ΚΟΣΜΟΣ

Αντρέι Κοτσέτοφ: «Ευχαριστούμε τον Πούτιν, αλλά είμαστε κατά του πολέμου όπως κάθε νορμάλ άνθρωπος»

O Αντρέι Κοτσέτοφ μίλησε στο Νewsbomb.gr
O Αντρέι Κοτσέτοφ μίλησε στο Νewsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς η ρωσική εισβολή ξύπνησε οδυνηρές μνήμες. Ο Ουκρανός Αντρέι Κοτσέτοφ, τοπικός αξιωματούχος που ζει και εργάζεται στο Λουγκάνσκ δίνει στο Newsbomb.gr το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες. Στον πόλεμο του 2014 είχε χάσει τον 11χρονο ανηψιό του

Ο Aντρέι Κοτσέτοφ είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων του Λουγκάνσκ. Στον πόλεμο του 2014 σκοτώθηκε ο ανηψιός του. Ήταν μόλις 11 ετών. Αν και ξεκάθαρα φιλορώσος, ζητάει απο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο και καλεί τη Δύση να ασχοληθεί με την πολύπαθη περιοχή του που βρίσκεται στη γραμμή του πυρός.

«Χθες βράδυ οι επικεφαλής των κυβερνήσεών μας ζήτησαν απο τον Πούτιν να μας υπερασπιστεί και σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση εδώ στο κέντρο του Λουγκάνσκ ειναι σχετικά ήρεμη αν και ακούμε τους ήχους πυροβολικού απο την πρώτη γραμμή. Οι κάτοικοι στην Ουκρανία όπως ειναι λογικό βρίσκονται σε πανικό. Σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα και καύσιμα.

«Θα υπερασπιστούμε τα σπίτια και τις πατρίδες μας»

Η οικογένειά μου, οι φίλοι και οι συνάδελφοί μου δεν πρόκειται να φύγουμε, να εγκαταλείψουμε τις πόλεις και τις περιοχές μας, τα σπίτια μας. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις πατρίδες μας. Το κάναμε το 2014 και θα το ξανακάνουμε. Δεν πρόκειται ποτέ να φύγουμε ποτέ απο εδώ» λέει

Τι μήνυμα θα έστελνε στις κυβερνήσεις στη Μόσχα και το Κίεβο και τι θα έλεγε στους επικεφαλής της διπλωματίας στη Δύση, μετά την κατάρρευση κάθε διπλωματικής οδού για τον τερματισμό της κρίσης.

«Ο Ζελένσκι κέρδισε τις ουκρανικές εκλογές πριν απο δύο χρόνια με την υπόσχεση οτι θα τερματίσει τον πόλεμο, όμως δεν έκανε τίποτα γι'αυτό. Άρα για μένα δεν υπάρχει, έχει σβήσει. Την ίδια στιγμή και ενώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πούτιν που μας βοηθάει όλα αυτά τα οκτώ χρόνια και είπε οτι υπάρχουν αναδυόμενες ναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, του ζητάμε να τερματίσει τον πόλεμο. Σε παρακαλούμε να σταματήσεις τον πόλεμο. Είχε προειδοποιήσει πολλές φορές τη Δύση, αλλά κανείς δεν τον άκουγε.»

Ο Κοτσέτοφ επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση και την κατηγορεί για διπλά μέτρα και σταθμά, καθώς αγνόησε οπως λέει τα 4 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. «Έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου στην πρώτη γραμμή. Στήριξαν αδιακρίτως το Κίεβο. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εξαφανιστεί απο τα μέσα πληροφόρησης της Δύσης.

Τα τελευταία 8 χρόνια 12.000 άνθρωποι -300 παιδιά ανάμεσά τους- σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην περιοχή μας. Γιατί κανένας δε ρώτησε και δεν ενδιαφέρθηκε για αυτή την τραγωδία;» Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 11χρονος ανηψιός τους.

Κλείνει εκφράζοντας ευχαριστίες στους Έλληνες φίλους που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία και τον ορθόδοξο πληθυσμό της χώρας και όχι μόνο.