ΚΟΣΜΟΣ

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Σάλος μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις της ηθοποιού για το Ολοκαύτωμα

H Γκόλντμπεργκ
H Γκόλντμπεργκ
AP

ΗΠΑ: Γούπι Γκόλντμπεργκ απομακρύνθηκε προσωρινά από το τοκ σόου που παρουσιάζει στο αμερικανικό δίκτυο ΑBC μετά από τα σχόλια κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής. «Το Ολοκαύτωμα δεν έχει σχέση με τη φυλή» είπε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

«Με άμεση ισχύ, αποβάλλω τη Γούπι Γκόλντμπεργκ για δύο εβδομάδες για τα λανθασμένα και προσβλητικά της σχόλιά», έγραψε στη δήλωση η Kιμ Γκόντγουιν, πρόεδρος του ABC News.

«Ενώ η Γούπι ζήτησε συγγνώμη, της καλέσαμε να αφιερώσει χρόνο για να σκεφτεί και να μάθει για τον αντίκτυπο των σχολίων της. Ολόκληρος ο οργανισμός ABC News στέκεται αλληλέγγυος με τους Εβραίους συναδέλφους, τους φίλους, την οικογένεια και τις κοινότητες μας». Η διάσημη ηθοποιός και παρουσιάστρια δεν έχει σχολιάσει ακόμη την αναστολή της.

Το Variety έγραψε ότι η απόφαση για την αναστολή της ελήφθη σε συνεννόηση με τα υψηλότερα στελέχη της Ντίσνεϊ, στην οποία ανήκει το ABC News. Η Γκόλντμπεργκ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης σχετικά με την απόφαση σχολικής επιτροπής του Τενεσί να απαγορεύσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ graphic novel του Ολοκαυτώματος Maus.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, το Ολοκαύτωμα δεν έχει να κάνει με τη φυλή, δεν είναιθέμα φυλής. Πρόκειται για την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο, αυτό είναι το θέμα», είπε στην εκπομπή της τη Δευτέρα. Και συνέχισε: «Χάνεις το νόημα… ας μιλήσουμε για αυτό που πραγματικά είναι. Έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον. Είναι ένα πρόβλημα. Δεν έχει σημασία αν είναι μαύροι ή άσπροι, Εβραίοι… όλοι τρώνε ο ένας τον άλλον».

Οι οργανώσεις Auschwitz Memorial και StopAntisemitism.org είναι μεταξύ των οργανώσεων που έχουν καταδικάσει τα σχολεία της, με τον Τζοναθαν Γκρίνμπλατ από την Anti-Defamation League να χαρακτηρίζει τα σχόλιά της «επικίνδυνα».

Οι Ναζί θεωρούσαν τον εβραϊκό λαό κατώτερη φυλή και απειλή για τους Άριους Γερμανούς. Η ρατσιστική ιδεολογία χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εξόντωση οποιουδήποτε είχε εβραϊκή κληρονομιά. Ο ίδιος ο Χίτλερ περιέγραψε τους Εβραίους ως φυλή, όχι ως θρησκεία, στο Mein Kampf.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter την ίδια μέρα, η Γκόλντμπεργκ ζήτησε «ειλικρινή συγγνώμη». Η ίδια έγραψε: «Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα «δεν αφορά τη φυλή, αλλά την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο». Θα έπρεπε να πω ότι είναι και για τα δύο… Έχω διορθωθεί». «Ο εβραϊκός λαός σε όλο τον κόσμο είχε πάντα την υποστήριξή μου και αυτό δεν θα αμφισβητήηθεί ποτέ. Λυπάμαι για το κακό που προκάλεσα».

Μετά την απολογία της, ο Γκρίνμπλατ ευχαρίστησε δημόσια την Γκόλντμπεργκ που «αναγνώρισε το Ολοκαύτωμα για αυτό που ήταν». Στη συνέχεια εμφανίστηκε με την Γκόλντμπεργκ κατά την έναρξη του επεισοδίου της Τρίτης του View, στη διάρκεια του οποίου ζήτησε και πάλι συγγνώμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.