ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία υπό τη σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον»

σχολεία Ευρώπη μέτρα
Ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη
Associated Press/Andrew Medichini

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία σε όλη την Ευρώπη με αυξημένα μέτρα στα σχολεία λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι μαθητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν, ή έχουν ήδη επιστρέψει, στα θρανία όλων των βαθμίδων, την ώρα που η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον, καλπάζει σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυστηροποιούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δίνοντας μεγάλο βάρος στο μαζικό testing της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τα μέτρα που λάμβανονται να παρουσιάζουν άλλοτε ομοιότητες και άλλοτε διαφορές από χώρα σε χώρα.

Ποια μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το άνοιγμα των σχολείων

Τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές ομοιότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ειδικότερα, στο Βέλγιο τα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μάσκα, ενώ στη Γαλλία θα διακόπτονται τα μαθήματα σε ένα τμήμα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Και στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η μάσκα με καθημερινά (δωρεάν) τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, ενώ από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ. Τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα.

Στην Ιταλία ισχύει επίσης η υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία, ενώ στην Ολλανδία προβλέπεται τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Πορτογαλία τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.

Γαλλία: Ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων στα παιδιά

Εκατομμύρια μαθητές στη Γαλλία επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου χωρίς το συνηθισμένο αντίκτυπο των σχολικών διακοπών, καθώς οι χαμηλότερα επίπεδα παιδιατρικών λοιμώξεων Covid-19 σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτή τη φορά η Όμικρον καταγράφει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση σε όλες τις ηλικίες στη Γαλλία, με κατά μέσο όρο 167.000 κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά. Ένα νέο σχολικό πρωτόκολλο Covid-19 που κυκλοφόρησε την Κυριακή κλείνει ορισμένα κραυγαλέα κενά στον αγώνα για τον περιορισμό των λοιμώξεων στα παιδιά.

Όμως, την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διακόπτονται τα μαθήματα αν σε ένα τμήμα βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το ένα τοις εκατό όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 μόνο την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, με ποσοστά νόσησης πάνω από 1.000 ανά 100.000 κατά την επταήμερη περίοδο που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Τα τελευταία διαθέσιμα ποσοστά νόσησης ήταν 1.339 ανά 100.000 για παιδιά δημοτικού ηλικίας 6 έως 10 ετών, με περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά που εξετάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να είναι θετικά.

Εκεί που η μετάλλαξη Όμικρον κινήθηκε πρώτη και ταχύτερα –στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού– οι παιδικές λοιμώξεις είναι ακόμη περισσότερες, φτάνοντας τις 1.869. Στο προαστιακό διαμέρισμα της Essonne νότια του Παρισιού, το ποσοστό ανήλθε στις 2.434 νέες λοιμώξεις– σχεδόν το 2,5 τοις εκατό όλων των παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών εκεί μολύνθηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Γερμανία: Έναρξη μαθημάτων σε ορισμένα κρατίδια

Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου σε ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξαναρχίσουν σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ειδικότερα, οι μαθητές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στο Βραδεμβούργο, στο Βερολίνο, στη Σαξονία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο επέστρεψαν κανονικά στις τάξεις τους τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη άνοιξαν τα σχολεία στο Σάαρλαντ και την Τετάρτη στο Αμβούργο.

Στη Θουριγγία, τα μαθήματα θα ξεκίνησαν με τηλεκπαίδευση, ενώ από την Τετάρτη και μετά, σύμφωνα με τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης, τα σχολεία είναι σε θέση να μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους αν θα λειτουργήσουν κανονικά, ή εξ αποστάσεως ή με εναλλασσόμενο τρόπο.

Βέλγιο: Ελαστικοποιούνται οι κανόνες καραντίνας για τα σχολεία

Μετά την απόφαση να χαλαρώσει η πολιτική καραντίνας για τον γενικό πληθυσμό, το Βέλγιο χαλαρώνει τώρα και τα μέτρα καραντίνας για τους μαθητές στα σχολεία, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον κορονοϊό το βράδυ της Τετάρτης.

Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, μια τάξη (μαθητές και δάσκαλοι) πρέπει να μπει σε καραντίνα μόλις το 25% της τάξης ή τέσσερις μαθητές (αντί για δύο) μολυνθούν. Η περίοδος καραντίνας θα μειωθεί επίσης από επτά ημέρες σε μόνο πέντε ημέρες.

Όταν οι μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται συστηματικά και σωστά σε καλά αεριζόμενα τμήματα στο δημοτικό σχολείο, τα παιδιά αυτής της τάξης θεωρούνται επαφές χαμηλού κινδύνου. Σε καλά αεριζόμενες τάξεις του νηπιαγωγείου, τα παιδιά θεωρούνται επίσης ως άτομα χαμηλού κινδύνου.

Επιπλέον, όταν έχει καταγραφεί μια επαφή υψηλού κινδύνου έξω από την τάξη και ως αποτέλεσμα ένα παιδί πρέπει να μπει σε καραντίνα, επιτρέπεται σε αυτό το παιδί να εγκαταλείψει την καραντίνα για να πάει στο σχολείο.

«Χαλαρώνουμε τους κανόνες γιατί αυτά τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και είναι επιλογή των γονιών τους. Δεν πρέπει να υποφέρουν γι' αυτό», δήλωσε στο VRT ο Φλαμανδός υπουργός Παιδείας Μπεν Γουέιτς.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μαθητές που έλαβαν το τελευταίο εμβόλιο του «βασικού εμβολιασμού» πριν από πέντε μήνες δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται σε καραντίνα μετά από επαφή υψηλού κινδύνου. Δεν χρειάζεται επίσης να υποβληθούν σε PCR τεστ.

Με πληροφορίες από France24.com,The Local Germany, The Brussels Times

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.