ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών ήταν το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006

ΗΠΑ: Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών ήταν το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση και προέβλεπαν 6,42 εκατομμύρια πωλήσεις.
AP

Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών ήταν το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, και απέναντι σε μια ζήτηση που παραμένει πολύ μεγάλη, ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων έφθασε ακόμη και σε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο.

Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, και με 6,12 εκατομμύρια πωλήσεις ακινήτων, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εθνική Ομοσπονδία Αμερικανών Μεσιτών Ακινήτων (NAR).

Η ζήτηση που παραμένει πολύ ισχυρή, απέναντι σε μια ανεπαρκή προσφορά για την κάλυψή της, οδήγησε στην πτώση των πωλήσεων κατά 4,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και 6,18 εκατομμύρια σπίτια και διαμερίσματα άλλαξαν ιδιοκτήτη, σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση και προέβλεπαν 6,42 εκατομμύρια πωλήσεις.

"Στα τέλη Δεκεμβρίου, το απόθεμα των απούλητων παλιών κατοικιών μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 910.000, που ισοδυναμεί με 1,8 μήνες του μηνιαίου ρυθμού πωλήσεων", ανέφερε η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

"Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν, αλλά η πτώση ήταν περισσότερο μια ένδειξη περιορισμένης προσφοράς παρά ένας δείκτης μικρότερης ζήτησης", δήλωσε ο Λόρενς Γιούν, επικεφαλής οικονομολόγος της NAR.

Ο Γιούν βλέπει αυτή την επιβράδυνση των πωλήσεων να παρατείνεται τους προσεχείς μήνες λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

"Περιμένω επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν πιο συγκρατημένα, από 3% έως 5% το 2022, και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο το 2023 με δεδομένο ότι μια επιπλέον προσφορά (νέων) ακινήτων θα φθάσει στην αγορά, διευκρίνισε ο οικονομολόγος.

Η μέση τιμή μιας παλιάς κατοικίας ήταν 358.000 δολάρια, δηλαδή 15,8% περισσότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο τομέας των ακινήτων σημείωσε έκρηξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η γενικευμένη τηλεργασία και τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών οδήγησαν σε μία τάση για μεγαλύτερα σπίτια και διαμερίσματα, πιο μακριά από τα κέντρα των πόλεων, προκαλώντας αύξηση των τιμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη - Κατέληξε βρέφος δύο μηνών

Ρολόι της Αποκάλυψης: Στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα

Καιρός - Αρναούτογλου: Σασπένς τη Δευτέρα – Τα 2 σενάρια και η πιθανότητα για χιόνια στην Αττική