλιστα, οι στρατιώτες των ΗΠΑ δεν προσέφεραν σε κανένα σημείο βοήθεια καθώς δεν θέλησαν να ρισκάρουν καμία σύγκρουση, λίγες ώρες πριν γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Και αφού το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε νέο Βιετνάμ, ο Μπάιντεν δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησε σε... άνοιγμα προς τους Ταλιμπάν, τονίζοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου πως θα υπάρξει συνεργασία αν και εφόσον τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Μιλάμε για τους ανθρώπους που στις 11 Σεπτεμβρίου «βύθισαν» τις ΗΠΑ στον θάνατο...

Στα μέσα του ίδιου μήνα, και χωρίς να ξέρεις ή να υποψιάζεται κανείς, ο Μπάιντεν και οι λοιποί αγγλοσάξονες (Βρετανία και Αυστραλία), υπέγραψαν το σύμφωνo AUKUS, φέρνοντας όλο τον πλανήτη στα πρόθυρα του... Ψυχρού Πολέμου.

joe-biden-1.jpg
Οι πολίτες των ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας του Τζο ΜπάιντενAP

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας κατά της Κίνας, με την οποία η κάθε μια χώρα είχε ανοιχτό μέτωπο. Μια κίνηση που εξόργισε τη Γαλλία, που δεν δίστασε να στραφεί ανοιχτά κατά των τριών, αποδεικνύοντας πως η «αχίλλειος πτέρνα» του Μπάιντεν είναι οι διπλωματικές σχέσεις...

Η κόντρα του με τον Ταγίπ Ερντογάν πάντως συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο (και θα συνεχιστεί για μήνες ακόμα), καθώς ο Τούρκος πρόεδρος όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον Μπάιντεν, τονίζοντας χαρακτηριστικά «με αυτόν δεν ξεκινήσαμε καλά».

BIDEN_ERDOGAN.jpg
Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Και αν ο Οκτώβρης πέρασε με τον Μπάιντεν να έχει διαξιφισμούς με τον Ερντογάν, ο Νοέμβρης δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, καθώς οι εκλογές για τον νέο κυβερνήτη στη Βιρτζίνια εξελίχθηκαν σε βατερλώ. Στις εκλογές για την εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, ο νεοεισερχόμενος Ρεπουμπλικάνος Γκλεν Γιάνγκιν νίκησε τον Δημοκρατικό Τέρι Μακόλιφ, σε μία πολιτεία στην οποία ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγηθεί με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές πριν από έναν χρόνο.

Φτάνοντας στον τελευταίο μήνα της χρονιάς που διανύουμε, τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είναι πλέον αντιμέτωπος με τον κίνδυνο εκατόμβης θυμάτων λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», που δείχνει σιγά-σιγά να σφυροκοπά τις ΗΠΑ, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει... ψύχραιμος και δεν βλέπει λόγο ανησυχίας. «Εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας», τόνισε, ωστόσο τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονται γεωμετρικά.

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά του Τζο Μπάιντεν. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από εσωτερικές κρίσεις στις ΗΠΑ, που για τον 46ο πρόεδρο πάντα φταίει ο Τραμπ, αλλά ποτέ εκείνος, μια χρονιά που λόγω των άτσαλων χειρισμών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής παραλίγο να φέρει τον πλανήτη στα... χαρακώματα ενώ την ίδια ώρα τα ερωτηματικά για την υγεία του παραμένουν και τα στοιχήματα για το αν θα εξαντλήσει τη θητεία του έχουν ξεκινήσει.

Πώς ήταν η πρώτη χρονιά του Μπάιντεν τελικά; Μάλλον άνοστη, με μοναδικό highlight της την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τις κόντρες με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που από ελληνικής πλευράς, μας ευνοεί στα χαρτιά...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.