ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη του Μονάχου για Ουκρανία: Ρωσική ρουλέτα και αλλαγή συνόρων

Διάσκεψη του Μονάχου για Ουκρανία: Ρωσική ρουλέτα και αλλαγή συνόρων
Διάσκεψη του Μονάχου για Ουκρανία: Ρωσική ρουλέτα και αλλαγή συνόρων
AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Όλα πλέον κρέμονται σε μια κλωστή και έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η διπλωματία δυσκολεύεται να αποσοβήσει μια πολεμική κρίση που είναι προ των πυλών στην Ουκρανία – Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί έναν «πόλεμο» νεύρων γεμάτο με προβοκάτσιες και με το ενδεχόμενο να φουντώσει σύρραξη από ένα «ατύχημα».

Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα «προεόρτια» ενός πολέμου με συνεχείς προκλήσεις και προβοκάτσιες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Την ίδια ώρα η Δύση και το ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία με βαρύτατες κυρώσεις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν με σφοδρές επιπτώσεις τη Ρωσία σε μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται με πόλεμο. Τo ίδιο σκηνικό σύγκρουσης στήθηκε μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών να ανταλλάσσουν δηλώσεις πρωτοφανούς σφοδρότητας που έβριθαν μάλιστα προσβλητικών ιστορικών υπονοουμένων. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ηγέτης δηλώνει πως απαιτείται ψυχραιμία και ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις.

Όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα θυμίζει «ρωσική ρουλέτα» με το ρεβόλβερ να είναι πάνω στο τραπέζι. Έχει ιδιαίτερο νόημα η δήλωση της Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου, όπως μετέδωσε το Reuters: «Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία», είπε η Κάμαλα Χάρις. Κι εδώ ακριβώς είναι το ζουμί όλων όσων παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Επιχειρείται μια ξεκάθαρη αλλαγή των συνόρων και πλέον επιχειρείται δια της βίας ή της απειλής χρήσης βίας και όχι μέσω κάποιας διπλωματικής συνεννόησης.

Είναι προφανές ότι αυτό το άγριο σκηνικό είναι διπλά επικίνδυνο και για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα και τη συνεχώς αυξανόμενη ρητορική επιθετικότητας της Τουρκίας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα ευθέως στην Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν στη Διάσκεψη του Μονάχου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημέρωσε την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για την πρόθεσή του να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις του Γερμανού Καγκελάριου ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί». Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (εννοώντας το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε. Ενδεικτικό του πολύ κακού κλίματος είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς. «Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα κι αν υπάρξει εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το timing αυτό που συμφέρει πολιτικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι να μπορέσει επικοινωνιακά να πουλήσει το αφήγημα ότι απέτρεψε έναν πόλεμο και όχι ότι τον πυροδότησε. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία που έχει δέσμευση να προστατεύει μόνο τα μέλη της, όχι τους «φίλους» της. Σε περίπτωση λοιπόν που η Ρωσία επιτεθεί, η Ουκρανία προφανώς θα είναι μόνη της.

Το μέγα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια είναι «τι θα θεωρήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν νίκη για τον ίδιο;» προκειμένου να αποκλιμακώσει τη κρίση και να μην οδηγηθούμε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Πρακτικά ο Πούτιν έχει κερδίσει αρκετά πράγματα, κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων. Εντυπώσει χρήσιμες για το προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στο διεθνές στερέωμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οβίδες όλμου έπεσαν στο Ντόνετσκ - Νεκροί 2 στρατιώτες και 4 τραυματίες

Ουκρανία: Δραματικές στιγμές για τους Έλληνες της Μαριούπολης «Θέλουν να φύγουμε απο τα σπίτια μας»

Ώρα μηδεν στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση, συνεχείς εκρήξεις και χιλιάδες εκτοπισμένοι