ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Με αυτές τις κυρώσεις ο Πούτιν γελάει στην... ντάτσα του

Ουκρανία: Με αυτές τις κυρώσεις ο Πούτιν γελάει στην... ντάτσα του
ASSOCIATED PRESS

«Χλιαρές» και χωρίς οι κυρώσεις – Δεν αγγίζουν τον «τσάρο».

Μπορεί η Ρωσία να έχει ήδη εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ωστόσο οι δυτικοί μοιάζουν περισσότερο «μουδιασμένοι» μπροστά στην αποφασιστικότητα του «τσάρου».

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. που «έμπλεξαν» - όπως υποστηρίζουν αναλυτές – την Ουκρανία σε περιπέτειες και την οδήγησαν να στραφεί εναντίον της Μόσχας, μοιάζουν απροετοίμαστοι μπροστά στη ρωσική απειλή, αδυνατώντας όχι να προστατεύσουν την Ουκρανία, αλλά και να επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις που θα «νιώσει» ο Πούτιν.
Ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άρθρο του στον Guardian ασκεί σφοδρή κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό που χθες ανακοίνωσε τον τρόπο που η χώρα του θα… τιμωρήσει τη Ρωσία.

Θυμίζουμε πως οι κυρώσεις της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας περιλαμβάνουν μέτρα κατά των τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Παράλληλα, σε τρεις Ρώσους ολιγάρχες (Γκενάντι Τιμτσένκο, Μπόρις Ρότενμπεργκ, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ) θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα και θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.

«Αυτές δεν είναι ουσιαστικές κυρώσεις» τονίζει ο Μπράιαντ και εκτιμά ότι με αυτές θα γελά ο Πούτιν από το εξοχικό του.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Είναι το ελάχιστο από αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από εβδομάδες. Δεν είναι μια σωστή απάντηση στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πούτιν για το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ και την αποστολή στρατευμάτων. Δεν αμφιβάλλω ότι ο Πούτιν γελάει μέχρι την ντάτσα του (σ.σ. το εξοχικό του)».

Για τον βουλευτή των Εργατικών, οι συγκεκριμένες τράπεζες «δεν είναι οι σημαντικότεροι παίκτες, αλλά εφεδρικές στη ρωσική οικονομία». «Μαζεύουμε», προσθέτει, «τα ψαράκια και αφήνουμε τους καρχαρίες να κολυμπούν ελεύθεροι». Για τους Ρώσους ολιγάρχες, μάλιστα, αναφέρει ότι τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από το 2018 και κατηγορεί τον Τζόνσον ότι δεν γνώριζε καν ποιος ήταν στη λίστα, ενώ έμεινε εκτός ο κροίσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Όσο για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που αναστέλλεται, ο Κρις Μπράιαντ επισημαίνει πως ο Τζόνσον «δεν μας λέει σε πόσους ολιγάρχες παραχωρήθηκαν δικαιώματα χωρίς να έχουν εξετάσει από πού προήλθε ο πλούτος τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr