ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μολδαβία και Λιθουανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μολδαβία και Λιθουανία
Σε αναβρασμό η Ευρώπη
AP Photo

Οι Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα για να απομακρυνθούν από τη χώρα - Σε κατάσταση συναγερμού θα τεθούν και άλλες γείτονες χώρες

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης, εξελίσσεται σε γενικευμένη εισβολή. Τα θηριώδη ρωσικά τανκ επελαύνουν προς τους καθορισμένους στόχους τους, ενώ αεροπορία και πυροβολικό πλήττουν βαριά τις θέσεις των αμυνομένων. Χιλιάδες Ουκρανοί κατευθύνονται προς τα δυτικά σύνορα της χώρας αναζητώντας προστασία σε γειτονικά εδάφη. Αντιμέτωπες με προσφυγικό κύμα, Μολδαβία και η Λιθουανία, είναι ένα βήμα πριν κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μολδαβία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ιστοσελίδες Μολδαβικών ΜΜΕ.

Λιθουανία

«Σήμερα, θα υπογράψω διάταγμα για την καθιέρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο σε έκτακτη σύνοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Ο αρχηγός του κράτους χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «απρόκλητη στρατιωτική επίθεση».

«Είμαστε μάρτυρες των εγκληματικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε αυτήν την απρόκλητη στρατιωτική επίθεση, η οποία απειλεί εκατομμύρια αθώες ζωές και υπονομεύει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», είπε, σύμφωνα με το LRT.

Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη απομονώνει τη Ρωσία - «Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής μέσα από τις φωτογραφίες του AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάγγελμα Ζελένσκι - «Θα δώσουμε τα όπλα σε όσους θέλουν να πολεμήσουν»