ΚΟΣΜΟΣ

Μαζική απόδραση από φυλακές του Πακιστάν

Μαζική απόδραση από φυλακές του Πακιστάν

Σχεδόν 400 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές στην πόλη Μπάνου, στο βορειοδυτικό Πακιστάν νωρίς το πρωί, κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε το σωφρονιστικό ίδρυμα από ισλαμιστές μαχητές.

Όπως δήλωσαν αξιωματικοί της Αστυνομίας στο πρακτορείο Reuters οι μαχητές ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν, ορισμένοι από τους κρατούμενους που απέδρασαν από τη φυλακή είναι μαχητές.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν»), η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα. Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση έπειτα από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από μαχητές της ξέσπασαν μάχες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανέφερε ότι απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους που ανήκουν στην Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν. «Πολλοί από τους δικούς μας έφθασαν στους προορισμούς τους, άλλοι είναι καθ' οδόν» δήλωσε κλείνοντας ο ίδιος.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Εάν πράγματι οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν μαχητές τους, αυτό θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό πλήγμα για το στρατό του Πακιστάν, που διεξάγει μαζικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών. Αξιωματικοί της αστυνομίας και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι μόνο μερικοί από τους δραπέτες είναι μαχητές.

"Δεκάδες μαχητές επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή της Μπάνου τις πρώτες πρωινές ώρες και πάνω από 300 απέδρασαν", είπε ο Μιρ Σαχίμπ Τζαν, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την κεντρική φυλακή της Μπάνου. Από τους συνολικά 944 κρατούμενους στη φυλακή απέδρασαν οι 384, είπε ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν επικεντρώθηκαν σε έξι πτέρυγες της φυλακής.