ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: «Ο πρωθυπουργός φέρεται σαν αρχηγός της μαφίας» - Οι καταγγελίες για εκβιασμό

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
ΑΡ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για εκβιασμούς και εκφοβισμούς στελεχών με σκοπό να στηρίξουν τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι δεν «έχει δει στοιχεία» εκβιασμού στο κόμμα του, καθώς συνεχίζονται οι αναταράξεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για το λεγόμενο partygate

Ο Ούλιαμ Ραγκ- ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατήγγειλε οτι οι «αντάρτες» που σχεδιάζουν την έξωση του Τζόνσον δέχθηκαν απειλές για... κακή δημοσιότητα και περικοπές στη χρηματοδότηση των εκλογικών περιφερειών τους.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους συναδέλφους που αισθάνονται ότι απειλούνται να πάνε στην αστυνομία. Ένας πρώην βουλευτής των Τόρις που αυτομόλησε στους Εργατικούς, ο Κρίστιαν Γουέικφορντ, κατήγγειλε οτι δέχθηκε επίσης απειλές για τη χρηματοδότηση ενός σχολείου.

Με φόντο τις καταγγελίες αυτές, ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω δει κανένα στοιχείο [και] δεν άκουσα κανένα στοιχείο». Ερωτηθείς ωστόσο αν θα εξετάσει τις αναφορές, απάντησε: «Φυσικά».

«Ο Τζόνσον φέρεται σαν αρχηγός της μαφίας»

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «σοκαριστικούς» και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Σερ Εντ Ντέιβι κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι «φέρεται περισσότερο σαν αφεντικό της μαφίας παρά ως πρωθυπουργός».

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Nίκολα Στέρτζον από το Κόμμα SNP, δήλωσε: «Εάν οι Τόρις απειλούν να παρακρατήσουν δημόσιες επενδύσεις από τις εκλογικές περιφέρειες για να κρατήσουν τους βουλευτές εντός γραμμής τότε ναι, αυτό είναι εκβιασμός και εκφοβισμός - αλλά είναι επίσης διαφθορά. Η ηθική παρακμή στην καρδιά της κυβέρνησης του Τζόνσον μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε».

Οι πιστοί του Τζόνσον ωστόσο πέρασαν στην αντεπίθεση. Η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις κατηγόρησε τον Ραγκ για «συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή», χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες του «ανοησίες».

Και ο υπουργός Ενέργειας Γκρεγκ Χαντς είπε επίσης οτι ο Γουέικφορντ δεν είναι «αξιόπιστη πηγή» επειδή η αποστασία του σήμαινε ότι η δουλειά του πλέον είναι να «καταστρέφει το Συντηρητικό Κόμμα». Πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί του «δεν επιβεβαιώθηκαν από κανέναν άλλον», προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει».

Οι προσπάθειες έξωσης του Τζόνσον

Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με απόπειρα ορισμένων βουλευτών των Τόρις να τον ανατρέψουν από την ηγεσία λόγω των πάρτι που διεξήχθηχσαν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown. Κάλεσε τους «αντάρτες» και τους επικριτές του να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας της δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, προτού τον καταδικάσουν.

Αλλά ο εξέχων υποστηρικτής των Τόρις, Στιβ Μπέικερ, είπε στο podcast του BBC Political Thinking ότι «μοιάζει με ματ» για τον πρωθυπουργό. «Ειλικρινά, αυτή τη στιγμή, προσβλέπω στο υπουργικό συμβούλιο για ηγεσία», είπε στον οικοδεσπότη Nick Robinson.«Προς το παρόν, φοβάμαι ότι μοιάζει με κίνηση ματ - αλλά αν θα μπορέσει να σωθεί, θα το δούμε»

Ο Ραγκ ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές «φαίνεται οτι συνιστούν εκβιασμό» - και εκτός από την επικοινωνία με την αστυνομία, οι θιγόμενοι βουλευτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο των Κοινοτήτων.

Ο Γουέικφορντ - ο οποίος αυτομόλησε στο Εργατικό Κόμμα την Πέμπτη - είπε ότι εκβιάστηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση όταν ήταν βουλευτής των Τόρις.«Με απείλησαν ότι δεν θα έπαιρνα το σχολείο για τον Ράντκλιφ αν δεν ψήφιζα έναν συγκεκριμένο τρόπο», είπε στο BBC North West Tonight.

«Αυτή είναι μια πόλη που δεν έχει γυμνάσιο εδώ και 10 χρόνια και πώς θα σας φαινόταν αν εμποδίζατε την αναγέννηση μιας πόλης για μία ψήφο;» Είπε ότι το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό και τον οδήγησε να αρχίσει να αμφισβητεί τη θέση όπου βρισκόταν και που θέλει να βρίσκεται

«Η τέχνη της πειθούς είναι τόσο παλιά όσο...οι πέτρες στους τοίχους του Κοινοβουλίου. Αλλά η παρέμβαση του Ραγκ ξεχωρίζει επειδή καταγγέλλει εκβιασμό, πιθανές εγκληματικές πράξεις και παραβιάσεις του υπουργικού κώδικα.

Είναι μια υπενθύμιση ότι, ενώ η επικείμενη πίεση στον Μπόρις Τζόνσον έχει αμβλυνθεί προς το παρόν, ο θυμός και το βιτριόλι που προκαλούν αυτές οι διαμάχες είναι ακόμα πολύ αληθινά, πολύ ζωντανά» σχολίασε το BBC.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία με 21χρονο στη Γλυφάδα: Σκοτώθηκε σε κόντρα στην Παραλιακή – Το βίντεο-ντοκουμέντο

Μαρία Τζομπανάκη: Ο χωρισμός με τον Ντίνο Αυγούστιδη και η πρόβλεψη για τον Σασμό

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ – Αναρχικοί οι δράστες

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Η χώρα μπαίνει στην κατάψυξη - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας