ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η ΕΕ λίγο πριν την απόφαση για τις κυρώσεις στη Ρωσία - Η κύρια διαφωνία

Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει με κυρώσεις στη Μόσχα
Η ΕΕ ετοιμάζεται να απαντήσει με κυρώσεις στη Μόσχα
ΑΡ

Η Δυση ετοιμάζεται να απαντήσει απο ώρα σε ώρα στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ωστόσο φανερώνουν διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ για τις κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει ανακύψει σημαντική διχογνωμία.

Οι κυρώσεις που προτείνει η ΕΕ

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το όργανο που είναι αρμόδιο για την εξωτερική δράση της ΕΕ,πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε 27 πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, τα 351 μέλη της Δούμας που την υπερψήφισαν και τα 11 που την πρότειναν, μαζί με τους διοικητές της ρωσικής στρατιωτικής «ειρηνευτικής» αποστολής.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία αρνήθηκε ωστόσο να υποστηρίξει την κίνηση σε αυτό το στάδιο. «Τόνισαν τη σημασία του διαλόγου και θέλουν να ξανασυναντηθούν με τη [Βουδαπέστη]», είπε ένας διπλωμάτης.

Ο παράγοντας Όρμπαν

«Ήταν αναμενόμενο, αλλά ο Oρμπαν έχει δείξει τώρα πραγματικά τα αληθινά του χρώματα. Και πάλι, αυτό θέτει το ερώτημα πού βρίσκεται η πίστη του: στη Μόσχα ή στους Ευρωπαίους συμμάχους του; Και το ερώτημα είναι πόσο ακόμη από αυτήν την ανασταλτική συμπεριφορά μπορούν να ανεχτούν άλλοι ηγέτες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που θα αντικατοπτρίχει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό, λέγεται οτι θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και τις ρωσικές τράπεζες.

Πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν, ωστόσο, «κάποια ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων». Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία τόνισαν τη σημασία της αύξησης των κυρώσεων. Η πηγή είπε: «Αυτή η εμμονή για σταδιακά βήματα εγείρει πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την προθυμία αυτών των χωρών να εγκρίνουν το πακέτο κυρώσεων «big bang» όταν το χρειαστούμε».

Αναμένεται ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί σήμερα ή νωρίς αύριο, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής θα διαρκέσουν περισσότερο. Οποιοδήποτε πακέτο κυρώσεων επιβληθεί ενάντια στη Μόσχα απαιτεί ομοφωνία.

Τζόνσον: Πρέπει να προετοιμαστούμε για γενικευμένη εισβολή

Στην ομιλία του αυτή την ώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λέει ότι με την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει «το πρόσχημα για μια εισβολή» στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα επόμενα στάδια του σχεδίου Πούτιν, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας οτι η Δύση πρέπει να αναμένει μια γενικευμένη επίθεση σχεδόν 200.000 στρατιωτών.

Δύσκολα πρόσθεσε μπορεί να σκεφτεί κανείς πώς εν έτει 2022 ένας εθνικός ηγέτης «θα μπορούσε ήρεμα και σκόπιμα να σχεδιάσει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα». «Ωστόσο τα στοιχεία με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς κάνει ο πρόεδρος Πούτιν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και να ΄χει πρέπει να προετοιμαστεί για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν, πρόσθεσε

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΣΕΑ για ουκρανική κρίση: Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο – Έχουμε σχέδιο για τους Έλληνες ομογενείς