ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ απέναντι σε ένα πιθανό «ενεργειακό κραχ»

Μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε περίπτωση ενεργειακού κράχ αναζητάει η ΕΕ
Μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε περίπτωση ενεργειακού κράχ αναζητάει η ΕΕ

Κρίση στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διπλωματικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. H EE λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού «ενεργειακού κράχ»

Η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει το κόστος του φυσικού αερίου σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία πλήξει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν πώς να προστατεύσουν τους καταναλωτές από μια πιθανή ενεργειακή κρίση με ένα σχέδιο για την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των συνόρων της Ευρώπης από τις συνέπειες μιας ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες είπαν στους Financial Times ότι η ΕΕ συζητά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μια πιθανή μεταναστευτική κρίση και απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η προτεραιότητα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών.

Οι ηγέτες στον κόσμο έχουν επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο, αναζητώντας λύση για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα μετά από τρία τηλεφωνήματα τις τελευταίες 10 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, ο Όλαφ Σολτς έφθασε στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά από τότε που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν ενιαίο μέτωπο, μετά τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο ήταν ο αδύναμος κρίκος στην αντίσταση της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή της την Παρασκευή (4/2) ότι η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «οποιοδήποτε σενάριο» και οτι αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Δεν θα εμπιστευόσασταν ποτέ έναν προμηθευτή αερίου που δεν είναι αξιόπιστος», είπε. «Αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία με τη μονοδιάστατη οικονομία της. Σε μια τέτοια κατάσταση θα κάναμε επίσης τα πάντα για να αμβλύνουμε την πίεση στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές».

Η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσε να παρέμβει προσωρινά για να αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ των τιμών-ρεκόρ του φυσικού αερίου και του κόστους χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ εάν υπάρξει κρίση φυσικού αερίου - ένα μέτρο που οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια αύξησης ρεκόρ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Οργανισμός Ενεργειακής Ρύθμισης της ΕΕ έχει προειδοποιήσει κατά της διατάραξης του συστήματος τιμολόγησης του μπλοκ για την ηλεκτρική ενέργεια, λέγοντας ότι η εισαγωγή εργαλείων όπως τα ανώτατα όρια τιμών θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού αναγκάζοντας ορισμένους προμηθευτές να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης θα περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση αυξημένων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου από μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη του 2021, λόγω των φόβων για μια ολομέτωπη στρατιωτική σύγκρουση. Εάν η Μόσχα διακόψει όλες τις προμήθειες προς την Ευρώπη, θα οδηγούσε σε διακοπή ρεύματος στην ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρόκειται να παρουσιαστούν στις πρωτεύουσες της ΕΕ τον επόμενο μήνα, αν και μια έκτακτη σύνοδος κορυφής θα συγκληθεί ταχύτερα σε περίπτωση που η Μόσχα αυξήσει τις στρατιωτικές της απειλές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις είναι επίσης πιθανό να συμπεριλάβουν τον τρόπο χειρισμού τυχόν πιθανών προσφυγικών ροών από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ. Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θεωρείται από καιρό ως τροχοπέδη στην ικανότητα του μπλοκ να ασκεί τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες επιθέσεις «διπλωματικής γοητείας» εναντίον μεγάλων παραγωγών LNG, με εταιρείες απο τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ να προσεγγίζονται για πρόσθετες προμήθειες.

Μετά από συζητήσεις στο Μπακού την Παρασκευή, ο Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε δείξει «σαφή προθυμία να στηρίξει την ΕΕ σε περίπτωση κρίσης»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ηγέτης των αυτονομιστών προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος «ανά πάσα στιγμή»