ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητάει συνάντηση με Ρώσους - Διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή πολέμου

Kρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία
Kρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία
ΑΡ

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές χώρες  για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορά της. Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία δήλωσε πως η χώρα του προτίθεται να εγκαταλείψει τις ΝΑΤΟικές της φιλοδοξίες.

Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, δήλωση που έσπευσε ωστόσο να «λειάνει» λίγο μετά η κυβέρνηση στο Κίεβο

Ο Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε στο BBC ότι η Ουκρανία προτίθεται να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου. «Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε», απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η βορειοατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη δήλωση του Ουκρανού Πρέσβη στη Βρετανία. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ κατοχυρώνονται στο σύνταγμα, τόνισε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ακόμη, σημείωσε ότι ο πρέσβης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τι εννοούσε όσον αφορά την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το 2008 η Ουκρανία έλαβε την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία, ενδεχόμενο που για τη Ρωσία αποτελεί casus belli. Η Ρωσία έχει μετακινήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και βαρέα όπλα σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμάχοί τους στο ΝΑΤΟ να προειδοποιούν ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί άμεσα.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, κάνοντας λόγο για στρατιωτικές ασκήσεις ελιγμών, αλλά έχει εκδώσει γραπτές απαιτήσεις να παραιτηθεί από το ΝΑΤΟ απο οποισδήποτε περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ απέρριψαν το αίτημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή και συμφώνησε να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουκρανία ζητάει τώρα συνάντηση με τη Ρωσία και άλλα μέλη μιας βασικής ευρωπαϊκής ομάδας ασφαλείας για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορά της. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία αγνόησε τα επίσημα αιτήματα της χώρας του να εξηγήσει τη συσσώρευση στρατευμάτων.

Είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση ομως λέει οτι η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς «ανά πάσα στιγμή».

Πάνω από δώδεκα έθνη έχουν προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ορισμένα έχουν αποσύρει το προσωπικό απο τις πρεσβείες τους στην πρωτεύουσα. Το CBS News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, επικαλούμενοι τρεις πηγές.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουκρανία ζήτησε, την Παρασκευή, απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της σύμφωνα με τους κανόνες του Εγγράφου της Βιέννης, μια συμφωνία για θέματα ασφάλειας που εγκρίθηκε από τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε τον «πανικό» που θα μπορούσε να εξαπλωθεί από τέτοιους ισχυρισμούς, είπε ότι δεν είχε δει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Στην τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο σήμερα Δευτέρα (14/2) και με τον Πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα την Τρίτη (15/2). Ο καγκελάριος, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας από την Άνγκελα Μέρκελ τον Δεκέμβριο, έχει προειδοποιήσει για σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία εάν ξεκινήσει οποιαδήποτε εισβολή, απηχώντας δηλώσεις άλλων δυτικών εθνών και μελών της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες διπλωματικές συνομιλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αποτρέψει το ενδεχομενο σύρραξης Στην Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει πλέον «ανά πάσα στιγμή». Ο ανώτερος αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ ωστόσο χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επικείμενη εισβολή ως «υστερία που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Κρίσιμο 48ωρο για την ένοπλη σύρραξη – Ο ρόλος του Σολτς και οι φόβοι