ΚΟΣΜΟΣ

ECDC: Νέες οδηγίες για τον τερματισμό της καραντίνας – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη

ECDC: Νέες οδηγίες για τον τερματισμό της καραντίνας
Προϋπόθεση για τον τερματισμό της καραντίνας το αρνητικό rapid ή PCR
ASSOCIATED PRESS

Επικαιροποιημένες οδηγίες για τον τερματισμό της καραντίνας ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (28/1), το ECDC αναφέρεται και στη διάρκεια που οι ασθενείς είναι μολυσματικοί. Όπως υπογραμμίζεται, η ακριβής διάρκεια του πότε οι ασθενείς με COVID-19 είναι μολυσματικοί είναι άγνωστη και είναι πιθανό να διαφέρει μεταξύ των παραλλαγών καθώς και μεταξύ των ασθενών. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ειδικότερα, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου, τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο στο οποίο έχει εκτεθεί, καθώς και από τον τύπο της επαφής.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να τερματίσουν την απομόνωση στο σπίτι, ή να πάρουν εξιτήριο, εάν νοσηλευτούν, αφού εξεταστούν οι εξής παράγοντες:

  • κλινική επίλυση ή βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • σοβαρότητα της νόσου.
  • ανοσολογική κατάσταση.
  • επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή.
  • κοινωνικοί παράγοντες.
  • ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή PCR ή rapid από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Τα self test θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επαρκής απόδειξη της θετικότητας, ιδιαίτερα εάν οι χώρες αντιμετωπίζουν έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στην ικανότητά τους για testing. Σημειώνεται ωστόσο ότι η εγκυρότητα των self test τα καθιστά λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid για την απόφαση τερματισμού της απομόνωσης, αλλά μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ο έλεγχος, για να αποφασίσει ένα άτομο τον τερματισμό της απομόνωσης, θα πρέπει ιδανικά να ξεκινά μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Καραντίνα: Τι ισχύει για μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, θα πρέπει να ακολουθείται η απομόνωση έως ότου ληφθούν δύο αρνητικά τεστ rapid ή PCR με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μέχρι την ολοκλήρωση δέκα ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν το τεστ παραμένει θετικό.

Καραντίνα: Τι ισχύει για πλήρως εμβολιασμένα άτομα

Για ασυμπτωματικές, ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της περιόδου απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και με αρνητικό rapid test ή PCR την έκτη ημέρα. Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν η το rapid test ή το PCR είναι θετικό την έκτη ημέρα. Το rapid test μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά έως ότου βγει αρνητικό ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το χάπι της MSD λειτουργεί κατά της μετάλλαξης Όμικρον - Τι έδειξαν οι έρευνες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων