ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Ώρα Μηδέν» για τον Μπόρις Τζόνσον - Έτοιμη η έκθεση για το σκάνδαλο partygate

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
ΑΡ

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει σήμερα για μία ακόμη φορά τους συναδέλφους του στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς πλησιάζει η ώρα της δημοσιοποίησης για την πολυαναμενόμενη έκθεση με την υπογραφή της Σου Γκρέι για τις πιθανές παραβάσεις εν μέσω lockdown.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει σήμερα (26/1) νέες ερωτήσεις σχετικά με τα πάρτι και τις συναθροίσεις την περίοδο του αυστηρού lockdown στη χώρα, ενώ τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας για τις πιθανές παραβιάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση, της ανώτερης αξιωματούχου Σου Γκρέι, είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρης και θα μπορούσε να δημοσιευθεί ακόμη και σήμερα (26/1) γράφουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε οτι εγκαινιάζει τη δική της έρευνα για πιθανά λάθη και παραλείψεις απο την κυβέρνηση Tζόνσον.

Η αρχηγός της αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ είπε ότι το Σώμα εξετάζει πιθανές παραβιάσεις των νόμων για την Covid-19 σε μια σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα σε κυβερνητικά κτήρια από το 2020. Η έρευνα της αστυνομίας δημιουργεί περαιτέρω πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά από εβδομάδες πρωτοσέλιδων σχετικά με τις συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο που η κυβέρνησή του είχε επιβάλλει περιορισμούς που απαγόρευαν την κοινωνική ανάμειξη.

Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την παρουσία του σε μια εκδήλωση με τίτλο «φέρτε το δικό σας ποτό» στις 20 Μαΐου του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, λέγοντας ότι νόμιζε πως επρόκειτο για μία «συγκέντρωση εργασίας».

Οι καταγγελίες στο μεταξύ συνεχίζονται. Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του δικτύου ITV οι οικείοι του είχαν διοργανώσει ένα πάρτι γενεθλίων προς τιμήν του που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020, με τη συμμετοχή περίπου 30 ατόμων.

Πολλοί Τόρις περιμένουν την έκθεσή της Σου Γκρέι προτού αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας στον κ. Τζόνσον, εγκαινιάζοντας πιθανώς μία μάχη για τον νέο αρχηγό του Κόμματος Τουλάχιστον 54 βουλευτές πρέπει να γράψουν στον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της επιτροπής του 1922, για να ορίσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο Τζόνσον έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει δήλωση στη Βουλή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Γκρέι.

Οι Εργατικοί προέτρεψαν την κυβέρνηση να δώσει στους βουλευτές αρκετό χρόνο για να αφομοιώσουν την έκθεση πριν από οποιαδήποτε δήλωση. Μιλώντας στο BBC Newsnight, ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ είπε: «Η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί απόλυτα σωστά όσον αφορά οποιαδήποτε δήλωση και οι συνήθεις ευγένειες επεκτείνονται στην αντιπολίτευση».

Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει «ομόφωνα» τον πρωθυπουργό, γιατί «όποιος δεν υποστηρίζει τον πρωθυπουργό θα ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί».

Ο Τζόνσον δήλωσε χθες ότι χαιρετίζει την έρευνα, καθώς «θα δώσει στο κοινό τη σαφήνεια που χρειάζεται» σχετικά με τις καταγγελίες. Ο εκπρόσωπός του ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι έχει παραβιάσει το νόμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Bρετανία: Η Σκότλαντ Γιαρντ εγκαινιάζει έρευνα για τα πάρτι της Nτάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον: «Ο πρωθυπουργός φέρεται σαν αρχηγός της μαφίας» - Οι καταγγελίες για εκβιασμό

Βρετανία: 5χρονο κοριτσάκι «τα χώνει» στον Μπόρις Τζόνσον για το «partygate» και γίνεται...viral